Brutalnost policije, zločinaca i narko kartela

Bojan Tončić
Autor/ica 26.12.2018. u 09:33

Brutalnost policije, zločinaca i narko kartela

Srđan Šušnica, kulturolog i publicista iz Banjaluke, kaže da je Milorad Dodik “žestoko odgovorio koristeći svoju policijsku huntu, oslonjenu na narko kartel”.

On naglašava da je Dodik mogao da bude siguran u svoju pobedu jedino oslanjajući se na “policiju i funkcionere koji su do grla u kokainu”.

Piše: Bojan Tončić-xxzmagazin 

Od ranog jutra  (utorak 25. decembar) i hapšenja Davora Dragičevića, oca ubijenog mladića Davida Dragičevića i pokretača grupe građana Pravda za Davida, Banjaluka je u opsadnom stanju. U trenutku nastajanja ovog teksta (15h) broj gradskih policajaca i pripadnika specijalne jedinice MUP RS porastao je na oko 200; zabeleženo je nekoliko obračuna policije i demonstranata koji su se okupili na Trgu Krajina, snage bezbednosti okružile su Trg žutom sigurnosnom trakom i ne dozvoljavaju ostalim građanima da se pridruže učesnicima protesta.

Pravda za Davida najavila je da će se sledeći skup građana održati u 18 sati, ali je, kako je za XXZ magazin reklo nekoliko sagovornika iz Banjaluke, neizvesno da li će potencijalni  učesnici protesta moći da stignu do centra grada, jer su moguće policijske blokade.

Policija je uhapsila i majku ubijenog mladića Suzanu Radanović, bivšu suprugu Davora Dragičevića, nekoliko aktivista grupe Pravda za Davida, a privedeni su i predsednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović, poslanik te partije  u Skupštini RS Draško Stanivuković, funkcioner SDP Vojin Mijatović i Adam Šukalo, bivši poslanik u Skupštini Srpske.

Policijska uprava Banjaluka saopštila je da su policajci “priveli jutros lice D.D. u Banjaluci u cilju dokumentovanja krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti”.

Iz različitih izvora objavljeno je i demantovano da je Dragičeviću slomljena ruka, te da je u policijsku stanicu priveden i jedan novinar. Režimski mediji, inače, ne objavljuju ni reč o događajima u gradu, emituje se praznična šema, muzika iz RS i regiona.

Dva puta su radnici Gradske čistoće uklanjali, a građani vraćali, sa Trga srce od cveća, sliku ubijenog Davida, drvenu statuu koja simbolizuje stisnutu pesnicu kao i posude u kojima su paljene sveće. Radnici su imali rešenje Komunalne policije o uklanjanju ove prepoznatljive scenografije protesta, što svedoči o temeljnoj pripremi intervencije vlasti protiv građana.

“Reč je o neofašističkom totalitarističkom iživljavanju – sve je bilo brutalno, ali i žalosno, tužno. Milorad Dodik se ponaša kao Čaušesku, ispunio je obećanje dato u Nevesinju, u predizbornoj kampanji – da će Trg biti očišćen. Očekivalo se da će podrivati ovu grupu iznutra, da će razvodnjavati proteste, ali niko nije očekivao da će bukvalno počistiti Trg, da će vlast čistiti sa Trga spomen na mrtvo dijete”, kaže za XXZ kolumnista portala Buka Dragan Bursać.

On ističe da na ovakav potez vlasti “niko nije ni u ludilu pomišljao”, te da je neshvatljivo ponašanje policije koja ne nalazi ubicu, već hapsi oca ubijenog mladića.

“Ovo je pokazna vežba kojom su Dodik i njegovi poručili da ostaju jedinstveni, da ne daju Dragana Lukača, da su jaki k’o crna zemlja. Davor Dragičević je trebalo da bude ispitan bukvalno zbog toga što se pojavio ispred državne institucije u kostimu Davida Štrpca. Eto nam ‘Jazavca pred sudom’ uživo. Ostaje nam da ostanemo isti kao i dosad, da ne posustanemo”, kaže Dragan Bursać.

Srđan Šušnica, kulturolog i publicista iz Banjaluke, kaže da je Milorad Dodik “žestoko odgovorio koristeći svoju policijsku huntu, oslonjenu na narko kartel”.

On naglašava da je Dodik mogao da bude siguran u svoju pobedu jedino oslanjajući se na “policiju i funkcionere koji su do grla u kokainu”. Naš sagovornik kao neke od glavnih Dodikovih ljudi označava Miću Mićića i Obrena Petkovića, gradonačelnike Bijeljine i Doboja. Ističe, takođe da iza obračuna sa građanima, ali i direktno u vlasti stoje kadrovski ostaci Centralnog komiteta i Službe državne bezbednosti. Oni, kaže Šušnica, čine šarenu koaliciju etnofašističkog režima.

“Ovo je kontinuitet zločina, ratnih, nad nesrbima, ali i onih počinjenih u vreme rata nad građanima srpske nacionalnosti koji nisu želeli da budu deo kriminalne vlasti. Na vlasti su četnički nepismeni kramp-kadrovi, kokainski kartel je pruzeo MUP RS. Policijska brutalnost je posledica činjenice da je sprečeno formiranje jedinstvenog MUP Bosne i Hercegovine, kojim ne bi upravljala entitetska grupacija političara – ta policija ostala je nedirnuta posle rata i zločina. Sada rade na zastrašivanju, učiniće sve da na ulice ne izađe veliki broj ljudi, kako bi mogli da se pravdaju pred međunarodnom zajednicom, kaže Srđan Šušnica.

David Dragičević ubijen je pod zvanično nerazjašnjenim okolnostima, a njegovi roditelji za smrt svog sina optužuju policiju i ističu da je mladić bio tučen  i seksualno zlostavljan. Prema nekim novinskim napisima ubistvo su naručili kriminalci, od kojih su neki zaposleni u MUP RS.

Bojan Tončić
Autor/ica 26.12.2018. u 09:33