Ubij bližnjeg svog

Vehid Jahić
Autor/ica 1.12.2021. u 17:18

Ubij bližnjeg svog

Čović u Srebrenici – foto: screenshot Aljazeera 

Mentori iz Beograda i Zagreba – Vučić, Dačić, Vulin, Brnabićka, te Milanović, Plenković, Jandroković i bulumenta njihovih podrepaša slavi genocid, ratne zločine i zločince, ali slavu prebacuju u Bosnu i Hercegovinu. Izvorište fašističkih „rijeka“ dolazi iz Beograda i Zagreba, ali je utočište u BiH.

Piše: Vehid Jahić

„Mi tražimo da se ukine Zakon o negiranju genocida i ratnih zločina u Bosni i Hercegovini. Jerbo, oni koji su to činili omogućili su nama da budemo ovo što danas jesmo. Oni su za nas heroji, a zahvaljujući ratnim zločincima i zločinima, mi danas imamo apsolutnu vlast u našem stadu. Imamo više moći nego što smo priželjkivali ili sanjali. Zato, u ime naših nacionalno-civilizacijskih opredjeljenja,  tražimo ukidanje tog Zakona. Osim toga postojanje tog Zakona nas može štititi i skretati pažnju javnosti u eventualnoj raspravi o neprovođenju reformi koje smo obećali,korupciji, kriminalu, uništenim bankama i preduzećima, preglomaznoj administraciji, ogromnim primanjima i povlasticama stranačkih vrhova i naših poslušnika, o nepotizmu, budžetskim izdvajanjima za biznis naše djece, rodijaka i srodnika, a bogami ukidanje Zakona je i želja naših mentora iz Zagreba i Beograda.“

Na ovaj način može se implicite tumačiti poruka parlamentaraca u Domu naroda BiH, iz HDZ-a i SNSD-a, koje predvode Dragan Čović i Milorad Dodik.

Genocid i ratni zločini su anticivilizacijska djela. Čović i Dodik, te njihovi glasači za sebe tvrde da su demokrate. Također smatraju da predstavljaju „vjersko-nacionalnu“ elitu svojih naroda. Sa dnevno-političkih motiva njihovo opredjeljenje u vezi statusa Zakona može se shvatiti isključivo kao politika u kojoj po svaku cijenu „cilj opravdava sredstva“. To je Rubikon koji odvaja parlamentarnu demokraciju od diktatura i diktatorskih politika.

S obzirom da se „nacielite“ u BiH predstavljaju kao vođe i zaštitnici „pokorenih naroda“ i građana, među kojima su i intelektualci raznih fela, pa NGO, vjernici i vjerske vođe… Šta oni misle o statusu pomenutog Zakona? Šta misli kategorija, koju nazivamo EU?

Zasad se iz „naših naroda“, pomenute kategorije na oglašavaju. Građane, iliti narode nije korektno osuđivati za šutnju, jer su nacivođe o sebi stvorili mit nepogrešivosti i na razne načine kažnjavaju drugačije interpretacije procesa, odnosa i svih pitanja, što krnji ugled „bezgrješnih“. Znači, zbog straha koji su nametnuli građanima, teško je očekivati spontanu građansku reakciju, odnosno protivljenje, mada ima značajan broj njih, koji se stide zbog podrške genocidu!

Intelektualci? Čast izuzecima, ali oni koji se vole predstavljati kao hrvatski, ili srpski intelektualci izgleda smatraju da je šutnja najveća mudrost. „Nit smrde, nit mirišu“!? Još je Sartr definisao intelektualca, „kao čovjeka koji misli“. Mnogi od pomenutih se ne izjašnjavaju, što se može tumačiti da „ne misle“, ili se i oni boje „mrvica“ koje im nacionalne oligarhije bacaju na egzistencijalni stol. Uglavnom, iznevjerili su očekivanja i „popišali se“ na status intelektualca. Zar se i oni ne stide zbog podrške genocidu!?

NGO? Po definiciji i statusu su nevladine organizacije. Ko to bolje shvata, zna da se NGO formiraju kao korektiv, a ne podrška vladajućim oligarhijama. U ovom slučaju treba zanemariti HNS, kao desno ili lijevo krilo HDZ, što je stožerna organizacija vladajućih oligarhija. Ali, šta je sa ostalim NGO u RS i F BiH, koje se formalno zalažu za civilizacijske vrijednosti. Muk. Zar se i oni ne stide zbog podrške genocidu!?

„Ne ubij“ – peta Božja zapovijed kod katolika i šesta kod pravoslavaca. „Ne poželi ukradene tuđe stvari“ – katolička, ili „Ne poželi ništa što je tuđe“ – pravoslavna deseta zapovije(s)t. „Ne kradi“, sedma i osma katoličko pravoslavna zapovije(s)t. “Ne svjedoči lažno na bližnjega svog“, osma i deveta zapovijed u dvije pomenute vjere. Glavni sadržaj ratnih zločina i genocida je ubijanje i to bez razloga. Peta i šesta Božja zapovijest pogažena. Genocid i ratni zločini su bili motivirani progonom građana i masovnom pljačkom njihove imovine. Pogažene desete zapovijedi katoličanstva i pravoslavlja. Vjerski vrhovi se nisu protivili. Absid omen. (Daleko bilo svako zlo). Genocida nije bilo, naredili su Dragan Čović i Milorad Dodik svojim „podrepašima“ u parlamentu, a Božja zapovijed glasi: „Ne svjedoči lažno“.

Gospodo iz vrhova vjerskih zajednica BH – oglasite se o genocidu, o ratnim zločinima i zločincima kao civilizacijskoj sramoti, ili humanosti!?! Je li podržavate genocid, ratne zločine i zločince, ili ih smatrate nužnim i trebate ih glorificirati. Dok šutite, to se tumači kao odobravanje, ili podržavanje genocida, ratnih zločina i zločinaca. Pozovite se na Božje zapovijedi i kažite nam, da znamo kakvi ste!? Kojeg Boga uvažavate, nacionalnog ili nebeskog!? Svejedno, samo da znamo kakav je vaš karakter u odnosu na Božje zapovijedi! Ne stidite se vjere, ukoliko Bogu služite?

Mentori iz Beograda i Zagreba – Vučić, Dačić, Vulin, Brnabićka, te Milanović, Plenković, Jandroković i bulumenta njihovih podrepaša slavi genocid, ratne zločine i zločince, ali slavu prebacuju u Bosnu i Hercegovinu. Izvorište fašističkih „rijeka“ dolazi iz Beograda i Zagreba, ali je utočište u BiH. Oni zasad šute, ali gaženje Božjih zapovijedi i fašističke procese prebacuju u našu domovinu. Njihove vjerske vođe, koji su šefovi bh. vjerskih vođa i političara zasad šute. Šalju nam civilizacijski mrak.

Gospodo iz EU. Kako bi vi reagirali da neko u Europi počne slaviti holokaust, Hitlera, SS i SA odrede? Nama se u Bosni i Hercegovini ta paradigma dogodila!

Kad je u pitanju politika fašizam prodire. Kad su u pitanju Božje zapovijedi balkanske (z)vjerske vođe ih mijenjaju – njihova temeljna poruka glasi – Ubij bližnjeg svog (komšiju)!?

 

Vehid Jahić
Autor/ica 1.12.2021. u 17:18