Želim da vodim reprezentaciju BiH, a prvu utakmicu igramo u Mostaru

tačno.net
Autor/ica 29.11.2014. u 11:10

Želim da vodim reprezentaciju BiH, a prvu utakmicu igramo u Mostaru

Ukoliko Vahid Halilhodžić kaže ‘ne’, a šanse za to su velike, jedan od većih, možda najveći kandidat za preuzimanje reprezentacije Bosne i Hercegovine postat će – Mehmed Baždarević.

Bio je jedan od ozbiljnih kandidata i kada je 2009. izabran sada već bivši bh. strateg Safet Sušić, no tada je morao otpasti zbog pravne zavrzlame.

Željina legenda na klupi reprezentacije. Ne zvuči nemoguće nakon što je taj posao izgubila legenda Sarajeva. Od milja ga zovu Meša, u Francuskoj Mecha, vrlo je ugodan sugovornik spreman na zezanciju, no kada mu spomenete reprezentaciju, vrlo se, vrlo uozbilji…, ali tek nakon njegovog oduševljenja činjenicom da ga netko zove iz očito mu dragog Mostara.

– Mostar? Pa gdje ste vi do sad? Može ovako…, budem li izbornik, prva utakmica igra se u Mostaru, rekao je kroz smijeh za Dnevni list.

‘Razbijanje leda’ očito mu sjajno ide, no kada tema postane reprezentacija – šala ostaje po strani.

– Ne znam kakve drugi kandidati imaju argumente, ja mogu govoriti samo za sebe, rekao nam je, dodajući kako će neko vrijeme boraviti u Sarajevu, gdje čeka razgovor s ljudima iz Saveza.

Sama činjenica da je doputovao u glavni grad, dosta govori o situaciji s Halilhodžićem…, a on ju ne želi komentirati.

– To stvarno ne bih komentirao. Nisam pričao sa Vahom, rekao je, zatim i pojasnio zašto sebe vidi na poziciji koju je donedavno držao Safet Sušić.

Svoj CV smatra više nego dovoljno dobrim za izbornički posao: Godine 2004. Istres je iz druge uveo u prvu ligu Francuske, usput ponijevši titulu najboljeg trenera druge lige. Sa Etoile du Sahelom iz Tunisa 2005. je igrao finale Afričke Lige prvaka, koju je taj klub dvije sezone kasnije i osvojio. Uslijedili su angažmani u katarskom Al-Wakrahu, S Grenoblem je 2008. napravio što i sa Istresom, na red je onda došao Sochaux, ponovno Al-Wakrah i na koncu afrički Alger…

– Ja znam svoje kompetencije. Radio sam osam godina u Francuskoj, zatim u afričkom prvaku, a što je važno, imam jaku želju za radom u zemlji u kojoj sam postao igrač i kapetan. Imam taj osjećaj u stomaku! A imam i osjećaj da imam podršku javnosti, da ljudi prepoznaju moju želju za radom, to da sam zaljubljenik.

Kaže da ima viziju, dijelom je otkrio i svoje mišljenje po pitanju pada Zmajeva na početku tekućih kvalifikacija…

– Treba biti unutra da bih mogao dati konkretno mišljenje, ali možda su se igrači i malo zasitili, malo uspavali nakon plasmana na Svjetsko prvenstvo. U nogometu je nekad teško objasnit zašto dolazi do pada rezultata. Mislim da su se svi u reprezentaciji i oko nje trebali više dati.

Kako onda vratiti tim na pravi put? I što je još važnije shvaća li gdje dolazi? Ovo drugo pitanje nešto je najlogičnije kada razgovarate sa trenerima koji dugo vremena rade vani…, koji nikada nisu radili na Balkanu.

– Mene ništa ne plaši. Da, plaše me ozljede i kartoni, te stvari, ali ne bojim se rada ni odricanja. Volim raditi, volim posao, kao trener još učim, a dođem li na mjesto izbornika, volio bih da se svi zajedno više žrtvujemo za zajednički cilj. Sigurno je da će biti problema, ali na to treba biti spreman. Isto tako, znam da u Savezu sigurno dobro znaju što žele, a ako mene pitate, novi izbornik treba biti spreman od nedjelje reći idemo pobijediti slijedeću utakmicu koja nas čeka već u trećem mjesecu. Taj kratkoročni plan treba biti prvi cilj, a onda treba razmišljati o postepenom proširivanju kadra.

Proširivanje kadra? Zazvučalo je kao dijagnoza za trenutno stanje Zmajeva, ali Baždarević to ne vidi tako.

– Nije to nikakva dijagnoza. Ja kažem da je to nešto na čemu treba poraditi u skoroj budućnosti. Reprezentacija je već tu, postoji, ima kostur, ne treba praviti revoluciju po tom pitanju.

Još je nešto zanimljivo vezano Za Baždarevića. Godine 2009. također je bio kandidat, vrlo ozbiljan…

– Kontaktirali su me iz Saveza tada i rekli mi da sam ozbiljan kandidat. Nažalost tada me za Grenoble vezao takav ugovor da bi Savez morao platiti vrlo veliku odštetu. Tada se posrećilo Sušiću…

Posrećilo? Zaključak da je Baždarević tada bio prvi kandidat iz ove se izjave sam po sebi nametnuo, ali Meša to nije potvrdio.

– Kažem samo da su me tada nazvali i rekli mi da sam ‘ozbiljan kandidat’. Više od toga zaista ne znam.

Sve u svemu, čini se da je Baždarević vrlo, vrlo zagrijan za posao. Druga strana? Vidjet ćemo što će reći Vaha.

sport.ba

tačno.net
Autor/ica 29.11.2014. u 11:10