Zlatni Haris pozlatio Bosnu i Hercegovinu!

Edin Osmančević
Autor/ica 19.10.2019. u 09:37

Zlatni Haris pozlatio Bosnu i Hercegovinu!

Svako vrijeme ima svoje male i velike junake. Stoni tenis je bio i ostao sport u kome su Bosanci i Hercegovci postizali zavidne rezultate posebno 60-ih i 70-ih godina prošlog vijeka. Da je to tako potvrđuje i uspjeh mladog Banjalučanina Harisa Eminovića, njegovog trenera Jovice Šormaz i članova STKI “VRBAS” iz Banja Luke.

Naši parastonoteniseri su na Svjetskom kupu u Pajulahtiju od 09-14.10.20019. godine u Finskoj ostvarilili veliki uspjeh i donijeli Bosni i Hercegovini najsjajnija odličja, osvajajući  prvo mjesto i zlatnu medalju,  prvu u historiji za Bosnu i Hercegovinu.

Na ”Para Finland Open 2019” svoje predstavnike po prvi puta je imala i Bosna i Hercegovina gdje su našu državu više nego uspješno prezentovao Haris Eminović. Konkurencija je bila izuzetno  jaka  jer je na turniru učestvovalo 170 takmičara iz 33 države. Kako sam Haris  reče primarni cilj je bio da odradi klasifikaciju i dobije kategoriju K-6 u kojoj je i nastupao. Prva dva dana održano je takmičenje u pojedinačnoj kategoriji, gdje je Haris zauzeo odlično 9. mjestu, dok je u ekipnom dijelu ostvario svoje i naše snove osvajanjem svjetske zlatne medalje.

Čini se da je ovaj mladi stonoteniser predodređen na velike uspjehe kada se zna da je rođen na Dan pobjede 9 maja 2001 godine u Banjaluci.  Pored velike ljubavi prem stonom tenisu Haris je vrlodobar učenik IV razreda  Medicinske škole u Banjaluci.  Stoni tenis je počeo da igra sa 11 godina u lokalnom klubu OSTK SPIN da bi nakon poziva današnjeg trenera Jovice Šormaza zaigrao u STKI ”Vrbas” iz Banjaluke.

Da je to bio ispravan potez ukazuju brojni Harisovi uspijesi koji su se nizali poput filmske trake. Samo nekoliko dana prije učešća u Finskoj, tačnjje  5 oktobra 2019, na turniru u Crnoj Gori ”Podgorica Open” osvojio je  dvije zlatne medalje, kako  pojedinačnoj tako  i ekipnoj konkurenciji, te uspiješno odbranio titulu u kategoriji K-6, ranije osvojenu 2018 godine  takođe u Podgorici. U Srbiji na turniru ”Kanjiža Open 2018” osvaja srebrnu medalju u finalu pojedinačno dok u ekipnom dijelu bronzanu. Na međunarodnom prvenstvu Srbije ”Niš 2018 godine  učeše je uzelo 8 zemlja a Haris nas je još jednom obradovao osvajajući odlično treće mjesto i bronzanu medalju i pehar. Takođe na prvom Kupu BiH održanom u Banjaluci osvojio je zlatnu medalju i pehar.

Haris će nakom zasluženog odmora nastaviti vrijedno da trenira i  da sesprema za naredne paraolimpijske igre u Tokiju 2020 godine. Vjerujem da će ovaj primjerni mladić raskošnog talenta ponovo nas obradovati nakon povratka iz zemlje izlazećeg sunca sa nekom od medalja.

Navijajmo i podržimo Harisa i sve druge parastonotenisere na tom putu!

Edin Osmančević
Autor/ica 19.10.2019. u 09:37