SVE VRVI OD ŽIVOTA I INFORMACIJA, ALI HAYAT I TV1 TO NE PREPOZNAJU

Amer Tikveša
Autor/ica 5.4.2015. u 21:05

SVE VRVI OD ŽIVOTA I INFORMACIJA, ALI HAYAT I TV1 TO NE PREPOZNAJU

Ako su ove dvije televizije uistinu bosanskohercegovačke, a nerijetko se dese kritike na račun nečijeg nedovoljnog patriotizma, onda bi morale poraditi na prelaženju entitetskih i drugih granica. I zaviriti u sve kutke zemlje, gdje bi pronašli obilje zanimljivih ljudi, dešavanja i informacija

 Piše: Amer Tikveša, analiziraj.ba

U selu Zlatni Bor kod Foče počela proizvodnja švajcarskog i francuskog mekog sira. Proizvodi ga Petar Džokić iz Beograda. Kaže da će morati prestati ako Opština ne poradi na infrastrukturi – boljem putu i većem naponu struje.

U Konjicu se ugrađuju kolektori za prečišćavanje otpadnih voda. Kad se radovi završe, Konjic će biti jedna od rijetkih opština u BiH koje to imaju.

U Gacku obilježen svjetski dan osoba s autizmom. Gacko, kao izrazito mali grad, ima Centar za djecu s posebnim potrebama te udruženje djece s poteškoćama u razvoju i njihovih roditelja “Rastimo zajedno”. Uživaju, kažu, pomoć i privrednih subjekata i vlasti. S druge strane, za ortodontske usluge iz Gacka moraju putovati najmanje 70 kilometara.

Marijo Vukadin, Renato Tonković i Robert Bubalo na festivalu dokumentarnog filma u Vinkovcima osvojili su nagradu za svoj film Izgubljeno dugme. Film govori o jednom od najboljih bubnjara bivše Jugoslavije, bubnjaru Bijelog dugmeta Ipetu Ivandiću. Robert Bubalo, je, usput rečeno, jedan od osnivača Mediteran film festivala u Širokom Brijegu. U toku je natječaj za 16. MFF.

Ništa o tome nismo mogli čuti ni na Hayatu ni na TV1. Te dvije televizije, uz brojne druge medije, deklarisat će se kao bosanskohercegovačke, patriotske, a šta radi više od pola bh. populacije, mi, gledajući ih, ne saznajemo. Gotovo apsolutna koncentracija medijske pažnje je na centrima i na događajima koji bi mogli uzrokovati navodno tektonske poremećaje. Formiranje vlasti, štrajkovi, elementarne nepogode, ubistva… Naravno, za sve nabrojano treba biti prostora, ali treba ga biti i za propadanje Muzeja u Jablanici i za Posušake koji su osvojili 16 medalja na taekwondo turniru u Imotskom. Što da ne i za gorske spašavatelje koji su na Blidinju ovih dana polagali za sticanje licence GSS BiH. Imali smo, naprimjer, priloge o izgradnji Roditeljske kuće za djecu oboljelu od raka, i neka smo. Međutim, začuđuje šutnja o kreditu Saudijske Arabije za izgradnju nove Klinike za dječije bolesti pri Sveučilišnoj klinici u Mostaru. Ovih dana treba biti raspisan natječaj za izvođača radova. Kredit iznosi 33 miliona maraka. Od toga, 22 miliona namijenjena su za dječiju kliniku, a ostatak za dječiji odjel RMC-a “Safet Mujić” i bolnicu u Konjicu. Žirant je Vlada HNK.

Da bi se za te stvari znalo, dovoljno je povremeno posjetiti zvanične i nezvanične prezentacije bh. gradova i regija, a da bi postojao interes da se o tim stvarima govori, treba biti novinar. Interesa kao da nema, da li onda ima novinara? Ili su samo blokirani sarajevocentrizmom i drugim centrizmima pa male i velike ljude u provinciji i ne vide? Posebno treba naglasiti da ove dvije televizije rijetko prelaze entitetske granice, ako se ne radi o “zvučnim“ temama koje se tiču gospodara života i smrti u Republici Srpskoj. Isti je slučaj i s prelaženjem granice onoga što formalno nije, a suštinski jest treći entitet.

Ako su ove dvije televizije uistinu bosanskohercegovačke, a nerijetko se dese kritike na račun nečijeg nedovoljnog patriotizma, onda bi morale poraditi na prelaženju granica.

Amer Tikveša
Autor/ica 5.4.2015. u 21:05