VIDEO: Stigla treća generacija X5 modela

tačno.net
Autor 3.6.2013. u 12:15

VIDEO: Stigla treća generacija X5 modela

BMW je službeno predstavio novi X5 neimavši puno izbora nakon što su prve fotke ‘nenamjerno’ procurile na internet.

Treća generacija BMW X5, mogli bismo reći osnivača klase SAV (Sports Activity Vehicles) i trenutno vodeći model na tržištu u svojoj klasi, postavlja nove standarde u pogledu moćnog dizajna, luksuznog i vrlo prostranog enterijera, naprednih tehnoloških rješenja i efikasnih ali zabavnih voznih karakteristika.

Nova generacija već očekivano donosi osviježeni dizajn vanjskog dijela automobila u odnosu na svog prethodnika posebno vidljiv na izgledu prednjeg kraja koji izgleda moćnije i usredotočenije sa svojim inače karakterističnim svjetlosnim sklopovima u formi dva kruga koja se protežu od bokova pa sve do rubova BMW-ove bubrežaste rešetke. Linije automobila elegantno su razvučene uz upečatljivu ukošenu liniju koja se proteže bokovima automobila od prednjih mišičavih lukova točkova do stražnjih svjetlosnih sklopova. Estetski elementi na karoseriji poput vazdušnih zavjesa, usisnika zraka i krila na stražnjem kraju vrlo su skladno uklopljeni u cjelokupan vanjski izgled gradskog terenca dok ipak primarno služe optimizaciji aerodinamičkih svojstava.

Budući vlasnici nove, treće generacije BMW X5 modela moći će uživati u novim individualizacijskim opcijama u obliku dva nova paketa opreme, tačnije Design Pure Experience i Design Pure Excellence paketima dok će kao i dosad biti dostupan i M Sport paket. Elementi za vanjski i unutrašnji izgled automobila mogu se naručiti u gotovo svim kombinacijama.

Uz velikodušniju količinu prostora u enterijeru, te estetski čist i luksuzan ambijent s povišenim položajem sjedenja vozač i saputnici novog X5 zaista će moći izvući maksimalno koristi iz ove klase vozila. Komandna ploča, postavljena nisko u odnosu na položaj sjedenja sa svojim se vodoravnim linijama daje još veći utisak širine i prostranosti te već na prvi pogled jasno ukazuje na kvalitetu izrade funkcionalnih i ukrasnih elemenata i površina.

Svestranosti korišćenja dodatno će pomoći mogućnost sklapanja stražnjih naslonjača sjedala u omjeru 40/20/40 a zapremninom velikodušan prtljažni prostor (650 litara do maksimalnih 1.870 litara) moguće je otvoriti automatski. Automatska funkcija otvaranja vrata prtljažnika dio je standardne opreme a ista omoguava otvaranje i zatvaranje vrata prtljažnika daljinskim upravljanjem kao i preko dugmeta kod vozačeva sjedala. Opcionalno se mogu naručiti odvojena stražnja sjedala kao i treći red sjedala.

Na popisu dodatne opreme tako se nalaze Comfort ili Sport sjedala, drugi red sjedala s mogućnošću sklapanja te grijana i ventilirana prednja sjedala. Novi X5 takođe će se moći opcionalno opremiti s automatskom klimom sa četiri zone, Harman Kardon ili Bang & Olufsen audio sistemom kao i novim Entertainment sistemom za putnike na stražnjim sjedalima s dva ekrana nalik na tablete za reprodukciju zabavnih sadržaja.

Prilikom lansiranja na tržište novi BWM X5 biti će dostupan s tri pogonske varijante, i to kao BMW X5 xDrive 50i s novom generacijom V8 benzinskog motora sa 450 KS, zatim BMW X5 xDrive 30d s unaprijeđenim rednim šesterocilindričnim dizelskim motorom sa 258 KS te kao BMW X5 M50d M Performance model s takođe rednim šesterocilindričnim dizelskim motorom ali i tri turbo punjača što na kraju donosi ukupnih 381 KS. U decembru ove godine stižu i sljedeće pogonske varijante: BMW X5 xDrive40d, BMW X5 xDrive35i, BMW X5 xDrive25d i BMW X5 sDrive25d (s emisijama CO2 od tek 149 g/km).

Posvećenost bavarskog proizvođača smanjenju potrošnje goriva i emisije ispušnih plinova rezultovala je dodatnim smanjenjem mase vozila, kao i daljnje optimiziranim aerodinamičim svojstvima, novim pogonskim tehnologijama koji dolaze u kombinaciji sa standardnim (i izuzetno efikasnim) 8-stupanjskim automatskim mjenjačem s dodatnom BMW EfficientDynamics tehnologijom, Auto Start/Stop funkcijom, ECO PRO načinom rada uz ‘Coasting’ funkciju te Proactive Driving Assistant. Svi modeli nove generacije BWM X5 već sada poštuju EURO 6 norme.

Prekidač za Driving Experience Control dolazi u sklopu standardne opreme dok se uz dodatnu nadoplatu mogu naručiti Comfort, Dynamic i Professional paketi podesivog sistema ovjesa kao i Adaptive M ovjes za još bolje držanje i udobnost u vožnji. Servo upravljač dolazi sa svim modelima dok se uz dodatnu nadoplatu isti može nadograditi s Active Steering opcijom.

Standardni BMW xDrive sistem pogona na sva četiri točka (osim BMW X5 sDrive 25d varijante koja dolazi krajem godine) kupcima će biti dostupan i Dynamic Performance Control sistem u sklopu Dynamic i Professional paketa podesivog ovjesa a uz novu generaciju gradskog terenca premijerno će biti predstavljen i prikaz statusa xDrive sistema na ekranu u unutrašnjosti vozila.

Nova generacija BMW X5 donosi i dodatne inovacije u ponudi BMW ConnectedDrive elemenata: BMW Head-Up Display dolazi s punim spektrom boja i novim sadržajem, BMW Night Vision sa sistemom za detekciju pješaka i životinja na cesti popraćen je Dynamc Light Spot sistemom, Lane Change Warning sistemom, sistemom za detekciju i informisanje o ograničenju brzine na datom djelu saobraćajnice. Tu je i novi BMW Parking Assistant s uzdužnim i popriječnim navođenjem, Surround View s ekranom koji prikazuje pogled od 360 stepeni. Driving Assistant uključuje Lane Departure Warning, Collision Warning i Pedestrian Warning s funkcijom automatskog kočenja dok Driving Assistant Plus donosi još i Active Cruise Control (tempomat) sa Stop&Go funkcijom uključujući mogućnost kočenja do tačke potpunog zaustavljanja, Traffic Jam Assistant s aktivnom kontrolom brzine i ugla upravljanja automobila bez potrebe inputa od vozača.

 

Dnevni.hr

tačno.net
Autor 3.6.2013. u 12:15