Sportski novinari šokirani prijetnjama Nerminu Bisi: Zrinjski mora osuditi vandale

tačno.net
Autor/ica 20.9.2013. u 15:11

Sportski novinari šokirani prijetnjama Nerminu Bisi: Zrinjski  mora osuditi vandale

Asocijacija sportskih novinara Federacije BiH (ASNFBiH), kao pridružena članica društva BH Novinari, oštro osuđuje pojavu uvredljvih poruka upućenih sportskom novinaru iz Mostara Nerminu Bisi. Naime, na ulazu na stadion pod Bijelim Brijegom, u Mostaru, osvanuo je natpis: „Zabranjen ulaz Nerminu Bisi“, a pored njega je nacrtan kukasti križ.

Asocijacija sportskih novinara FBiH zahtjeva od HŠK „Zrinjskog“ da učini sve kako bi uvredljivi grafit bio uklonjen. Znamo da je Zrinjski klub koji baštini duh tolerancije i sporta, no također znamo da navijačka grupa „Ultras“, koja čini dio navijača kluba, vrlo često ističe neprimjerene simbole, te promoviše vrijednosti kojih se Europa već decenijama srami.

Od Zrinjskog očekujemo da jasno iskaže podršku novinaru Bisi, koji već skoro deceniju izvještava za nekoliko medija sa sportskih događaja u Mostaru. Nekoliko puta je izvještavao i o velikim uspjesima mostarskog Zrinjskog.

Asocijacija će o ovom incidentu upoznati Predsjedništvo AIPS-a (Međunarodne asocijacije sportskih novinara), s obzirom da je na nedavnom kongresu čelnika AIPS-a dogovoreno da se svaki pritisak i napad na novinare prijavi, kako bi imali zajedničku evidenciju i način borbe.

tačno.net
Autor/ica 20.9.2013. u 15:11