Simultanka Gasola, Španija prvi finalist Eurobasketa

tačno.net
Autor/ica 18.9.2015. u 11:00

Simultanka Gasola, Španija prvi finalist Eurobasketa

Pau Gasol predvodio je ‘Furiju’ do finala postigavši nevjerovatnih 40 poena, uz 10 skokova.

U prvoj četvrtini za nijansu je bila bolja ekipa domaćina, koju je predvodio sjajni Nando De Colo. Ipak, Španci nikako nisu dali šansu ‘Trikolorima’ da se odlijepe i predvođeni sjajnim Pau Gasolom koji je zabilježio13 poena, uspjeli su da održe rezultatski priključak.

Na poluvreme se otišlo rezultatom Španija-Francuska 32-33.

U trećoj četvrtini nastavila se blaga dominacija Francuza, koji su napravili mini-seriju, najprije je De Colo postigao poene, a nakon toga i trojka Tonyja Parkera, a Rudi Gober je dodao poene sa linije slobodnih bacanja za prednost Francuza 46-39.

Izuzetno važne poene za tri poena postigli su  Joffrey Lauvergne i Mickaël Gelabale. U poslednjem napadu Lauvergne je još jednom uz dosta sreće postigao pogodak za vodstvo 56-48.

Uspjeli su Francuzi da ‘umrtve’ igru u tim trenucima, ali Španija se malo po malo vraćala.
Četiri minuta prije kraja Rodriguez je smanjio na 61:58, a onda je uslijedilo monstruozno zakucavanje Gasola – 61:60.

Uspio je Gasol da donese i vodstvo svojoj ekipi i u potpunosti je preuzeo odgovornost u finišu. Francuska je djelovala izgubljeno u tim trenucima, pa je Španija u posljednji minut ušla sa poenom viška – 64:63.

Poslije skoka u napadu slabu komunikaciju u odbrani iskoristio je Rodriguez i 16 sekundi prije kraja poentirao za 66:63. Ipak, nakon time-outa Francuska je odigrala odličan napad, a Batum je ubacio trojku za 66:66.

Gasol je na drugoj strani imao 14 sekundi, krenuo je na prodor, ali ga je Gober izblokirao i meč je ušao u produžetke. Francuska je imala 1,3 sekunde za šut, ali Batum nije pogodio sa pola terena.

I u dodatnih pet minuta bilo je drame. Francuska je poenima Batuma sa penala imala +3 minut i po prije kraja (75:72), uzvratio je Gasol sa linije slobodnih bacanja, a nakon dobre odbrane i sjajne kontre Llula je proigrao Gasola – 76:75.

sport.ba

tačno.net
Autor/ica 18.9.2015. u 11:00