Bajtal: Dodik – samoodbačeni sagovornik

Vijesti.ba
Autor 5.12.2018. u 17:24

Izdvajamo

  • "Da je drugačije, bio bih začuđen. Zastava RS je samo povod i vanjski razlog, to nije nikakav uzrok ničega. Pozicijom u Predsjedništvu BiH, Dodik ima priliku da realizuje svoju opstrukciju, te da je učini učinkovitijom i vidljivoj međunarodnoj zajednici, kao i da se na taj način pokuša nametnuti kao njen odbačeni sagovornik", smatra Bajtal

Povezani članci

Bajtal: Dodik – samoodbačeni sagovornik

Današnji potez Milorada Dodika uklapa se u scenario zbog kojeg je on došao u Predsjedništvo BiH – realizacija ideje opstrukcije koju provodi otkako je došao na čelo RS.

Poručio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba ugledni profesor i politički analitičar Esad Bajtal, analizirajući istup predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, koji je napustio sastanak sa delegacijom Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, kazavši da nisu stečeni uslovi za njegovo prisustvo sjednici jer u sali nije bilo zastave RS.

“Da je drugačije, bio bih začuđen. Zastava RS je samo povod i vanjski razlog, to nije nikakav uzrok ničega. Pozicijom u Predsjedništvu BiH, Dodik ima priliku da realizuje svoju opstrukciju, te da je učini učinkovitijom i vidljivoj međunarodnoj zajednici, kao i da se na taj način pokuša nametnuti kao njen odbačeni sagovornik”, smatra Bajtal.

Mišljenja je da međunarodna zajednica ne smije propustiti ovu priliku da reaguje, ukoliko bude dosljedna sebi i svojim političkim konceptima, odnosno uređenosti njenih vlastitih društava.

“Ovo je prilika da se reaguje na način kako se reaguje u političkom svijetu, tamo gdje se odnosi uređuju demokratskim putem. Svaka samovolja mora biti sankcionisana”, kategoričan je naš sagovornik.

On je naglasio da moderne demokratske politike, te politike civilizaijskih vrijednosti ljudskog zajedništva, ne smiju prelaziti preko ovakvih istupa.

“Ako se krenulo sa napuštanjem, to prijeti ne samo da uzdrma BiH, nego i region. Uzdrmani region neće i ne može ostati izolovano ostrvo usred Evrope, koja nije dovoljno sređena na način na koji ona ima želju i potrebu da se sredi, ujedinji i organizuje”, zaključio je Bajtal.

Vijesti.ba

Tagovi:
Vijesti.ba
Autor 5.12.2018. u 17:24

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija