Šta Netsi očekuju od Teletovića? Dosta toga…

Autor/ica 25.9.2012. u 22:07

Šta Netsi očekuju od Teletovića? Dosta toga…

 

Budući da smo sve bliže početku nove sezone NBA lige, sve su češće analize timova i igrača. Zanimljivo je svakako čuti i pročitati šta ustvari Brooklyn Netsi očekuju od našeg Mirze Teletovića.
 
Američkim medijima je poznata Mirzina karijera i upoznati si sa činjenicom koliko zapaženu ulogu je imao u evropskoj košarci. Igrajući je za klubove u Belgiji i Španiji kao i za reprezentaciju BiH postizao je dosta koševa, a od njega se i u novom klubu očekuje da pogađa.

U NBA ligi, tip igrača poput Teletovića se popularno naziva ‘stretch four’. To podrazumijeva košarkaša koji igra na poziciji četvorke, a posjeduje vještine koje nisu svojstvene samo toj poziciji. Ovakvi igrači se dosta cijene u NBA ligi tokom zadnjih nekoliko godina što je svakako dobro za našeg internacionalca.

 
Međutim, postoji i ono što bi Teletoviću negativno moglo uticati na minutažu, a to je njegova igra u odbrani. U Evropi je jako rijetko to bio njegov zadatak te nije poznat kao pretjerano dobar defanzivac. Uostalom, on je to sam i priznao na konferenciji za novinare po dolasku u Netse.
 
“Uvijek postoji odbrana”, odgovorio je kratko Teletović na pitanje novinara, šta bi volio poboljšati u svojoj igri.
 
“Mislim da se dosta mogu poboljšati u odbrani i pokušat ću da to i učinim”.
 
Također naš košarkaš ne asistira prečesto, ali se od njega to svakako i ne očekuje. Sa svojih 206cm visine, Teletović je prenizak za NBA centra, ali je također previsok za ostale pozicije te će vjerovatno većinu minutaže igrati na poziciji četvorke koja je kod Netsa najbolje pokrivena pozicija. Za minutažu će se boriti sa igračima poput Brooka Lopeza, Krisa Humphriesa, Reggia Evansa, Andraya Blatchea i Geralda Wallacea.
 
Činjenica da je Teletović sa Netsima potpisao ugovor na tri godine, govori da se od njega očekuje mnogo u budućnosti, ali će morati da poradi na određenim segmentima svoje igre, pogotovo na odbrani da bi postao nezamjenjiva karika u igri Netsa.
 
Autor/ica 25.9.2012. u 22:07