FIAT osvojio EuroNCAP nagradu za sigurnosni sistem

tačno.net
Autor/ica 28.6.2013. u 12:33

FIAT osvojio EuroNCAP nagradu za sigurnosni sistem

Italijanski proizvođač dobitnik je priznanja EuroNCAP Advanced 2013. za sistem City Brake Control koji je kao opcija dostupan na modelima 500L i Panda.

Od 2010. godine, organizacija EuroNCAP nagrađuje proizvođače koji opremaju svoje automobile najnovijim sigurnosnim sistemima i tehnologijama, koji vozačima garantuju stvarne prednosti. Nagrada EuroNCAP Advanced 2013. pripala je FIAT-ovom City Brake Control sistemu.

Ovaj sistem opaža vozila ili prepreke ispred automobila i automatski aktivira kočnice ako vozač to ne uradi, radi izbjegavanja sudara ili radi ublažavanja njegovih posljedica. Sistem je kreiran kako bi vozačima pružio podršku u gradskoj vožnji i uvijek je uključen kada se automobil kreće brzinama od 5 do 30 km/h.

Aktivirajući se kad god se upali motor, sistem može biti isključen i ponovo uključen po želji vozača.

City Brake Control koristi laserski senzor tipa LIDAR koji se nalazi na gornjem dijelu vjetrobrana, radi komunikacije sa sistemom ESC (Elektronska kontrola stabilnosti). U zavisnosti od određenih parametara, kao što su stanje puta, dinamika i putanja kretanja vozila, pozicija prepreka, stanje guma i sl., uključivanjem sistema, moguće je potpuno izbjeći ili olakšati posljedice sudara.

Uređaj objedinjuje tri funkcije: automatsko kočenje u kritičnim situacijama (AEB), pretpunjenje kočionog sistema i podršku kočenju.

Poštujući želje vozača koji u potpunosti zadržava kontrolu nad vozilom, AEB uključuje kočenje u kritičnim situacijama tek kada se čini da je sudar neizbježan, a vozač ne reaguje na vrijeme, čime zapravo predviđa njegovu/njenu reakciju.

Druga funkcija, pak, vrši pretpunjenje kočionog sistema radi obezbjeđenja bržeg odgovora na komande u oba slučaja – i kad se uključi sistem automatskog kočenja u kritičnim situacijama i kada vozač pritisne kočnicu.

Funkcija podrške kočenju, s druge strane, prepoznaje kritične situacije i prilagođava odgovor na komandu kočione pedale, radi bržeg postizanja kočionog dejstva.

Izvor: B92

tačno.net
Autor/ica 28.6.2013. u 12:33