Otvoreno pismo sindikata ravnatelju Grabaru

Autor/ica 29.5.2013. u 07:44

Foto: Vedran KARUZA

Poštovani ravnatelju CURH, g Grabar,

razmatrajući odnose Ministarstva financija i Carinske uprave prema službenicima i zaposlenicima Carinske uprave, posebno definiciju materijalnih i socijalnih prava, praktički diksriminaciju prema službenicima budućih područnih ureda, kao i favoriziranje nepostojećih razlika u Središnjem uredu, koje se nagrađaju na nepoznatim osovama, NSCH će se dopisom i protestom obratiti Predsjedniku Republike, Predsjedniku Vlade kao i Ministru financija.

Sindikat se ne slaže sa bilo kakvim smanjenjem plaće koja bi uslijedila nakon definicija Uredbe, materijalnih i socijalnih prava za službenike Carinske uprava.

Mislimo da smo prevareni višestruko, te da predstavnik poslodavca želi iskoristiti trenutak ulaska u EU kako bi oštetio svoje radnike, odnosno ovdje službenike Carinske uprave.

Kako se ovo sve odvija “na brzinu” a posebno prava službenika koja nisu jasno prezentirana sindikatima, smatramo da imamo pravo na protest, javne istupe i ukazivanje na loš pristup, koji je uslijedio praktički kao gotov čin predstavnika poslodavca. Ulazak u EU ne smije biti ucjena ili ultimatum, pogotovo kad se radi o stečenim pravima službenika Carinske uprave.

Carinska uprava ima različite kriterije za stjecanje prava službenika unutar istog tijela državne vlasti što je pogrešan pristup i neustavna definicija koja neće proći, jer u istom tijeu, jedinstvenoj carinskoj službi, sukladno definiciji prema izvorima pravila postavki nacionalnih carinskih službi članica WCO, moraju biti definirana jednaka pravila.

S poštovanjem,

predsjednik NSCH