Vojnik koji stiže na Bilino polje pomrsiti račune Zmajevima

tačno.net
Autor/ica 4.7.2013. u 07:25

Vojnik koji stiže na Bilino polje pomrsiti račune Zmajevima

Imenovanje Jana Kozaka (59) za novog selektora nogometne reprezentacije Slovačke potvrđeno je jučer.

Kozak je potpisao dvoipogodišnji ugovor, a na klupi će naslijediti Stanislava Grigu i Michala Hippa. Dvojac Griga – Hipp otpušten je nakon poniženja koje su Slovaci doživjeli u posljednjoj utakmici Kavlifikacija za SP u Brazilu protiv Lihtenštajna (1-1).

Trofejni veznjak

Kao igrač, Kozak je igrao na poziciji veznjaka, a 1981. godine u tadašnjoj Čehoslovačkoj dobio je priznanje za igrača godine.

U dresu Čehoslovačke nastupio je 55 puta i postigao devet golova. Igrao na Svjetskom kupu u Španiji (1982.) i Evropskom prvenstvu u Italiji (1980.).

Kao igrač osvojo je titulu prvaka Čehoslovačke 1982. godine (Dukla Prag), Kup Čehoslovačke 1977., 1979. (Lokomotiv Košice), a sa reprezentacijom Čehoslovačke osvojio je i bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu 1980. godine.

Što se Kozaka tiče radi se o treneru koji je u dva navrata odveo MFK Košice do naslova prvaka u Slovačkoj (1997. i 1998.), a s istim klubom nakon titule osvojene 1997. ušao u Lgu prvaka.

S Košicama je tada osigurao mjesto u historiji slovačkog nogometa, s obzirom da su postali prvi klub iz te zemlje koji je zaigrao grupnu fazu Lige prvaka.

Kozak je potpisao ugovor sa Nogometnim savezom Slovačke do kraja kvalifikacija za Euro 2016. u Francuskoj. Izabran je glasanjem i to s 10 glasova za i jednim suzdržanim.

– Došao sam u poznato okruženje u kojem sam se uvijek osjećao dobro. Hvala svima čiji sam izbor bio i ovo je velika čast za mene. Voditi reprezentaciju je i izazov ali i velika odgovornost, izjavio je Kozak.

Protukandidat Kozaku za mjesto selektora bio je Lubomir Moravčik, bivši reprezentativac Čehoslovačke i Slovačke, no njegov ključni nedostatak bio je taj što nije imao važeću trenersku licencu!

Kozak je doveden je na klupu, između ostalog, da popravi i što se popraviti može kada su tekuće Kvalifikacije za SP u Brazilu u pitanju. Da pokuša izboriti baraž.

Nema ni brkove ni repić
Kozacima se opisuju pripadnici vojničkih, pretežno ukrajinsko-ruskih etničkih grupa, koji se od kraja 15. stoljeća pojavljuju na crnomorskim stepama, području južnog Dnjepra i Dona, tvoreći vojničku protivosmansku odbrambenu ali i ofenzivnu vojnu pokrajinu.

Specifičan izgled izvornih kozačkih ratnika obrijanih glava s repićem u predjelu potiljka, te puštenim elegantnim dugim brkovima, susreće se još u srednjem vijeku, a prva istaknutija osoba s takvim izgledom bio je Veliki kijevski knez Svjatoslav Ihorovyč.

No, neće mu uzeti za zlo ako to i ne uspije napraviti, s obzirom da su njegovi prethodnici u dosadašnje dijelu kvalifikacija ostvarili užasne rezultate.

U toj nemogućoj misiji, Kozaka čekaju i dva duela protiv Zamjeva. Upravo će svoj zvanični debi imatu na Bilinom polju 6. septembra.

Slovaci u grupi G imaju samo devet bodova iz šest utakmica. Nalaze se na trećem mjestu. Lider grupe, reprezentacija Bosne i Hercegovine bježi im sedam bodova (16), dok iza drugoplasiranih Grka zaostaju četiri boda (13).

Da bi Slovake odve do baraža, mora Zmajeve spriječiti da odu u Brazil. A, to će po svemu sudeći zaista biti nemoguća misija.

Kozak je u domovini poznat i po prijekoj naravi.

Na naslovnice svjetskih medija njegova ga je eksplozivna narav dovela u sezoni 2009/2010, kada je u toku utakmice protiv Nitre izudarao trenera golmana protivničkog tima, koji se nakon toga mjesec dana oporavljao od batina.

Njegov sin Jan je također nogometaš, član je mađarskog FC Temišvar.

 

 

 

 

izvor: sport.ba

tačno.net
Autor/ica 4.7.2013. u 07:25