Završen festival “Mostarski februar” u organizaciji UG “Mostarski Rođeni”

 Zlatko Serdarević
Autor/ica 20.2.2017. u 13:24

Završen festival “Mostarski februar” u organizaciji UG “Mostarski Rođeni”

Kruna ovogodišnjeg festivalskog praznovanja predstavljao je panel pod sloganom “Velež-ideja, pokret, klub” održan u prepunoj sali Narodnog pozorišta Mostar. Prethodno je, u okviru festivala organizovan turnir u malom fudbalu, zatim su rukometaši dali svoj prilog ovom piru priređujući memorijalni turnir “Enisej Hondžo-Kole” na kome su nastupile ekipe RK Velež, RK Neretva, RK Velež 2, RK Neretva iz Jablanice i RK Čapljina, a pretposljednjeg dana u sali “Sjevernog logora” igrano je finale turnira u malom fudbalu.

Zanimanje za svojevrsni čas iz historije bilo je izuzetno veliko tako da su se u sali Narodnog pozorišta na okupu našli građani, vjerni navijači, fudbaleri i rukovodici Veleža.

U goste su pozvani prof. Zdravko Grebo, sportski novinar iz Sarajeva Muhamed Bikić, dok su iz objektivnih razloga izostali najavljivani ing. Roko Markovina i bivši reprezentativac Predrag Pašić. Pristiglim gostima priključili su se Ibro Rahimić, oficijelni šef stručnog štaba Rođenih i novinar i publicist Zlatko Serdarević. Tribinom je sa znatnom dozom iskustva i umijeća moderirao prof. i kolumnista Amer Bahtijar.

velež 1

Već na samom početku panela moderator je ponukao goste da iznesu svoje mišljenje o značaju i ulozi FK Velež za društveni život grada, ne ograničavajući se samo na sportsku komponentu. Profesor Zdravkao Grebio je ustvrdio da je Velež odavno postao prepoznatljivi simbol grada njegujući slobodarski duh, antifašizam i zajednički život, i u tom poslanju postigao je izvanredne rezultate pri čemu je podnio i velike žrtve. Kazao je da ime Veleža predstavlja nešto više i uzvišenije od samog sportskog nadmetanja, i da se upravo u tome krije njegova izuzetna vrijednost koju su mnogi na širim prostorima prepoznavali i cijenili. Kada je riječ o sportskim rezultatima istaknuto je da je sve do posljednjeg rata uz veliku četvorku samo Velež bio jedina ekipa koja je imala najduži staž u Prvoj saveznoj ligi, i da je u nekoliko navrata učestvovao u kupovima UEFA  a u dva navrata u Kupu kupova.

U otvorenom i prisnom dijalogu, o svim problemima sa kojima se ovaj klub susretao i sa kojima se i danas bori, uspostavljena je čvrsta veza sa prisutnim, što je predstavljalo jedan u nizu drugih ciljeva ovog zajedničkog dijaloga.

velež 3

Čulo se ovom prilikom da je Velež za svo vrijeme uspješnog djelovanja pronosio ugled, dostojanstvo i slavu grada Mostara i da te vrijednosti ne smiju biti ničim poljuljane. Učesnici panela su akcentirali činjenicu da Velež još uvijek, bez obzira na tešku situaciju u kojoj se nalazi, mora povratiti svoj ugled i slavu na sportskom polju te sačuvati sve epitete koji su ga decenijama krasile i po kojima je bio prepoznatiljiv, ne samo u Evropi nego i širom planete.

Oficijelni trener Rođenih Ibro Rahimić je podcrtao da se Velež u posljednje vrijeme konsolidovao, da se intenzivno i maksimalno profesionalno prilazi svim aktivnostima ne samo na terenu u okviru svih kategorija, nego i u upravi što već daje pozitivne rezultate. Dodao je da su stvoreni povoljniji uslovi za rad izgradnjom novog terena i drugih sadržaja. Radna atmosfera je takva da ona karakteriše profesionalni odnos, riječi su Rahimića. Kazao je da će se vrlo brzo pokazati rezultati takvog rada i pristupa prema svim obavezama. Posebno je naglašen novi pristup u razvoju, ulaganju i radu sa mlađim kategorijama te da će Velež iz sopstvene škole ubuduće maksimalno popunjavati svoje redove.

Novinar Muhamed Bikić je potvrdio da je uz svog Željezničara njemu najdraži Velež, što je po njegovom mišljenju vrijednost Rođenih. Takvih primjera ima mnogo, primjetio je Bikić, što se dokazuje koliko se Velež cijeni ne samo zbog svoje igre nego i ugleda kojeg je decenijama gradio.

velež 4

Ovakvi susreti imaju višestruki značaj za Rođene. Razgovori sa građanima i simpatizerima, posebno kad su otvoreni i iskreni kao što je bio ovaj u organizaciji UG Mostarski Rođeni, doprinose povezivanju kluba i široke baze uz koju su Rođeni uvijek bili usmjereni. U posljednje vrijeme UG Mostarski Rođeni kroz svoju aktivnost potvrdilo se kao veoma respektabilan faktor koji ulaže maksimalne napore u cilju konsolidacije i stabilizacije Veleža otvarajući prostore za njegovu ponovnu i potpunu afirmaciju.

 Zlatko Serdarević
Autor/ica 20.2.2017. u 13:24