Vaha poručuje: Čuvajte se Drogbe, paklen je to igrač!

tačno.net
Autor/ica 30.5.2014. u 16:47

Duša me boli kada vidim kakve su katastrofalne poplave zadesile Bosnu i Hercegovinu i moj narod. Tužno je kako se sudbina poigrava s tim narodom. Zato, zbog svega ovoga što nas je zadesilo, nadam se da će kod reprezentativaca Bosne i Hercegovine proraditi inat i da će barem nakratko vratiti osmijehe na njihova lica.

Ovim je riječima počeo razgovor za “Avaz” proslavljeni bh. fudbalski stručnjak Vahid Halilhodžić prije nego što smo mu i postavili pitanje da nam komentira ishod prijateljske utakmica između naše selekcije i Obale Slonovače, koju je nekada vodio kao selektor.

Jablaničanin je prije četiri godine bio na klupi “Slonova”, a trenutno s dosta uspjeha predvodi Alžir.

Razgovarao: ADIS MIZDRAK- Dnevni Avaz

Mana disciplina

– Obala Slonovače je jedna od najboljih afričkih selekcija koja posjeduje veliki broj kvalitetnih igrača, posebno u navalnom redu. Individualno su dosta jaki i mogu bez mnogo muke napraviti probleme bilo kojoj svjetskoj selekciji. Salamon Kalu, Didije Drogba (Didier) i Žervinjo (Gervinho) su ubitačni i kaznit će i najmanju grešku i nesmotrenost naše defanzivne linije. Također, u veznom redu su neprikosnoveni, a činjenica da im igru kreira, za mene najbolji veznjak svijeta Jaja Ture (Yaya Toure), govori dovoljno o njihovom kvalitetu. Što se tiče mana, kao i kod većine afričkih ekipa, to je disciplina – kaže Halilhodžić.

Drogba danas ima 36 godina, ali je još noćna mora za protivničke odbrane. Mogu li ga naši defanzivci zaustaviti?

– Moguće je da Drogba nije u fizičkoj formi u kakvoj je bio dok sam ja bio selektor, ali to je paklen igrač. On uvijek može dati gol. I savjetujem defanzivcima BiH da ga ne ostavljaju samog ni sekundu, jer je tada najopasniji.

Može li se nakon meča s Obalom Slonovače steći uvid u afrički stil fudbala, jer je Nigerija protivnik BiH na Mundijalu.

– Sve afričke selekcije igraju dosta slično, s dosta trke i borbenosti. Meč sa “Slonovima” odlično će poslužiti selektoru BiH Safetu Sušiću da stekne uvid u afrički stil fudbala kako bi pripremio ekipu na ono što ih očekuje protiv Nigerije. Za razliku od Obale Slonovače, Nigerijci svoju igru baziraju na jakom kolektivu. Činjenica da je Nigerija aktuelni prvak Afrike, dovoljno govori o kakvoj se reprezentaciji radi.

Nijanse odlučuju
Fudbalski stručnjaci predviđaju da će upravo naša reprezentacija s Nigerijom voditi borbu za drugo mjesto u grupi.

– Slažem se, Argentina je neprikosnovena, a za drugo mjesto trebali bi se boriti BiH i Nigerija. Međusobni duel te dvije selekcije mogao bi odlučiti putnika u šesnaestinu finala. Nadam se da je kvalitet na strani BiH i da će proći u drugi krug.

Dakle, BiH vidite u šesnaestini finala?

– Naravno! Igrači imaju tu obavezu da napaćenom narodu vrate osmijeh na lica. Bosna i Hercegovina ima izuzetan kvalitet i nadam se da će daleko dogurati. Bio bih presretan kada bi se plasirali u narednu rundu takmičenja, a nadam se da hoće.

Uzdaju se u čudo

Može li i Alžir napraviti historijski rezultat i plasirati se u drugi krug Mundijala?

– Mi smo autsajderi u grupi s Belgijom, Rusijom i Južnom Korejom, ali uzdamo se u čudo. Naporno smo radili u proteklom periodu i u odličnoj atmosferi dočekujemo Mundijal. Respektiramo sve protivnike, ali ćemo uraditi sve da im probamo pomrsiti račune – kazao je Halilhodžić.

tačno.net
Autor/ica 30.5.2014. u 16:47