Vitali Kličko “zdrobio” Adameka

Autor/ica 11.9.2011. u 20:40

Vitali Kličko “zdrobio” Adameka

Nakon borbe Vitali Kličko je izjavio kako ova borba nije bila jednostavna: “Adamek je bio svjetski prvak u poluteškoj i kruzer kategoriji. Ipak, nije dovoljno dobar da bi to ostvario i u teškoj kategoriji.”

Kličkov trener Fritz Zdunek je rekao kako je 12 kilograma lakši Adamek boksovao baš onako kako su i očekivali. Pokušavao je da brzim napadima ugrozi Klička, ali mu to nije polazilo za rukom.

“Vitali je večeras bio bolji. Sa mnom je sve u redu, mada sam primio mnogo udaraca. Ipak, vjerujem kako ću se vratiti i postati šampion”, kazao je Adamek nakon poraza. Bio mu je to tek drugi poraz u 46 profesionalnih mečeva. 

Tomas Adamek je u ovaj meč ušao pun samopouzdanjaTomas Adamek je u ovaj meč ušao pun samopouzdanja

Kličko dominirao tokom cijele borbe

Na stadionu u Vroclavu se brzo pokazalo ono što su brojni eksperti za boks i očekivali. Četrnaest centimetara niži Adamek nije se mogao suprotstaviti snazi i brzini protivnika. U tome mu nije pomogla ni bučna podrška domaće publike. Među 44.000 navijača bila je samo nekolicina onih koji su podržavali Klička. Adamek je već u drugoj rundi jedva ostao na nogama nakon udaraca Klička. Izazivač je tokom ostalih rundi pokušavao da se približi Kličku i zada udarce, ali je pri tome uvijek nailazio na ljevicu šampiona koja ga je zaustavljala.

Sudija prekinuo meč

“Dr. Čelična pesnica” još nije za staro gvožđeVeć u šestoj rundi se nazirao kraj. Nakon kombinacije udaraca Vitalija, izazivač je bio u nokautu. Sudija Masimo Berovečio je brojao, a Adameka je spasio gong. Nakon što se tako nastavilo i tokom narednih rundi, sudija je u desetoj rundi prekinuo borbu jer je Adamek očito bio nesposoban da se brani od udaraca.

Vitali Kličko je tako ostvario 43. pobjedu u 45 profesionalnih borbi. Od toga je čak 40. pobjeda ostvario nokautom. Još uvijek se ne zna koliko još će stariji od braće Kličko stajati u ringu. Njemu je već 40. godina, ali ne misli o kraju karijere. Trener Fritz Zdunek kaže: “Sigurno je da njegova karijera neće trajati još mnogo godina. Ali sve dotle dok protivnici ne uspijevaju da ga žestoko uzdrmaju i sve dotle dok pokazuje ovakav učinak u ringu, nema razloga ni da okači rukavice o klin.”

Autor/ica 11.9.2011. u 20:40