Valencia se sveti Bayernu, Juve na noge prvaku Evrope

Autor/ica 19.9.2012. u 18:54

Valencia se sveti Bayernu, Juve na noge prvaku Evrope

 

Nakon dosta uzbuđenja prvog dana Lige prvaka, pritom aludiramo ponajviše na duel iz Madrida gdje je Real u infarkt završnici savladao Manchester City, nadamo se da će nam i grupe E, F, G i H pružiti dosta kvalitetnog nogometa.
 
Aktuelni prvak Evrope dočekuje (ne)pobjedivi Juve
 
Aktuelni evropski prvak, londonski Chelsea, u grupi A će zajedno s Juventusom i Šahtarom tražiti prolaz u osminu finala, dok je danski Nordsjaelland autsajder, ali svakako da će učiniti sve da na najbolji način završi svoje učešće u najelitnijem klupskom natjecanju.
 
U grupi E derbi na otvaranju. Na Stamford Bridgeu će Plavci ugostiti Juventus. Riječ je o ekipama koje ove sezone dosta dobro stoje u domaćim šampionatima, posebno Juventus, koji već dugo vremena nije poražen (posljednje 42 utakmice) i trenutni lider Serije A. 
 
Menadžer Chelseaja Roberto di Matteo u sastav će najvjerovatnije vratiti Španca Juana Matu, koji nije igrao u gostujućem remiju 0:0 sa Queens Park Rangersima. U napadu bi trebao od prve minute krenuti Fernando Torres, kome će pomagati Mata, Frank Lampard, Eden Hazard… 
 
Stara dama neće na klupi imati Antonija Contea, trenera koji je optužen za sudjelovanje u namještanju utakmica i koga očekuje 10-mjesečna suspenzija. 
 
Mogući sastavi:
Chelsea: Cech; Ivanovic, Cahill, Terry, Cole; Ramires, Mikel, Lampard; Hazard, Torres, Mata 
Juventus: Buffon; Barzagli, Bonucci, Chiellini; Lichtsteiner Pirlo, Asamoah; Vidal, Marchisio; Giovinco, Vucinic
 
Ukrajinski Šahtar će u Donjecku ugostiti Nordsjaelland. Tim iz Donjecka nakon devet odigranih kola u domaćem šampionatu ima svih 27 bodova. Iz isto toliko utakmia, u danskoj Superligi, Nordsjaelland je skupio 15 bodova, a u posljednjem kolu, proteklog vikenda, poražen je s 2:1 u gostima kod Kobenhavna.
 
Šahtar je prije dvije  godine stigao do četvrtfinala Lige prvaka, no u prošloj sezoni ispali su već u grupnoj fazi. Ipak, iskustvo je daleko na njihovoj strani, jer je danskoj momčadi ovo prvo pojavljivanje u Ligi prvaka. Prošle sezone su po prvi put osvojili domaće prvenstvo.
 
U tim Šahtara vraćaju se Razvan Rat i Darijo Srna, kao i traženi Willian, koji će igrati na poziciji polunapadača. Gosti dolaze bez većih problema s igračkim kadrom.
 
Mogući sastavi:
Shakhtar Donetsk: Pyatov; Rat, Chygrynskiy, Rakitskiy, Srna; Stepanenko, Fernandinho; Willian, Teixeira, Douglas Costa; Mkhitaryan 
Nordsjaelland: Hansen; Mtiliga, Okore, Runje, Parkhurst; Stockholm, Adu, Christensen; Lorentzen, Beckmann, John 

Može li se Valencia osvetiti za poraz u finalu 2001. godine?

 
U grupi F sudar četverostrukog bivšeg evropskog prvaka Bayerna i Valencije, koja je dva puta zaredom, 2000. i 2001. godine, igrala finale Lige prvaka. Bavarci nisu poraženi u posljednjih pet natjecateljskih utakmica i trenutno su na vodeći u Bundesligi sa maksimalnih devet bodova iz tri kola. 
 
Valencia je u četiri kola osvojila tek pet bodova. Momčad s Mestalle loše je otvorila sezonu. Uspjeli su tek u prošlom kolu savladati Celtu na svom stadionu s 2:1, ali sigurno da u grupi, gdje su još Lille i BATE Borisov, imaju izglede da prođu dalje.
 
Minhenski sastav prošle sezone izgubio je na Allianz-Areni finale Lige prvaka od Chelseaja. Englezi su slavili nakon boljeg izvođenja penala.
 
Claudio Pizarro i Mario Gomez nisu na raspolaganju treneru Jupp Heynckesu, dok bi svoje mjesto u startnoj postavi mogli zauzeti Javi Martinez i Xherdan Shaqiri, ovoljetna pojačanja. Valencia je bez Fernanda Gaga, Davida Albelde i Evera Banege.
 
Mogući sastavi:
Bayern Munich: Neuer; Lahm, Boateng, Dante, Badstuber; Martinez, Schweinsteiger; Shaqiri, Muller, Ribery; Mandzukic 
Valencia: Alves; Pereira, Rami, Ruiz, Cissokho; Parejo, Costa; Feghouli, Jonas, Viera; Soldado 
 
Manje zanimljivija utakmica prvog kola u grupi F igrat će se na Grand stadionu gdje će Lille ugostiti BATE iz Borisova. Lille ima očajan početak sezone sa šest bodova iz pet utakmica. U poljednja dva kola u Ligue 1 izgubili su ko kuće od PSG-a te su osvojili bod na gostovanju kod Troyesa.
 
Ostali su ljetos bez ključnog igrača Edena Hazarda (prešao u Chelsea), te su daleko od prave forme kakvu su imali prošle godine. Teško će moći nauditi PSG-u i Lyonu u domaćem šampionatu, pa će pokušati sve da ove sezone uspjeh naprave u Evropi.
 
Bjeloruski BATE je lider u svom prvenstvu sa 48 bodova iz 21 utakmice. Gledajući sva natjecanja, nisu poraženi u posljednjih 13 utakmica.
 
Osim Hazarda i Joea Colea, koji su dakle napustili klub, trener Rudi Garcia ne može računati na povrijeđene Marka Basu i Davida Rozehnala, dok se vraća bivši igrač Newcastlea Mathieu Debuchy.  
 
BATE-ov trener nema problema s igračkim kadrom, a goste će predvoditi bivši igrač Arsenala i Barcelone Alexander Hleb.
 
Mogući sastavi:
Lille: Landreau; Debuchy, Beria, Chedjou, Digne; Martin, Mavuba, Balmont; Payer, Roux, De Melo 
BATE Borisov: Gorbunov; Radkov, Polyakov, Simic, Bordachev; Volodkov, Likharov, Sivakov; Hleb; Rodionov, Mozolevski 

Spartak na Nou Campu, Celtic protiv Benfice

 
Ako je vjerovati kladionicama, glavni favorit za osvajanje Lige prvaka je Barcelona. Katalonce je prošle godine u polufinalu zaustavio Chelsea, no Lionel Messi i društvo najavljuju novi pohod na evropski trofej. U domaćem šampionatu već su stekli osam bodova prednosti nad ljutim rivalom Realom iz Madrida, a sada se okreću Ligi prvaka.
 
Prvi ispit i nije toliko težak. Na Nou Campu večeras gostuje Spartak iz Moskve. Ruski nogomet je u ekspanziji već godinama, ali Barcelona je apsolutni favorit. Samo je pitanje hoće li Spartak bolje proći nego Zenit jučer kod Malage (3:0 pobjeda Andalužana, op.a).
 
Trener Spartaka je Unai Emery, koji je trenirao Valenciji i nikada u svojoj karijeri nije uspio savladati Barcelonu. Zna što ga čeka u Kataloniji, pa je izvjesno da će krenuti defanzivno i sa sam jednim napadačem, a to bi trebao biti Emmanuel Emenike.
 
Messi je nakon dugo vremena, protiv Getafea, ostao na klupi, alli večeras će ga Tito Vilanova smjestiti u početu postavu. Isti scenarij je i kod Davida Ville, koji je sada u pravoj formi poslije teške povrede. No, izvjesno je da će meč propustiti kapiten Barcelone Carles Puyol. Njegovo mjesto bi mogao popuniti Argentinac Javier Mascherano.
 
Mogući sastavi:
Barcelona: Valdes; Alves, Pique, Mascherano, Adriano; Xavi, Busquets, Fabregas; Pedro, Messi, Villa 
Spartak: Dikan; D Kombarov, Insaurralde, Suchy, K Kombarov; Romulo, Kallstrom; McGeady, Ari, Bilyaletdinov; Emenike 
 
Uz Barcelonu, najveće šanse za prolaz dalje iz ove grupe daju se Benfici. Portugalci večeras gostuju u Glazgowu kod škotskog giganta Celtica. Za Škote je ovo sedmo učešće na velikoj evropskoj pozornici.
 
Celtic je tokom kvalifikacija za Ligu prvaka prošao HJK Helinski i Helsingborgs bez ijednog poraza. Trener Neil Lennon ima problema, jer ne može računati na iskusnog grčkog napadača Georgiosa Samarasa, koji se povrijedio u duelu Grčke i Litvanije.
 
Zbog povrede domaći će biti i bez kapitena i veznjaka Scotta Browna. Zbog suspenzije će gosti iz Lisabona biti bez brazilskog stopera Luisaa. 
 
Dodajmo da Benfica nije poražena u gostima prošle godine u grupnoj fazi Lige prvaka.
 
Mogući sastavi:
Celtic: Forster; Lustig, Wilson, Mulgrew, Izaguirre; Forrest, Wanyama, Ledley, Commons; Hooper, Miku 
Benfica: Moraes; Pereira, Vitor, Garay, Melgarejo; Salvio, Martins, Aimar, Nolito; Cardozo, Rodrigo

Može li neko pomrsiti račune Unitedu u “dosadnoj grupi”? 

 
Dosta laku grupu dobio je Manchester United. Engleski doprvak će u H-grupi igrati protiv Brage, CFR Cluja i Galatasarayja. 
 
Crveni vragovi će večeras na Old Traffordu ugostiti Galatasaray. Prošle sezone su sramotno ispali u grupnoj fazi Lige prvaka, pa ove godine žele puno više napraviti na tom polju. S novim igračima kao što su Shinji Kagawa i Robin van Persie klub ne bi smio da ima problema u jednoj ovakoj, poprilično lakoj grupi.
 
Unitedov trener Alex Ferguson najvjerovatnije će Alexandra Buttnera postaviti u odbranu umjesto Patricea Evre, koji je povrijeđen. Iskusni Paul Scholes i Michael Carrick bit će zaduženi za održavanje vezne linije.
 
Wayne Rooney je još “out”, pa će vjerovatno uz Van Persieja igrati Danny Welbeck i Javier Hernandez. 
 
Menadžer Galatasarayja Fatih Terim neže moći računati na češkog braniča Tomaša Ujfalusija, dok će napad predvoditi bivši Boltonov napadač Johan Elmander.
 
Mogući sastavi:
Manchester United: Lindegaard; Rafael, Vidic, Ferdinand, Buttner; Scholes, Carrick; Valencia, Kagawa, Nani; Van Persie 
Galatasaray: Muslera; Eboue, Cris, Kaya, Balta; Melo, Inan, A Yilmaz; B Yilmaz, Elmander, Amrabat 
 
Rumunski Cluj je uspio samo jednom slaviti na gostovanju u ovoj fazi Lige prvaka i to iz devet pokušaja. Dogodilo se to u 2008. godine kada su slavili u Rimu protiv Rome. Sada gostuju Bragi, koja se domogla Lige prvaka nakon boljeg izvođenja penala protiv Udinesea u play-offu.
 
Ne bi trebalo biti većih promjena u sastavu Brage u odnosu na pomenute susrete sa Udineseom- Hugo Viana i Custodio predvodit će Portugalce.
 
Na drugoj strani, trener Ioan Andone ima dosta povrijeđenih igrača, a to su Ciprian Deac, Adam Vass, Bakary Sare i Vasile Maftei, dok je Roonny suspendiran. 
 
Bit će ovo prvi put da se sastaju jedna portugalska i rumunska ekipa u Ligi prvaka.
 
Mogući sastavi:
Braga: Beto; Douglao, Ismaily, Vinicius; Salino, Custodio, Viana, Mossoro, Eder, Alan; Barbosa 
Cluj: Mario Felgueiras; Pinto, Cadu, Rada, Camora; Bastos, Godemecha, Muresan, Rui Pedro; Kapetanos; Sougou


Autor/ica 19.9.2012. u 18:54