Banja Luka: Deveti januar u sjeni ubistva Davida Dragičevića

tačno.net
Autor 9.1.2019. u 09:25

Banja Luka: Deveti januar u sjeni ubistva Davida Dragičevića

Najavljen dolazak patrijarha Irineja te premijerke Srbije Ane Brnabić kojoj će biti uručeno odlikovanje “Orden Republike Srpske na lenti”.

Svečanim mimohodom na Trgu Krajine u Banjoj Luci bit će obilježen dan Republike Srpske, praznik koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

U tom bh. entitetu slavi se dan Republike u spomen na zasjedanje srpskih zastupnika iz Skupštine Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine, koji su nekoliko mjeseci ranije osnovali skupštinu srpskog naroda u toj zemlji.

Tog dana, 9. siječnja 1992. godine, zastupnici donose odluku o osnivanju Srpske republike Bosne i Hercegovine i taj datum kasnije postaje dan Republike Srpske.

Bošnjaci tome snažno protive, tvrdeći kako je taj datum obilježio početak etničkog čišćenja, što je rezultiralo time da u tom dijelu Bosne i Hercegovine dominiraju Srbi.

Ustavni sud BiH je krajem 2015. godine utvrdio da Zakon o praznicima Republike Srpske, kojim je obuhvaćen i dan Republike Srpske, nije u skladu s Ustavom BiH. Naloženo je Narodnoj skupštini Republike Srpske da u roku od šest mjeseci usuglasi zakon s Ustavom BiH, no to se nije dogodilo.

Narodna skupština Republike Srpske je prethodno usvojila deklaraciju u kojoj se navodi da dan Republike neće biti ukinut čak i ako Ustavni sud BiH, eventualno, donese odluku kojom bi se praznik proglasio neustavnim.

Potom je raspisan i održan referendum na kojem su građani bh. entiteta Republika Srpska podržali obilježavanje 9. siječnja. I te je rezultate Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Upozorenja Bošnjaka

I politički predstavnici Bošnjaka u bh. entitetu Republika Srpska upozoravali su na neustavnost praznika, te da je odlukom o obilježavanju 9. siječnja povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda, no njihovi apeli su odbijeni.

Osim povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda, smatraju i da su im povrijeđena ljudska prava i osnovne slobode propisane Ustavom, te da se krše prava Bošnjaka, kao konstitutivnog naroda, da budu jednakopravni i jednako tretirani u smislu promoviranja kulture, tradicije, vjere i kulturnog naslijeđa.

Po stavu zastupnika bošnjačkog naroda, neustavni dan Republike Srpske “ne odražava identitet bošnjačkog naroda, već samo srpskog, koji se zbog toga nalazi u povlaštenom položaju”.

Ukazali su i na Odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom je utvrđena neustavnost odredbe o danu Republike Srpske, zbog čega taj datum nije prihvatljiv kao praznik.

Orden za Anu Brnabić

Današnjim manifestacijama prisustvovat će i čelni čovjek Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej te premijerka Srbije Ana Brnabić kojoj će tom prilikom biti uručeno odlikovanje “Orden Republike Srpske na lenti”.

Obilježavanje neustavnog praznika održava se u sjeni zabrane prosvjeda kojim se traži istina o ubojstvu Davida Dragičevića, 21-godišnjeg mladića čije je mrtvo tijelo pronađeno prije gotovo godinu dana na ušću rječice Crkvene u Vrbas.

Od tada, Davidovi roditelji i grupa “Pravda za Davida” svakodnevno prosvjeduju, ali su im nedavno entitetske vlasti zabranile okupljanja.

Zabrani je prethodilo policijsko nasilje te hapšenje Davidovog oca Davora Dragičevića, nekoliko aktivista grupe i političara iz opozicije.

Dan uoči obilježavanja entitetskog praznika, “Pravda za Davida” je najavila da “neće organizovano prisustvovati proslavi Dana RS i nikakva obilježja taj dan neće nositi iz sigurnosnih razloga”.

“Pojedinci koji budu bili na proslavi biće odgovorni za svoje postupke. Razlog je jedan, a to je što smo postali mete korumpiranog sistema koji vidi neprijatelja u ljudima koji žele samo istinu i pravdu. Svako ko se pojavi na proslavi sa logom grupe ili bude pravio bilo kakve nemire nije član grupe ‘Pravda za Davida’. Nećemo dopustiti korumpiranom sistemu da opet isprlja ime grupe i predstavi nas kao huligane ili rušioce RS. Mi samo želimo da sistem bude pravedan te da funkcioniše. Mi volimo našu zemlju i od borbe za bolju budućnost nećemo odustati”, navodi se u njihovoj objavi na Facebooku.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 9.1.2019. u 09:25