Sezona Zmajeva za zaborav

tačno.net
Autor/ica 1.6.2015. u 13:56

Sezona Zmajeva za zaborav

Nakon analize Izrealaca da vidimo ovog puta kakva je sezona iza Zmajeva i to internacionalaca.

Ima ih dosta pa je normalno da je nekom sezona bila super, nekom onako, a nekom loša. Sve to je sastavni dio fudbala, a ovog puta evo brojki i slova i detaljne statistike pulena Meše Baždarevića.

Ipak, mora se reći kako statistika kaže da su Zmajevi, generalno govoreći, imali iza sebe užasnu sezonu.

Ko voli statistiku reći će to je to, ko ne voli reći će nije to bitno, ali naše ja da to predstavimo, pa da krenemo…

BUNDESLIGA

SEAD KOLAŠINAC (21) – Zbog teške povrede igrao samo u drugom dijelu sezone i to 6 mečeva (454 minute). Šalke završio kao šesti što je u upravi kluba ocjenjeno kao neuspijeh pa je trener Roberto Di Mateo dobio otkaz. Kolašinac je odigrao i jedan meč u DFB Kupu.

EMIR SPAHIĆ (34) – Prije problema i odlaska pred kraj sezone odigrao 22 prvenstvena meča uz jedan gol. Odigrao i 10 mečeva u Ligi prvaka i 4 u Kupu. Bajer završio kao četvrti i ide u kvalifikacije za Ligu prvaka, a Spahić još vaga nove ponude.

ERMIN BIČAKČIĆ (25) – Vrlo dobra sezona stamenog stopera u Hofenhajmu. Odigrao 24 prvenstvena meča i postigao jedan gol, a njegov tim je prvenstvo završio na solidnom osmom mjestu. U Kupu odigrao 4 meča i takođe jednom zatresao mrežu, a Hofenhajm je stigao do četvrfinala.

SEJAD SALIHOVIĆ (30) – Njegova već deveta sezona u Hofenhajmu ostaće upamćena po tome što je odigrao najmanji broj utakmica od kad je u klubu pa nije čudno što je postigao i najmanje golova. Ukupno je nastupao u 13 susreta u kojima je samo pet puta bio starter i postigao je dva gola. U Kupu nije odigrao ni minut i sad je neizvjesna i Sejina dalja sudbina u Hofenhajmu.

IZET HAJROVIĆ (23) – Turbulentna sezona i za Izeta i za Verder koji se od davljenika dolaskom trenera Skripnika prometnuo u kandidata za Evropu, a na kraju se završili na 10. mjestu. Hajrović je zabilježio 19 nastupa od kojih 8 kao starter (725 minuta) i postigao je jedan gol. U Kupu je odigrao tri meča i jednom zatresao mrežu. S obzirom da je prošlog proljeća odigrao tek 368 minuta za Galatasaraj, u Bremenu je ipak bolje.

VEDAD IBIŠEVIĆ (30) – Prvi put od kad je u Bundesligi, a to je od 2006. kad je nastupao za Alemaniju, sezonu je završio bez pogotka. Vedator je u prve dvije i pol sezone u Štutgartu odigrao 72 prvenstvena meča uz čak 33 gola, ali ove na 14 i uz samo 610 minuta na terenu, nije uspio. Odigrao je i jedan meč u Kupu i to je bilo to. Trener Stevens mu u grčevitoj borbi za opstanak nije vjerovao i od 18. aprila i meča sa Augburgom našeg bombardera nije ni bilo na terenu. Štutgart je preživeo, Hub otišao, a to će vjerovatno uraditi i Ibišević.

MENSUR MUJDŽA (31) – Šteta. Frajburg je ispao iz Bundeslige, čini se nezasluženo, a Mensur je upravo u posljednjem kolu kao kapiten odigrao jubilarnu 100 utakmicu u Bundesligi za Frajburg čiji je član od od 2009. Na žalost, Mensur je ove sezone odigrao samo 10 mečeva, a prošle 7, što zbog povreda što zbog konkurencija. Navijači ga vole kao i uprava, ali kad se ispadne iz elite uvijek slijede komplikovana planiranja šta i kako dalje.

MARIO VRANČIĆ (26) – Mladić čiji se debi čeka u dresu Zmajeva bio je čvrsta karika Paderborna koji je na kraju ipak ispao. Vrančić je odigrao 30 utakmica uz dva gola i za ovaj tim je u posljednje tri sezone odigrao 93 od moguća 102 meča što govori o standarnosti. Uslijed toga je realan ostanak u eliti u nekom drugom klubu.

LIGA 1

SANJIN PRCIĆ (21) – Sanjin je odigrao 17 mečeva ove sezone od kojih sedam kao starter i postigao je jedan gol. Ren je igrao toplo-hladno i završio kao deveti, podaleko od Evrope na šta se ciljalo. Prcić je odigrao i tri meča i postigao jedan gol za drugi tim Rena i još tri u Kupu i Liga Kupu i sve u svemu sad je nakon Sošoa u dosta jačem klubu što je svakako dobro za njega.

PRIMERA

HARIS MEDUNJANIN (30) – Sve je dobro što se dobro završi. La Korunja je sa 2:2 u Barseloni uz Harisov doprinos ostala u Primeri (16. mjesto), a naš veznjak će ipak vjerovatno napustiti plavo-bijele. Na kraju je sakupio 24 meča uz dva pogotka, a starter je bio na 16. Sve u svemu je imao dosta manje minuta nego u prethodne dvije sezone u Gaziantepu, ali Primera je jača liga.

PREMIER

ASMIR BEGOVIĆ (27) – Nova odlična sezona za Ministra odbrane. Branio je na 35 prvenstvenih mečeva od 38, a Stouk je završio na devetom mjestu. Stouk  je imao sedmu najbolju odbranu pa i to govori da Asmir ima razloga za zadovoljstvo nakon što je apsolvirao već šestu sezonu u Stouku od kojih pet kao golman broj 1.

MUHAMED BEŠIĆ (22) – Naša nova zvijezda je imala veću minutažu u prvom dijelu sezone, ali pokazao da je pun samopuzdanja jer se bez problema adaptirao na nemerljivo jaču ligu od one iz koje je došao. Bešić je sezonu okončao sa 23 prvenstvena nastupa od kojih 15 kao starter, šest puta je odigrao svih 90 minuta (ukupno 1285), a nije čudno s obzirom na temperement da je dobio osam žutih kartona. Everton je završio kao 11. što im je jedan od slabijih plasmana posljednjih godina, a u Ligi Evrope su dogurali do osmine finala i tu je Bešić odigrao pet mečeva i još 3 u dva domaća Kupa, ukupno 31. Vrlo dobro.

EDIN DŽEKO (29) – Brojke kažu da je Edin Džeko u prošloj sezoni odigrao 31 prvenstveni meč za Mančester Siti uz 16 golova (1992 minuta), a ove 22 uz 4 gola i 931 minut. Dijamant je stigao u Siti u zimu 2011. i te polusezone je dao dva gola na 15 mečeva, a onda su uslijedile tri plodne sezone i to dva puta sa po 14 i jednom sa 16 prvenstvenih golova. Ukupno je Edin na tačno 50 golova samo u Premijer ligi. Ove sezone je Džeko odigrao i 6 mečeva u Ligi prvaka i to bez gola. U Liga Kupu, FA Kupu i Komjuniti Šildu još 4 nastupa uz 2 pogotka.

SERIJA A

SENAD LULIĆ (29) – Naravno da je Jablaničanin bio standardan u Laciju ove sezone, a brojka od 24 meča i 3 gola bila bi još veća da nije bilo povrede. Lacio se bori za Ligu prvaka, a Senad je dao doprinos i u Kupu gdje su Lacijali tek u finalu zaustavljeni i to od Juventusa, a Lulić je u tom takmičenju odigrao 4 meča uz jedan gol. Sve u svemu, i četvrta sezona Lulića u Laciju bila je standarno dobra.

MIRALEM PJANIĆ (25) – Mali princ ima razloga za zadovljstvo u četvrtoj sezoni u Romi,a jedino mu možda ostaje kao i kolegama žal za trofejom, ali direktan plasman u Ligu prvaka je obezbijeđen. Pjanić je u prvenstvu odigrao 33 meča uz 5 golova i pregršt asistencija, a pri tome je igrao i na svih 10 utakmica Vučice u Ligi Prvaka i Ligi Evrope. Odigrao je dva meča u Kupu, a zanimljivo da je Pjanić već treći put prvenstvo završio kao drugi (jednom sa Lionom i dva puta sa Romom).

ERVIN ZUKANOVIĆ (28) – Sjajna sezona za bivšeg člana Željezničara u debitantskoj sezoni u Italiji poslije sedam u Belgiji. Odigrao je 28 mečeva, postigao dva gola i bio jedan od najzaslužnijih što Kjevo nije brinuo oko opstanka (14. pred 38. kolo). Odlične partije su ga stavile na radar mnogih još jačih klubova pa Ervin na našu radost nastavlja sa konstantnim usponom u karijeri.

MILAN ĐURIĆ (25) – Ćezena je na žalost ispala iz elite i Đurić će otići, ali s obzirom da je u Italiji već šest godina sigurno će pronaći novu sredinu na Apeninima. Odigrao je 27 mečeva i postigao dva gola, ali ekipa nije mogla da se spase ispadanja.

TURSKA

EDIN VIŠĆA (25) – Veliko bravo za vezistu iz Olova koji je odigrao fantastičnu sezonu za Istanbul. Odigrao je sve utakmice (33, poslednje kolo za vikend) u šta je ugradio 7 golova što ga čini drugim strijelcem tima. Istanbul je izborio Evropu i Višćin doprinos je nemjerljiv. Za četiri sezone u Istanbulu odigrao je 130 utakmica uz 25 golova što su za vrlo jaku ligu odlične brojke. Višća krupnim koracima ide naprijed.

ERMIN ZEC (26) – Bugojanac se nakon što je kratko bio u Rijeci (3 meča, 44 minuta, 1 gol) vratio u poznato tursko okruženje jer je četiri sezone igrao za Genčlerbirligi. Balikešir je ispao, ali Zec je na samo 15 utakmica postigao 7 golova i bio drugi strijelac lige. Opasni napadač je tako potvrdio kvalitet i sad čekamo da vidimo gdje će nastaviti karijeru.

OGNJEN VRANJEŠ (25) – Nakon što je prošle sezone za Elazig i Alaniju odigrao ukupno 13 utakmica pa jesenas tražio klub, Vranješ je dobro prošao u Gaziantepu. U timu koji se vrtio oko sredine tabele je u proljećnem dijelu šampionata odigrao 11 od 16 utakmica što znač da je imao povjerenje trenera Okana Buruka, a to je najvažnije.

AUSTRIJA

ANEL HADŽIĆ (25) – Anel sa Šturmom sezonu završiti kao treći ili četvrti, a Liga Evrope je svakako izborena što je bio cilj kluba. Pouzdani univerzalac je bio standardan i odigrao je 31 meč uz jedan gol, a dobio je 11 žutih kartona što za Krajišnika koji se ne štedi nije čudno nego pokazuje njegov izuzetno borbeni karakter. Ovo mu je bila druga sezona u Štrumu, a šuška se o promjeni sredine. Vidjećemo jer nakon dobre sezone ponuda ne manjka.

POLJSKA

SEMIR ŠTILIĆ (27) – Za lucidnog vezistu je povratak u Poljsku poslije Karpata i Gaziantepa bio pravi potez. Štila je ove sezone bio Bog i batina Visle gdje je odigrao 33 od 34 meča i sa 9 golova je drugi strijelac tima i naravno najbolji asistent. Visla se na krilima Štilića bori za četvrto mjesto koje vodi u Ligu Evrope, a na bod su od toga.

STOJAN VRANJEŠ (28) – Odlična sezona u Lehiji iz Gdanjska za bivšeg igrača Borca, Pandurija, Kluža, Vojvodine. Odigrao je 30 utakmica i postigao je 8 golova pa je prvi strijelac tima koji se bori za Evropu na dva kola prije kraja. Vranješ je prošle sezone za Lehiju postigao 7 golova pa mu očigledno prija boravak na  Baltiku.

BELGIJA

EDIN COCALIĆ (27) – Još traje sezona za Cocalića i to je super jer je sa Mehelenom došao do mečeva baraža za Ligu Evrope protiv ekipe Šarlroa (2:1 prvi meč, igrao 90 minuta). Cocalić je inače nakon tri sezone u Panioniosu i tri i pol u Makabi Haifi stigao zimus u Mehelen gdje je odigrao 14 mečeva i postigao jedan gol pa ima razloga za zadovoljstvo.

HRVATSKA

AVDIJA VRŠAJEVIĆ (29) – Tanka sezona za Hajduk koji je samo treći i uz dosta problema u klubu. Avdija je odigrao 22 meča u prvenstvu uz dva gola i bio je standardan, a još je u Kupu i u Evropi odigrao ukupno 9 mečeva uz jedan gol. Vršajeviću je već duže želja da ode dalje pa ćemo videti hoće li uspijeti ovog ljeta.

TINO SVEN SUŠIĆ (23) – Sušić je bio odličan jesenas, a onda se ovog proljeća uklopio u krizu tima,a i sigurno ga je kopkao nerealizovan transfer u Inter o čemu se u januaru dosta pričalo. Odigrao je 26 mečeva u prvenstvu i postigao tri gola, a zanimljivo da je dobio osam žutih kartona što je jedan više od Vršajevića. U Kupu je odigrao 4 meča i postigao gol, a u Evropi je u tri susreta dva puta zatresao mrežu.

RUSIJA

TONI ŠUNJIĆ (26) – Standardan je bio Šunjić ove sezone u Kuban Krasnodaru i odigrao je 22 meča uz jedan gol, a njegov tim je kolo prije kraja na 10. mjestu. U Kupu su dogurali do finala gdje je Šunjić i nastupao (ukupno 4 meča u Kupu i dva gola), ali su u produžetku poraženi od moskovske Lokomotive.

AZERBEJDŽAN 

IBRAHIM ŠEHIĆ (26) – Šehić je nakon dvije sezone u turskom Mersinu apsolvirao i drugu u azerbejdžanskom Karabah Agdamu. Branio je na 29 od 32 meča i dao je veliki doprinos osvajanju titule. Sjajan je Šehić bio i na međunarodnoj sceni gdje je branio na čak 12 mečeva i njegov klub samo zbog sudija nije ispred moćnog Intera prošao među 32 najbolja, ali su svakako oduševili.

Evo još učinka naših igrača koji su se nalazlili na reprezentativnom spisku.

MIROSLAV STEVANOVIĆ (24, ĐER) – Samo tri odigrana meča, a klub će mu zbog licence (trenutno 8) sljedeće sezone biti u Drugoj ili Trećoj ligi pa bivši igrač Borca, Vojvodine, Sevilje, Elčea i Alavesa opet mora tražiti klub.

ZORAN KVRŽIĆ (26, SPECIJA) – Čak 47 zvaničnih utakmica je Kvržić odigrao ove sezone. Prvo za Rijeku 17 (1 gol) u prvenstvu, jednu u Kupu i 12 u Ligi Evrope (3 gola), a onda 17 u Seriji B uz jedan gol. Specija je ušla u plej-of, ali je ispala od Aveline, a videćemo dalju sudbinu Kvržića koji je bio na pozajmici iz Rijeke i u izjavama nije bio baš oduševljen sa Italijom.

ADNAN ZAHIROVIĆ (25, BOHUM) – Samo devet utakmica od koji dvije kao starter odigrao je Adnan za Bohum u Cvajti,a njegov tim je završio kao 12. Zahirović je u dvije sezone za Bohum odigrao 22 meča uz jedan gol i sigurno kao i dosta kolega napušta ovaj klub i potražiće drugi.

JASMIN FEJZIĆ (29, ALEN) – Sve do oktobra je Fejzić bio standardan u Alenu i nanizao je 10 mečeva, a onda više nije branio. Ekipa je završila na posljednjem mjestu i od sljedeće sezone igraće u Trećoj ligi.

Tri naša igrača sa svojim klubovima postali su šampioni i to u Belgiji i Češkoj.

HARIS HAJRADINOVIĆ (21, GENT) – Imao je sjajnu polusezonu u Trenčinu gdje je na 19 mečeva u prvenstvu postigao 7 golova uz 4 nastupa u Evropi pa ga je to i lansiralo u Gent, a njegov bivši klub je u Slovačkoj uzeo duplu krunu. Gent je takođe postao šampion, a Hajradinović je odigrao 4 meča.

NERMIN ZOLOTIĆ (21, GENT) – Bivši član Željezničara je prošao prvu sezonu adaptacije na novi klub i odigrao je 4 meča (257 minuta).

AJDIN MAHMUTOVIĆ (29, PLZEN) – Punih šest i pol sezona je Mahmutović proveo u Teplicama i za to vrijeme postao ljubimac navijača zbog 59 prvenstvenih golova od kojih šest jesenas. U Plzenu koji je još jači, nastavio je tako i dodao još 6 golova na 13 mečeva pa je kolo prije kraja četvrti na listi strijelaca sa 12 pogodaka i što je najbitnije, postao je šampion Češke.

sport.ba

tačno.net
Autor/ica 1.6.2015. u 13:56