RTRS: OSAMDESET MILIONA TURAKA GLASAT ĆE U BOSNI I HERCEGOVINI

tačno.net
Autor 18.6.2015. u 15:35

RTRS: OSAMDESET MILIONA TURAKA GLASAT ĆE U BOSNI I HERCEGOVINI

Majstori manipulacije prošle su sedmice prevazišli sami sebe: na Sutjesci se nisu borili partizani i Tito, nego Srbi i rodoljubi… A naučno utemeljeno, u saradnji s Nikolom Špirićem, Dodikov urednički tim predviđa da će u Bosni i Hercegovini uskoro glasati 80 miliona Turaka. I sve te karikaturalne dnevnike finansiraju građani

 Piše: Gordana Katana, analiziraj.ba

 

RTRS: NAJPRIZEMNIJE FRIZIRANJE POVIJESTI

10. – 16. juni 2015.

KO SE BORIO NA SUTJESCI? Friziranje povijesnih događaja jedna je od konstanti uređivačke politike centralne informativne emisije RTRS-a. Iako sve što se u tom segmentu dešava predstavlja samo varijacije na istu temu, u dnevniku 13. juna (urednik Momčilo Ostojić) ipak je pređena crta. U izvještaju posvećenom obilježavanju 72. godišnjice bitke na Sutjesci, novinar Radivoje Obradović pažljivo je izbjegao da niti jednom ne spomene Narodnooslobodilačku vojsku Jugoslavije, partizane, Tita. Tek, pobjedu u toj bici “izvojevalo je 16 hiljada rodoljuba”, kaže novinar pa zaključuje: “Iz Doline heroja poruka – srpski narod uvijek je skupo plaćao slobodu.”

PA ONDA JOŠ MALO FRIZIRANJA: Iza ovog priloga uslijedio je i izvještaj o obilježavanju “stradanja pripadnika vojske u otadžbini, crnogorskih četnika, ubijenih od strane pobjednika bez suđenja u Lijevču polju kod Banjaluke”. Od novinara Vladimira Bekića tako smo saznali “da ti ljudi nisu krivi”, “da je istorija o njihovoj ulozi u Drugom svjetskom ratu nasilno napisana”. Bez komentara.

SKRETANJE PAŽNJE: Otvaranje navodno velikih političkih tema, koje su u interpretaciji RTRS-a “pogubne po Republiku Srpsku”, već je uobičajen manir kojim, udruženim snagama, predstavnici entitetske vlasti i javni servis nastoje pažnju javnosti skrenuti s gorućih ekonomsko socijalnih pitanja. U monitorisanoj nedjelji za to je poslužila rezolucija o genocidu u Srebrenici, koja bi trebala biti usvojena u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Osim emitovanja izjava predstavnika vlasti RS-a i Srbije, RTRS se pobrinuo da gledaocima u dnevnicima 13., 14., 15. i 16. juna predstavi i stavove brojnih srpskih analitičara. Iako se RTRS nije potrudio gledaocima predočiti tekst rezolucije,  novinari i prezenteri su kao mantru ponavljali da se u njoj “33 puta spominje genocid, a samo dva puta pomirenje”. Podvlačenjem izjava srbijanskih analitičara da je “rezolucija čavao koji će zakucati sanduk za RS”, “udar na RS”, “pokušaj ukidanja RS-a”, samo se u javnosti dižu međunacionalne tenzije. O presudama i Haškog tribunala i Suda BiH kojima su pripadnici Vojske RS osuđeni za genocid počinjen u Srebrenici, nije bilo ni jedne jedine riječi.

EKSPERTI ZA GRAĐANE I NJIHOVE MUKE: Urednici i novinari RTRS-a postali su eksperti kako navesti građane da ne misle kako platiti račune, ili zašto se početak isplate penzija iz mjeseca u mjesec pomjera. U dnevniku 14. juna, inicijativu Ministarstva civilnih poslova BiH upućenu entitetima o potpisivanju sporazuma BiH i Turske o dvojnom državljanstvu, novinar Danijel Kovačević najavljuje kao “upozorenje o mogućnosti da u narednim godinama 80 miliona Turaka glasa u BiH”. Gost novinara bio je funkcioner SNSD-a Nikola Špirić, koji je “loptu malo spustio na zemlju”, pa bi, eto, za nekih dvadeset godina u BiH, kako je naveo, bilo “novih 20 do 50 miliona Bošnjaka”.

KOJA OPOZICIJA? Opozicija i njene aktivnosti i dalje su na margini. U dnevnicima tokom monitorisane nedjelje dobili su prostora tek u kratkim vijestima koje su čitali prezenteri i pratili ih videosnimci.

Plus nedjelje

Priča novinara Srđana Radanovića o Nenadu Kostiću, naturščiku upamćenom po ulozi  dječaka koji u filmu Ko to tamo peva pjeva pjesmu Za Beograd, za Beograd. Nekada dječak glumac, danas vozač beogradskog gradskog prevoza, spontano je ispričao svoju životnu priču i rekao da ga ta filmska uloga prati već više od trideset godina.

Minus nedjelje

Svi prilozi vezani za najavu donošenja rezolucije o osudi genocida u Srebrenici pred Vijećem sigurnosti UN-a.

Ocjena 1

 

BNTV: Dosljedna posvećenost životnim temama

10. – 16. juni 2015.

VIJESTI UZ GUSLE: Da je u dnevniku 12. juna neko od novinara svoj izvještaj počeo uz gusle i desetercem, ni to ne bi bilo iznenađenje. Naime, u prošlonedjeljnom monitoringu ukazali smo na izlišnost epskih narativa novinara i neuspješnih pokušaja da budu duhoviti ili drugačiji.

Ista situacija ponovila se od iste novinarke, Tijane Simović, i ove nedjelje. Izvještaj o zakazivanju posebne sjednice Narodne skupštine RS na kojoj će se raspravljati o političkoj korupciji, novinarka počinje rečenicom: “Lutrija je počela. Ko će uzeti najveći plijen – vlast?” U nastavku priloga o odustajanju Specijalnog tužilaštva od istrage u aferi “Prisluškivanje”, gledaoce informiše riječima: “u Specijalnom tužilaštvu odustali da se bave papcima”, a potom o raspadu koalicije DNS-a i Napredne srpske navodi: “Šukalo nije dobro prošao ni kod koalicionog partnera – Marko Pavić mu dao šut kartu”.

JEZIK ULICE: Otvara se pitanje da li je urednik dnevnika Slobodan Durmanović pregledao ovaj izvještaj prije emitovanja, a ako jeste, da li BNTV u centralnu informativnu emisiju uvodi jezik ulice?

Poskočicama i doskočicama u istom dnevniku nije odolio ni novinar Mito Travar. Izvještaj o najavljenom poskupljenju električne energije upotpunio je konstatacijom da su “privrednici dobili odluku i mnogo su ljuti”, te da su “i predsjednik Narodne skupštine i njegov partijski šef nezadovoljni zbog strujnog udara koji će protresti RS”.

SISTEMATIČNOST ZA POHVALU: Iako smo neprofesionalno urađene izvještaje stavili u vrh ovonedjeljnog monitoringa BNTV-a, sve pohvale slijede zbog sistematičnosti kada se bavi životnim temama u Republici Srpskoj.

Poskupljenju električne energije i svim posljedicama koje će po građane i privredu ta odluka izazvati, novinari BNTV-a vraćali su se u više navrata. Istovremeno, gledaocima su predočeni i izvještaji s Banjalučke berze o poslovanju zavisnih preduzeća Elektroprivrede RS, što dodatno osvjetljava razloge najavljenog poskupljenja. Novinari su, baveći se ovom temom, naglasili i “iznenađenost” predstavnika Vlade RS, na čelu s premijerkom, budućim cijenama električne energije u RS-u.

Plus nedjelje

Izvještaj novinara Mite Travara posvećen stanju u Fondu penzionog osiguranja RS. Kroz dostupne javne podatke i izjave sagovornika, novinar je ukazao da je redovnost isplata penzija u RS-u pod velikim upitnikom.

Minus nedjelje

Već navedeni izvještaj novinarke Tijane Simović o zakazivanju sjednice Narodne skupštine RS, posvećene političkoj korupciji. Lične opservacije novinara, doskočice i poskočice, pa i jezik ulice, ni na koji način nisu primjereni centralnoj informativnoj emisiji. Jednaka odgovornost, osim na novinaru, u ovom slučaju leži i na uredniku.

Ocjena 7

 

Komparativna analiza

RTRS, iako javni servis, postao je sistem potpuno otuđen od građana koji finansiraju njegov rad. Bespogovornim podržavanjem stavova i političkih ciljeva aktuelne vlasti, RTRS-ov Dnevnik 2 pretvara se u karikaturu informativnog programa. Tako se i dolazi do situacije da kada se pravi komparativna analiza dnevnika RTRS-a i BNTV-a, u dijelu koji tretira ekonomske teme, ostaje pitanje da li se događaji prezentirani na BNTV-u dešavaju u istom bh. entitetu?

tačno.net
Autor 18.6.2015. u 15:35