KAKO MEDIJI TRETIRAJU ŽENE: VEĆ JOJ JE 30, A POGLEDAJTE KAKO DOBRO IZGLEDA!

tačno.net
Autor 23.6.2016. u 21:25

KAKO MEDIJI TRETIRAJU ŽENE: VEĆ JOJ JE 30, A POGLEDAJTE KAKO DOBRO IZGLEDA!

Foto: poponandon.com

Neko je jednom odlučio da se začudi kako, eto, žena nije propala zakoračivši u tridesete, četrdesete ili nedajbože pedesete godine, a onda se to proširilo svijetom

Piše: Mersiha Drinjaković, analiziraj.ba

Kada su portali odlučili da počnu veličati izgled žena u tridesetim ili četrdesetim čudeći se kako im uspijeva da tako dobro izgledaju, niko pouzdano ne zna. Ali da je ova pojava uhvatila maha i kod nas kao i u zapadnim online medijima, ne treba mnogo provjeravati da bi se izveo takav zaključak.

Dakle, nalazimo se pred dilemom kojoj je teško pronaći logičko uporište: zašto je poduhvat i hvalevrijedna činjenica izgledati dobro u tridesetim i četrdesetim? Zar inače očekujemo od žena te dobi da “grohnu”, pa se onda “šokiramo” kad vidimo da je, primjerice, Jelena Rozgau vrhunskoj formi, a bliži se četrdesetoj?! Ili nas, valjda, ne treba čuditi naslov teksta na portalu Večernji.hr koji glasi: “Nije ni čudo da i u 42. izgleda odlično: Pogledajte kako Severina trenira”. Ili da se fino pomirimo sa činjenicom da se treba šokirati zbog naslova teksta sa stranice Index.hr: “Bivša žena Erosa Ramazzottija i u 40. godini nosi tange na plažu”. Da li da onda uopšte stavljamo znak pitanja u, očito promotivnom članku za neke čudotvorne pilule, takoreći eliksir mladosti, koje koristi i danski model Helena Christensenpa, zaključuje autor teksta, “sa svojih 47. godina izgleda sjajno”.

Latino diva Jennifer Lopez česta je meta tekstova koji privlače pažnju publike vrišteći da kliknete na njih: “Ne biste vjerovali kako izgleda u 45. godini!!” Ili Kylie Minogue, koju u naslovu nazivaju Džepna Venera, pa nakite ostatak rečenice: “Ima 45 godina i još uvijek izgleda odlično.” Na isti način, bez imalo mašte u izboru epiteta, tretira se i izgled španske glumice Penelope Cruz: “Iako je zakoračila u 40-e, lijepa glumica izgleda izvrsno”.

Nećete vjerovati…

Posebnu poslasticu online medijima predstavljaju poznate žene koje su netom rodile. Sa posvećenom strašću portali prate njihov izgled dvije-tri sedmice ili dva-tri mjeseca nakon poroda, opet sa uzvičnicma i upitnicima u naslovima, čudeći se kako, eto, uspijevaju, vratiti se u formu za tako kratko vrijeme. Najočitiji i najsvježiji primjer je model Chrissy Teigen, koju su počastili nezaboravnim naslovom: “Već se vratila u formu: Chrissy je rodila prije tri tjedna, a pogledajte kako izgleda!”

Kako uopće komentirati sljedeći naslov: “Sharon Stone (i njezine sise) izgledaju odlično i na pragu šezdesete”? Seksistički? Degradirajući po Sharon i sve ostale žene? Ili je sve uopravdanoj funkciji klika i lajka? A šta reći, osim sve najgore, o naslovu koji glasi: “Plaše vas godine? Evo kako su one podigle samopouzdanje u tridesetim”. Zar su tridesete zaista godine kojih se treba plašiti i u kojima treba gubiti samopouzdanje?

Kad na internetu pronađete tekst pod naslovom “16 slavnih osoba koje stare dostojanstveno”, budite sigurni da će u vezanim tekstovima biti linkovan i onaj koji glasi: “I 16 drugih prema kojima vrijeme nije bilo blagonaklono”.

Možemo nabrajati unedogled ove i slične primjere, ali sve se svodi na isto: neko je jednom odlučio da se, naslovom i tekstom, začudi kako, eto, žena nije propala ko kauč zakoračivši u tridesete, četrdesete ili nedajbože pedesete i šezdesete godine, a onda se to proširilo svijetom. Istini za volju, domaći portali tek su preuzeli ovaj uhodani šablon (kad su žene i godine u pitanju) od svjetskih medija.

Ponekad, mada znantno rjeđe, na meti medija nađu se i muškarci, pa se tako znamo čuditi mladolikom Georgeu Clooneyu ili Bradu Pittu, ili ko zna kome ko je zakoračio u “određene” godine, ali, eto, izgleda znatno mlađe.

Nisu mediji mogli odoljeti ni iskušenju takozvanih “no makeup” tekstova – orijentiranih na slavne žene koje se u javnosti pokažu bez šminke, a budnom oku autora to ne promakne, i eto nama teksta o tome kako izgleda poznata glumica ili pjevačica sa ili bez šminke. Ili nastane tekst o top deset slavnih žena koje izgledaju “šokantno lijepo” bez šminke. Jer, podrazumijeva se, očekivali smo da se prenerazimo njihovom ružnoćom, šta li?

Potraga za Svetim gralom

A na oltaru svemoćne mladosti, ili bar iluzije podmlađivanja, moli se i unosna kozmetička industrija, pa svoje marketinške aktivnosti ciljano usmjerava na internet. I onda, dok smireno surfate, s ekrana vam iskoči reklama koja opominje da morate početi koristiti kremu protiv bora čim vam odzvone dvadesete! Mladoliki izgled postao je cilj, misija, ideja vodilja, a magazini za žene, kao i većina specijaliziranih, ženskoj publici okrenutih portala, potpomognuti klijentelom iz kozmetičke industrije, lučonoše su potrage za Svetim gralom – eliksirom mladosti.

Nema te ljepote u oku posmatrača koja vas nakon svih ovih primjera i naslova može uvjeriti da mladost i lijep izgled “čak i u tridesetim” nisu najbitniji.

Starenje je loše, starenje će vas učiniti ružnim i nepoželjnim. Ako ne izgledate kao preplanula dvadesetogodišnjakinja s kalendara, vaš život nema smisla. Ovo je možda brutalni zaključak pregleda medijskog sadržaja kroz prizmu starenja žena, ali, što vas prije o tome obavijeste, više vremena ćete imati da poradite na svom izgledu. Ili, odigrate mudro, pa odlučite ne prilaziti ni blizu tekstovima koji mame naslovima tipa “Nećete vjerovati”. Ostatak znate i sami.

Za kraj, napomena: ovoj analizi ne podliježu ozbiljni, utemeljeni i dobronamjerni tekstovi koji se sa zdravstvenog aspekta (mentalno i fizičko zdravlje) bave ženama i starenjem, te savjetima pomažu kako zadržati vitalnost, formu i zdrav duh u godinama koje dolaze.

tačno.net
Autor 23.6.2016. u 21:25