Sramotno: Ratni veterani prijavili Dežulovića i Ivančića

D. Ma., Hina/
Autor 23.3.2017. u 16:59

Sramotno: Ratni veterani prijavili Dežulovića i Ivančića

KOORDINACIJA braniteljskih, veteranskih i stradalničkih udruga Splita i Splitsko-dalmatinske županije DORH-u je kazneno prijavila trojicu novinara i kolumnista srpskog tjednika “Novosti”, Borisa Dežulovića, Viktora Ivančića i Milorada Krstulovića, tereteći ih za mržnju i netrpeljivost prema hrvatskom narodu i državnosti.

“Ova trojica novinara su u razdoblju od ožujka 2016. do siječnja 2017. u nizu tekstova izrazili otvorenu netrpeljivost i mržnju prema hrvatskom narodu, ideji hrvatske državnosti te prema simbolima Republike Hrvatske i nacionalnim blagdanima”, rekao je u četvrtak Ivan Turudić, predsjednik županijske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, na konferenciji za novinare u Splitu.

“Poticanje na nasilje i mržnju”

Po njegovu mišljenju, takvim ponašanjem trojice spomenutih novinara tjednika “Novosti” ostvarena su “sva bitna obilježja kaznenih djela javnog poticanja na nasilje i mržnju te povrede ugleda Republike Hrvatske”.

“Stoga smo bili prisiljeni podnijeti kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu te smo zatražili da se poduzmu sve zakonom predviđene radnje i da se protiv osumnjičenika pred nadležnim sudom pokrene odgovarajući kazneni postupak”, istaknuo je Turudić.

Žao mu je, kaže, što odgovorni u DORH-u, “koji promptno reagiraju po službenoj dužnosti kad je u pitanju podizanje optužnica i progona hrvatskih branitelja, a na ovakva (ne)djela uopće ne reagiraju”, već, ustvrdio je, blagonaklono ispod oka promatraju ove devijacije i na taj način i “pasivno sudjeluju u blaćenju hrvatske države, hrvatskog naroda, odnosno simbola hrvatske državnosti za koje su hrvatski branitelji i hrvatski narod podnijeli neizmjernu žrtvu”.

Traže da im se uskrati financiranje

“Stoga tražimo da i ovdje DORH iskaže istu brzinu i restriktivnost, kao i u slučaju verbalnog delikta navijača Torcide na prošlom derbiju između Hajduka i Rijeke, jer u protivnom dolazi u pitanje primjena načela ravnopravnosti građana pred zakonom”, naglasio je Turudić. Branitelji od vlade, dodao je, traže da tjedniku “Novosti” uskrati financiranje kroz naredne tri godine, sukladno kriterijima Savjeta za nacionalne manjine.

Upitan koje to tekstove spomenutih novinara i kolumnista smatra spornima, odgovorio je kako je riječ o osam ili devet tekstova, koji su svi predani Državnom odvjetništvu, među kojima je izdvojio neke Dežulovićeve članke.

“Moramo paziti što i kako govorimo”

“Prijeđene su sve granice ukusa i demokratskih uzusa”, poručio je Turudić, a na novinarsko pitanje misli li da se ovom kaznenom prijavom ugrožavaju medijske slobode, naglasio je kako su medijske slobode dopuštene i potrebne, jer bez njih nema razvoja demokratskog društva.

Bez slobode medija nema demokratskog društva, ali moramo paziti što i kako govorimo.

“Međutim, i u slobodi medija svi moramo paziti što i kad ćemo izgovoriti i na koji način. Ne smijemo ničim poticati na mržnju i netrpeljivost i na ono što je zakonom zabranjeno. Novinari-kolumnisti tjednika ‘Novosti’ pisali su govorom mržnje i netrpeljivosti, a od nas se očekuje da nastavimo sa suživotom s nacionalnom manjinom koja u ovom slučaju vrijeđa nas kao većinski, hrvatski narod”, rekao je Turudić.

Index.hr

D. Ma., Hina/
Autor 23.3.2017. u 16:59