Angelina Jolie: Moramo stati uz žrtve seksualnog nasilja

tačno.net
Autor 31.3.2014. u 10:39

Angelina Jolie: Moramo stati uz žrtve seksualnog nasilja

Glumica i ambasadorica UNHCR-a Angelina Jolie i William Hague, ministar vanjskih poslova Velike Britanije, doputovali su u četvrtak uveče u Sarajevo. Jolie je, komentarišući svoju posjetu Bosni i Hercegovini, izjavila da se u toj zemlji nalazi kako bi se sastala sa žrtvama seksualnog nasilja tokom rata u Bosni i Hercegovini i ukazala na nepravdu koju trpe

Photo: Tanjug/AP/Amel Emrić

“Ovdje smo da bismo se sreli sa žrtvama rata u Bosni, ženama i muškarcima koji su preživjeli silovanje i nose strašne traume. Korištenje silovanja kao ratnog oružja jedna je od najvećih nepravdi našeg vremena”, kazala je Jolie.

Ona smatra da je svijet “isuviše dugo tolerisao takve zločine”.

“Preživjeli su ostavljeni da se iz sjene bore za pravdu. Cilj nam je prenijeti glasove preživjelih te pozvati svijet da stane uz njih u borbi protiv nepravde”, istakla je Angelina Jolie.

Nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH Jolile i Hague učestvovali su na konferenciji o prevenciji seksualnog nasilja u sukobima i osnaživanju uloge regionalnih snaga sigurnosti u operacijama podrške miru u organizaciji Ministarstva odbrane BiH, u saradnji sa ambasadom Ujedinjenog Kraljevstva i Kraljevine Norveške u BiH.

Jolie je u obraćanju na Konferenciji kazala kako se divno osjeća što je ponovo u Sarajevu.

“Ovaj region je prošao kroz grozan rat, a vaši vojnici sada pomažu u drugim zemljama”, kazala je Jolie.

Podsjetila je kako je za vrijeme rata u BiH međunarodna pomoć kasno stigla na ovo područje, te naglasila da joj je poznato koliko to boli narod ove zemlje. Jolie je navela da se tema Konferencije u mnogim zemljama svijeta i dalje tretira kao tabu.

“Danas civili postaju mete. Silovanje je grozno nasilje da je teško i govoriti o njemu. Počinioci biraju mlađe ili starije, da bi sramota bila veća”, kazala je Jolie.

Photo: Anadolija

Prema riječima šefa britanske diplomatije, seksualno nasilje se vrlo često koristi kao sredstvo rata i onda kada oružje utihne.

“Seksualno nasilje se često koristi i kada oružje utihne, a dešava se pred očima međunarodne zajednice, u izbjegličkim kampovima”, kazao je Hague.

On je napomenuo kako se ova vrsta nasilja koristi ciljno, kao oružje rata, a potom upozorio kako smo danas svjedoci da se ta vrsta nasilja koristi u zemljama poput Sirije i Sudana.

“U današnjem umreženom svijetu seksualno nasilje je prijetnja koju niko ne smije zanemariti”, kazao je Hague.

Na Konferenciji kojom predsjedava zamjenica ministra obrane BiH Marina Pendeš, prisustvovali su visoki zvaničnici MVP Ujedinjenog Kraljevstva, ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, hrvatska političarka i diplomatkinja Kolinda Grabar-Kitarović, pomoćnica Generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju, i Anne Vibeke Lilloe, ambasadorica Kraljevie Norveške u BiH.

Nakon sastanka sa žrtvama seksualnog nasilja tokom rata u Bosni i Hercegovini održanog u Muzeju genocida u Potočarima kod Srebrenice,  Hague i  Jolie obišli su Memorijalni centar Potočari, gdje su u Memorijalnoj sobi održali sastanak sa porodicama žrtava genocida u Srebrenici. Sastanku su između ostalih prisustvovale predstavnice udruženja porodica žrtvaa genocida Šuhra Malić, Kada Hotić, Hatidža Mehmedović i predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenice i Žepe” Munira Subašić.

Nakon sastanka Hague i Jolie položili su cvijeće na spomen ploču žrtvama genocida u Srebrenici.

anadolija

tačno.net
Autor 31.3.2014. u 10:39

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija