Kamo dalje rođače, ovdje udaraju žene zbog frizure i stajlinga

Sanela Gojak
Autor/ica 7.7.2019. u 13:03

Kamo dalje rođače, ovdje udaraju žene zbog frizure i stajlinga

Foto: Edin Tuzlak

„Nije zločin i šljiva na oku problem koliko je problem sistema koji treba da nas štiti a gori je od nasilja. Zadojeni predrasudama i diskriminacijom do te mjere da sam se gore osjećala u razgovoru s njima nego dok sam primala ovaj udarac. Državo trula si i bolesna,“

Piše: Sanela Gojak

Prošlog vikenda je u Banjaluci napadnuta Dajana Dangubić mlada žena jer ima kratku kosu. Nekome je bio sporan njen fizički izgled.

Dajana je potporučnica Oružanih snaga BiH.  Ona je prva žena koja upravlja tenkom. Dakle, sitna mlada žena je napadnuta, a u policijskoj stanici u gradu na Vrbasu su joj rekli da je napadnuta zbog načina kako se obukla i i zbog toga što ima kratku kosu.

Dajana je na facebooku objavila fotografiju sa modricom na oku. Napisala je da je prošla pakao zločina iz mržnje samo zato što ima kratku kosu.

„Nije zločin i šljiva na oku problem koliko je problem sistema koji treba da nas štiti a gori je od nasilja. Zadojeni predrasudama i diskriminacijom do te mjere da sam se gore osjećala u razgovoru s njima nego dok sam primala ovaj udarac. Državo trula si i bolesna,“ napisala je potporučnica Dangubić.

Dajanu sam upoznala početkom januara ove godine kada sam sa rajom iz grada krenula ka vrhu Trebevića, odnosno do planinarskog doma „Jure Franko.“ Sjećam se da se dovezla autom do „Pine“ u kojem primjetih šapku, a prije toga vojnički gard, stisak ruke, i osmijeh. Sva onako cool, prirodna i lijepa sa brojem gojzerica 36.

Rekosmo joj da skloni tu šapku u gepek za svaki slučaj jer ko zna kome može pasti na pamet da obije auto jer takvi smo u ovoj zemlji.

Htjela sam raditi intervju sa njom, mlada žena u Oružanim snagama, vozi tenk… a onda guglajući skontam da je jedna od rijetkih žena koja se usudila skočiti sa Starog mosta u Mostaru.

Relativno dugo sam čekala odobrenje od Ministarstva odbrane BiH  uz opasku da uradim afirmativni intervju. Pripremila sam nekih 10-ak pitanja, dobila Dajanin broj telefona, još samo da dogovorimo gdje da se nađemo i popričamo. Ona će doći u Sarajevo, što je odlčno jer u principu, ne volim raditi telefonske intervjue iz jednostavnog razloga i ljepote živog razgovora.

Međutim, do intervjua nije došlo, morala sam spletom okolnosti, da ne kažem gluposti otkazati prvo Dajani, pa onda se izviniti Ministarstvu odbrane što neće doći do realizacije ranije zakazanog intervjua.

O bivšim muškarcima, kao i o šefovima, u ovom slučaju šefici sve najbolje. Ali kad neko vrši pritisak, povisuje ton, čak i ucjenjuje, i još u kafani sa mlađim kolegama komentariše moja pitanja, odnosno miješa se u nešto što trebam ja uraditi, Dajana Dangubić je bila ona kap koja je prelila čašu. Rekoh da je neću pitati gdje parkira tenk, te neka druga pitanja, jer je neumjesno to pitati osobu koja je profesionalni vojnik. Doviđenja i prijatno!

Dragan Bursać  za Dajanu kaže da je žena heroj, te da je napadnuta u Banjaluci, prijestonici nasilja, homofobije i ksenofobije, ali i da je sramotno objašnjenje policije.

Naravno da je sramotno.

Oglasilo se i Ministarstvo odbrane BiH povodom medijskih natpisa o fizičkom napadu na pripadnicu OS BiH, te najoštrije osuđuje svaki oblik nasilja, a posebno onog usmjerenog prema ženama.

Policijo na tebe je red!

Radi svoj posao, pronađi i kazni taj mentalni sklop koji je udario curu koja nosi broj cipela 36!

 

Sanela Gojak
Autor/ica 7.7.2019. u 13:03