Šaraj malo brate!

Ivo Kobaš
Autor 25.3.2017. u 14:44

Šaraj malo brate!

Čitam ovih dana kako je Jean-Claude Juncker upozorio Trumpa: „Ne pokušavajte razbiti EU, ako se ona raspadne, imat ćete novi rat na zapadnom Balkanu!“

Jedna rečenica, a iz nje se toliko toga vidi. Pojednostavljeno rečeno: „Mujo, ne provociraj Husu, inače će Suljo dobiti batine!“ Svađaju se Amerika i EU, a ceh bi trebali platiti oni koji nisu niti u EU, niti u Americi. Po kojoj to logici? Zašto?

Ali pogledajmo bolje drugi dio rečenice: „…imat ĆETE novi rat…“ Dakle, Amerikanci će imati rat, a ne Balkanci. Jer Balkanci gotovo nikada i nisu vodili svoje ratove, uvijek tuđe. To ih i sad čeka. Oni i ne znaju da će biti rata, pojma nemaju o tome. Kad bude vrijeme, saznat će, čemu radoznalost?! Njihovo je da, na dati znak, stanu čvrsto na neku od strana (Nipošto svi na istu, nego približno pola na jednu, pola na drugu!) i da ginu, jer bar to im ide od ruke. Navikli su. Oni i žive samo za to da bi za nekoga poginuli. Ne baš za onoga za koga misle da ginu, ali to nije važno. To je čak najmanje važno, jer koga još zanima za koga gine neki Balkanac, bez obzira koji, da li to bio onaj koji se ponosi time što je Balkanac, ili onaj koji se toga stidi?! Pa to je samo „stoka sitnog zuba“!

Ipak, mene sve to ne čudi, jer mi smo već navikli da je sve tako. Kad velikima postane dosadno, kad im zatreba igara, oni dođu u arenu na Balkan, uvedu gladijatore i zabava počinje. Mene čudi kako su tako bezidejni, gdje su im inovacije, gdje im je kreativni duh? Ako već ne mogu smisliti drugu igru, zar ne požele malo promijeniti teren, ambijent? Gladijatore? „Šaraj malo, brate!“, savjetovao bi im jedan naš političar. (E, sad, je li taj političar Balkanac ili „Balkanac“, đavo bi ga znao!?) Nemojte stalno kod nas, dajte se malo zaigrajte i u Americi, ili u EU. Nisu ni Olimpijske igre uvijek u istoj zemlji. Ni Pjesma Eurovizije. I cirkusi stalno mijenjaju mjesta gostovanja.

A najvažnije je u svemu da mi na Balkanu ništa ne naučimo iz ovoga, kao i do sada. Jer ako naučimo, ako kojim slučajem ne htjednemo ući u arenu; ako pola gladijatora ne stane na jednu, a pola na drugu stranu, šta će jadne EU i Amerika? U tom bi slučaju morale tražiti nove arene, nove gladijatore i gubiti vrijeme i energiju na takve gluposti, a to bi poremetilo njihov mir. Možda i uznemirilo njihov ego, a zar ima većeg zla od toga?

logicno.com

Ivo Kobaš
Autor 25.3.2017. u 14:44