Bajtal: David Dragičević je jučer ponovo ubijen

D.K.
Autor/ica 26.12.2018. u 16:16

Izdvajamo

  • Mi zapravo čak nemamo ni građana, i to je naša tragedija. Imamo etno-podanike. A sve dok razdruženi etno-podanici u odbranu svojih prava - ljudskih, civilizacijskih, demokratskih - ne stanu kao združeni građani BiH, ovdje neće biti ni reda, ni demokratije niti pravne države. Vladat će samovolja, kakvu smo na djelu vidjeli i jučer u Banjoj Luci

Povezani članci

Bajtal: David Dragičević je jučer ponovo ubijen

Da su svi građani okupljeni na Trgu Krajine u Banjoj Luci mogli stati u policijsku stanicu i zatvor, svi bi bili pohapšeni, jer je policija RS-a bila opremljena upravo tako da silom može napraviti šta god želi.

Ovako je u razgovoru za Vijesti.ba ugledni profesor i politički analitičar Esad Bajtal prokomentarisao nemile scene koje su se jučer odigravale u Banjoj Luci.

Naš sagovornik nasilničko ponašanje pripadnika policije RS-a ocijenio je voluntarističkim činom samovolje koji je neko naredio.

– Neko je u skladu sa svojim potrebama da sakrije ubicu mladića Davida Dragičevića i u nedostatku argumenata kojim bi ponudio odgovor koji traže njegovi roditelji, odlučio da cijelu tu priču prekrati silom – ocjenjuje Bajtal.

Naglašava kako bi policija trebala biti u službi građana, a ne da se okreće protiv njih.

– Pa mi smo na ovim prostorima imali nešto što se zvalo narodna milicija. Dakle, milicija u službi naroda, policija u službi građana, a ne u službi vlasti. Policija mora štititi građane od samovolje, kako od njih samih, jer uvijek imate individue koje bi nešto rješavale silom, tako i od režima koji pokazuje nasilnost kakvu smo i jučer vidjeli – dodaje Bajtal.

Prema njegovim riječima, David Dragičević jučer je u simboličkoj ravni ponovo ubijen hapšenjem njegovih roditelja Davora Dragičevića i Suzane Radanović i svih onih koji su došli da traže pravdu.

Smatra kako je sasvim jasno da na cijeloj teritoriji BiH i dalje nema pravne države.

– Mi zapravo čak nemamo ni građana, i to je naša tragedija. Imamo etno-podanike. A sve dok razdruženi etno-podanici u odbranu svojih prava – ljudskih, civilizacijskih, demokratskih – ne stanu kao združeni građani BiH, ovdje neće biti ni reda, ni demokratije niti pravne države. Vladat će samovolja, kakvu smo na djelu vidjeli i jučer u Banjoj Luci – zaključuje Bajtal u razgovoru za Vijesti.ba.

Vijesti.ba

D.K.
Autor/ica 26.12.2018. u 16:16