N1 STANDARDNO DOBAR, STRAŠNI PAD AL JAZEERE

tačno.net
Autor 8.6.2015. u 15:52

N1 STANDARDNO DOBAR, STRAŠNI PAD AL JAZEERE

Nekoliko manjih gafova ne mogu promijeniti ukupni dojam o profesionalizmu N1, što se ne bi moglo reći za Al Jazeeru, koja je izvještavanjem o izborima u Turskoj dosegla visoke domete neprofesionalizma, tipičnog za većinu balkanskih TV stanica

 Piše: Nino Zelenika, analiziraj.ba

N1: Holivudizacija Gaze

31. maj – 6. juni 2015.

HOLLYWOOD I PROPAGANDA: Zanimljivo je gledati priloge N1 televizije o vijestima iz svijeta. To su obično prilozi preuzeti od CNN-a, “velikog brata” N1 televizije, prevedeni na naš jezik. Jedan takav je i prilog o Gazi pušten u utorak, drugog lipnja, na Dnevniku u 19. Tema priloga su porušeni domovi u Gazi u sukobima između palestinskog Hamasa i izraelskih vojnih snaga. Ono što upada u oči je ta “holivudska režija” priloga koji započinje snimcima kamere s bespilotne letjelice. Kamera u zraku snima ruševine zgrada i onda “pronalazi” reportera koji nastavlja graditi priču. Reporter intervjuira jednog Palestinca koji je došao posjetiti ruševine svoje kuće. Palestinac kritizira Hamas i govori kako bi bilo bolje da kopaju tunele negdje drugdje, daleko od njegove kuće koju onda izraelska vojska mora srušiti. Cijeli prilog je tako napravljen da suptilno prebacuje odgovornost i krivicu samo na jednu stranu – da Hamas ne kopa tunele, izraelska vojska ne bi morala granatirati civilne objekte. Reporter prilog završava dramatičnim i patetičnim zaključkom: “Visoko iznad Gaze, lako je vidjeti mnoštvo kuća koje stoje, ali sljedeći put… ako uopće bude sljedeći put.” Tmurna prognoza budućnosti i dramska pauza. Ostaje nejasno o kojem se ovdje žanru radi: je li ovo novinarska reportaža o situaciji u Gazi, emisija o proricanju budućnosti ili najava nekog budućeg holivudskog filmskog ostvarenja?

PEDANTNO I DETALJNO O PAPI: U svim svojim dnevnicima protekli tjedan, N1 se bavila pripremama za posjetu pape Franje Bosni i Hercegovini, što je i razumljivo zbog velikog značaja koji ta posjeta ima za BiH. Na dan papinog dolaska, šestog lipnja, N1 je emitirala specijalni TV program koji je pratio papinu posjetu Sarajevu. S obzirom na količinu vremena koju je N1 posvetila ovom događaju, malo je toga što nisu pokrili u svojim dnevnicima: od rute kojom će se papa kretati u Sarajevu, mjera sigurnosti koje se poduzimaju, osoba koje će papa susresti, ispitivanja što papin dolazak znači građanima BiH i Sarajeva, kako se sarajevski trgovci pripremaju za papin dolazak, kako teku pripreme, tko će pjevati papi, do toga tko radi stolicu za papu. Onome tko je pratio sve dnevnike N1, tolika posvećenost i ulaženje u detalje mogu postati pomalo zamorni, ali uzevši u obzir da je to bila top tema proteklog tjedna, može se shvatiti tolika pedantnost uredništva N1. Nakon svega može se zaključiti da je N1 detaljno i profesionalno pokrila ovaj događaj.

GOSPA NIJE RAVNATELJ POŠTANSKOG UREDA: Govoreći o papinoj posjeti, u utorak, drugog lipnja, Dnevnik N1 pozabavio se i odnosom Vatikana prema Međugorju. Novinarka Đenana Kaminić otišla je u Međugorje razgovarati s tamošnjim župnikom i hodočasnicima. I lokalni župnik i hodočasnici, razumije se, imaju pozitivan odnos prema tzv. Gospinom ukazanju u Međugorju. S obzirom da je ovo zanimljiva tema za javnost, bilo bi dobro da je novinarka kontaktirala nekoliko teologa ili svećenika koji imaju različite poglede prema fenomenu Međugorja. Umjesto toga, preuzela je na sebe da ona bude druga strana u priči, zaključivši prilog rečenicom: “No, možda je jasna i poruka koju je papa uputio na jednoj misi: ‘Gospa je Majka, ona nas sve voli, nije ravnatelj poštanskog ureda koji svaki dan šalje poruke.’”

ZNATE LI KAKO DOZVATI JELENA? Sepp Blatter podnio je ostavku na mjesto predsjednika FIFA-e. I to ste mogli saznati u Dnevniku u 19 sati u utorak, drugog lipnja, ali prije toga morali ste pogledati prilog o svjetskom prvenstvu o natjecanju u dozivanju jelena u Bjelorusiji, na kojem se veseli muškarci, sa simpatičnim šeširićima, natječu u tome tko će bolje oponašati zvukove jelena “prije i poslije parenja, nakon pobjede u borbi i kada je spreman za akciju”. Nakon vijesti o ostavci Seppa Blattera, uslijedila je vremenska prognoza. Zašto je vijest o ostavci predsjednika FIFA-e, u trenutku kad ovu moćnu svjetsku organizaciju potresa najveća korupcijska afera ikad, manje važna od muškaraca u šeširićima koji oponašaju jelenje zvukove, zna samo urednik dnevnika N1.


PLUS SEDMICE:

Izvještavanje oko i za vrijeme papine posjete Sarajevu.

MINUS SEDMICE:

Stavljanje vijesti o ostavci Seppa Blattera, predsjednika FIFA-e, na sami kraj dnevnika, prije vremenske prognoze, a poslije priloga o natjecanju u dozivanju jelena.

OCJENA: 9

AL JAZEERA: Proglasili pobjednika prije izbora

31. maj – 6. juni 2015.


SUPTILNA PROPAGANDA:
Dok je prošli tjedan u BiH obilježila posjeta pape Franje Sarajevu, u Turskoj je zadnji tjedan top tema izborna kampanja pred Opće izbore u nedjelju, sedmog lipnja. Dok je Al Jazeera pokazala svoj profesionalizam oko teme tjedna u BiH, to se ne može reći i za tursku top temu. Nizom priloga koji se bave ovom temom, Al Jazeera je radila suptilnu propagandu za vladajuću AK partiju.

ONI GOVORE DOK MI RADIMO: Prilog naslovljen “Pripreme za izbore u Turskoj – ekonomija glavni adut AKP-a” (utorak, drugog lipnja) započinje snimkom sa skupa podrške vladajućoj partiji. “‘Oni govore dok mi radimo’, pod ovim sloganom vladajuća Partija pravde i razvoja izlazi na naredne parlamentarne izbore u Turskoj”, rečenica je kojom se započinje prilog. Nakon što nas prilog upozna s ekonomskim uspjesima trenutne vlade, prelazi se na priču o opoziciji koja započinje sljedećom rečenicom: “Čini se da je i opozicija shvatila da je ključ uspjeha Partije pravde i razvoja ekonomija koja ih je održala na vlasti svih ovih godina.” Dakle, novinar je pronašao način kako da oda priznanje uspjesima Vlade čak i kad priča o opoziciji. Ostatak priloga se nastavlja i završava nabrajanjem mnogobrojnih ekonomskih uspjeha trenutne Vlade. Cijeli prilog je najobičnija promidžba stranke na vlasti.

A OPOZICIJI VIŠE SREĆE DRUGI PUT: Idućeg dana, srijeda, trećeg lipnja, Al Jazeera je napravila prilog o turskoj opoziciji. Prilog se bavi temama na kojima opozicija, i to samo najjača opoziciona stranka, zasniva svoju izbornu kampanju. Čitav prilog je koncipiran tako da se stekne dojam da kemalistička stranka CHP nema masovnu podršku u narodu, a prilog se završava sljedećom rečenicom: “Oporbene stranke vjerojatno neće pobijediti na ovim izborima, ali se nadaju da će im popularnost porasti i da će osvojiti više mjesta u parlamentu nego ranije.” Tako je Al Jazeera sebi dala slobodu da već prije održavanja izbora zaključi tko je pobjednik, a tko gubitnik Općih izbora u Turskoj.

IDILA U VIŠEMILIJUNSKOJ PRIJESTOLNICI: U petak, petog lipnja, novinar Adnan Rondić napravio je prilog o Ankari uoči izbora. Prilog započinje u domu jedne bošnjačke obitelji u Ankari. Otac, majka, troje djece i lijepi interijeri. Otac i muž Bekim Muftarević direktor je na turskoj nacionalnoj televiziji (TRT), inače sklonoj stranci na vlasti. On iznosi svoju izuzetno optimističnu sliku postojećeg stanja i ekonomskog razvoja grada Ankare. Supruga i majkaSaida Muftarević, uposlenica Turske razvojne agencije, upoznaje nas s bogatom društvenom i kulturnom ponudom grada. Nakon toga situaciju analiziraju jedan turski novinar i jedan prodavač knjiga. Nitko nema ništa negativno za reći, svi su zadovoljni, život u Ankari je dobar. Novinar Rondić se pojavljuje u kadru tek na kraju priloga i zaključuje da je na prošlim izborima u Ankari pobijedila vladajuća AK partija, te da je Ankara svim strankama od iznimne važnosti. Pa, eto, ako netko nije znao za koga u Ankari glasati, nakon ovog priloga bi mu trebalo biti jasno.

PLUS SEDMICE:

Nema ga.

MINUS SEDMICE:

Neprofesionalno i pristrasno izvještavanje u vezi s izborima u Turskoj.

OCJENA: 5

KOMPARATIVNA ANALIZA:

S obzirom da se ovaj tjedan Al Jazeera stavila u funkciju vršenja političke propagande u korist jedne stranke na vlasti, ona nas je svojim radom i profesionalizmom manje podsjećala na N1, a više na brojne javne i privatne medije na Balkanu. U izvještavanju o drugim temama, zadržala je svoj visoki standard, ali praćenje izbora u Turskoj je daleko od profesionalnih standarda na koje smo navikli od jedne velike Al Jazeere.

tačno.net
Autor 8.6.2015. u 15:52