Safet Sušić: Daj Bože da dobijemo u Litvaniji, pa ćemo „lako“ s Argentinom

tačno.net
Autor/ica 1.10.2013. u 11:32

Safet Sušić: Daj Bože da dobijemo u Litvaniji, pa ćemo „lako“ s Argentinom

U Kaunasu nam se ne smije desiti ono što se Hrvatskoj desilo protiv Škotske, koja je zbog poraza u Zagrebu došla u situaciju da mora u baraž. Hrvati su nam odlična opomena, ističe Safet Sušić, selektor fudbalske reprezentacije BiH 

Daj Bože da dobijemo Lihtenštajn i Litvaniju, pa ćemo „lako“ sa Argentinom, istakao je Safet Sušić, selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine komentirajući za Anadolu Agency (AA) dogovoreno prijateljsku utakmicu sa Lionelom Messijem i društvom, koju bi popularno zvani „Zmajevi“ trebali odigrati 18. novembra u St. Louisu u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

„Ako ne dobijemo obje utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, odnosno ne budemo prvi u grupi, to znači da nećemo biti nagrađeni utakmicom sa Argentinom. U ugovoru piše kako će on vrijediti samo u slučaju da budemo prvi, te u novembru ne budemo primorani igrati baraž. Logično, niko od nas u reprezentaciji ne želi u dodatne kvalifikacije. Iskreno nadamo se velikoj utakmici pred punim stadionom u St. Louisu, kojeg gdje živi veliki broj naših ljudi“, rekao je Sušić.

Iako nerado govori o budućnosti Sušić ističe „susret sa reprezentacijom Argentine za Bosnu i Hercegovinu velika je stvar“.

„Velike stvari ne dešavaju se slučajno, pa tako ni ugovor oko utakmice sa Argentinom. Kao prvo, posljednjih godina kao reprezentacija dobro kotiramo u svijetu. To je osnovni razlog što i najveći žele igrati sa nama. Kao drugo, kada god gostujemo u Americi na tribinama je veliki broj naših iseljenika. To će biti slučaj pogotovo u St. Louisu, te ljudi koji organizuju utakmicu nemaju šta rizikovati ni sa finansijskog aspekta“, smatra Sušić.

Međutim, selektor BiH tvrdi da je igračima i njemu meč sa Argentinom trenutno na „desetom mjestu“.

„Susret sa dvostrukim prvakom svijeta bio bi i odličan početak naših priprema za Mundijal u Brazilu. No, do toga ima još mnogo. Najvažnije je da pobijedimo Lihtenštajn u Zenici, pa onda mislimo o Litvaniji. U Kaunasu neće biti lako. Naprotiv. To su najteže utakmice. Moraš dati gol po svaku cijenu, stalno gledaš na sat, nervoza…“, pričao je Sušić za Anadolu Agency, dodavši:

„U Kaunasu nam se ne smije desiti ono što se Hrvatskoj desilo  protiv Škotske, koja je zbog poraza u Zagrebu došla u situaciju da mora u baraž. Hrvati su nam odlična opomena. Jednostavno, u fudbalu je sve moguće. Vidjeli ste šta nam se dogodilo protiv Slovačke u Zenici. Imali smo preduslove za trijumf, a izgubili smo 0:1. Ipak, vjerujem svojim igračima, koji su samo četiri dana nakon zeničkog šoka u Žilini pobijedili 2:1, te pokazali da su najbolji kada je najteže. Nadam se da nećemo propustiti ogromnu priliku za plasman na SP“.

Fudbalska reprezentacija BiH dva kola prije kraja kvalifikacija u grupi „G“ prva je sa 19 bodova, koliko ima i Grčka, ali sa daleko slabijom gol razlikom (25:5 / 9:5). BiH će 11. oktobra ugostiti Lihtenštajn, dok će istog dana Grci biti domaćini Slovačkoj. Četiri dana poslije u posljednjem kolu BiH će u Kaunasu igrati sa Litvanijom, a Grčka kući protiv Lihtenštajna.

– Kvržića pratio duži period –

Sušić se nada i da će Zoran Kvržić, debitant na spisku za utakmice sa Lihtenštajnom i Litvanijom opravdati njegovo povjerenje u narednom periodu.

„Gledao sam Kvržića nekoliko puta u mečevima Rijeke. Bio je veoma dobar. O njemu samo dobio informacije od određenih ljudi, svojih prijatelja, koji su ga konstantno pratili. Zaslužio je poziv. Nije on jedini kojem mislim dati priliku za dokazivanjem u narednom periodu. Mnogi će imati šansu biti dijelom našeg tima. Treba nam što veći fond kvalitetnih igrača“, istakao je Sušić za Anadolu Agency.

tačno.net
Autor/ica 1.10.2013. u 11:32