Van Persie u Barceloni?

Autor/ica 31.1.2012. u 13:51

Van Persie u Barceloni?

Robin van Persie, aktuelni kapiten Arsenala i najbolji strijelac Premiershipa u tekućoj sezoni sa 19 pogodaka, umorio se od igranja za klub koji teško može do osvajanja titla. Obzirom da mu je 28 godina, RVP je došao u fazu karijere kada dobro mora promisliti šta su njegovi sljedeći koraci ukoliko ne želi da svoje vitrine popuni nekim trofejima. Van Persiejev ugovor ističe u ljeto 2013. godine i iako je već u nekoliko navrata dobio pozive i ponude Arsenala da produži ugovor, on to još uvijek nije učinio. Predsjednik londonskog kluba Peter Hill-Wood je prije Božića izjavio da su pregovori o produženju ugovora s van Persijem privremeno obustavljeni te da se njihov nastavak ne može očekivati prije proljeća. Jasno je da Robin van Persie čeka završnicu sezone u kojoj će imati jasniju sliku o tome koliko je ovogodišnji Arsenal bliže titulama od onog Arsenala koji je godinama frustrirao Cesca Fàbregasa prije nego se ovaj ljetos preselio u klub sposoban za osvajanje trofeja. Podsjećamo da je Fàbregas s Barcelonom za 6 mjeseci osvojio više trofeja (tri) nego tokom cijelog svog boravka u Londonu (osam godina – dva trofeja).

Iako je strašno vezan za Arsenal, mnogi su očekivali da bi van Persie zahtjev za transfer u drugi klub mogao podnijeti već u ovom prijelaznom roku, ali obzirom da on ističe danas malo je vjerovatno da će se to desiti. Ipak, činjenica da mu naredne godine ističe ugovor će primorati Arsenal da razmisli o njegovoj prodaji na ljeto, ukoliko želi na njegovom transferu zaraditi kakve-takve novce. Sličnu situaciju u Arsenalu su već proživjeli sa Samirom Nasrijem, koji je ljetos otiša u Manchester City nakon što nije želio produžiti ugovor koji mu je trebao isteći ovog ljeta.

Van Persiejeva tržišna cijena prema transfermarktu iznosi 30 miliona eura, a na ljeto bi mogla biti i manja, jer bi njegova prodaja postala prioritet za Arsenal. Veliki klubovi širom Evrope još uvijek nisu jasno dali do znanja da će ići u utrku za potpisom holandskog napadača, ali sigurno je da će broj zainteresiranih biti veliki, tim više što se ove sezone RVP nalazi u životnoj formi i jedini je napadač u evropskim ligama koji po svom učinku barem donekle drži korak sa učinkom koji imaju Leo Messi i Cristiano Ronaldo, a bolju preporuku od toga ne može imati.

Barcelona je navodno bila zainteresirana za njegove usluge još prije nekoliko godina, ali taj interes nikada nije prerastao u ozbiljne pokušaje za njegovim dovođenjem. Ako ništa drugo, sigurno je da će van Persie u Cescu Fàbregasu imati veliku preporuku za svoj prelazak u Barçu, jer je poznato da su njih dvojica tokom zajedničkih igračkih dana u Londonu bili veoma bliski prijatelji.

Barcelona.ba

Autor/ica 31.1.2012. u 13:51