”Banjalučki geto”           

Edin Osmančević
Autor 21.6.2019. u 18:59

”Banjalučki geto”           

 Foto: FB       

Glavnu odgovornost brutalnog premlaćivanja Brune Batinića, 66-godišnjeg penzionera iz Švedske treba uputiti na adresu gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića. Nekad antifašistička, crvena Banjaluka danas se crveni iz sasvim drugog razloga – od stida i srama jer glorifikuje fašiste, ubija  i premlaćuje istinske demokrate.

Nezakonito hapšenje i tortura gospodina Brune Batinića ukazuju da grad Banjaluka je grad-geto, kako ga je nazvao pokojni David Dragičević. Neslavni epitet je rezultat kontinutieta nasilja, torture i represalija još od 1992. pa do dana današnjeg. Od ovog, nekad otvorenog, evropskog i multietničkog grada, napravljena je crna rupa na karti Evrope u kojoj se decenijama krše ljudska prava i slobode…

Nakon svih ovih događaja otvoreno se pitamo kakva je namjera Evropske komsije koja je podržala kandidaturu grada torture za Evropsku prestonicu kulture 2024? Dešava nam se paradoks koji je teško razumjeti. Još je nerazumnija podrška koja je stigla od predstavnika vlasti  iz Sarajeva, sa iznimkom, da je pored Banjaluke, podršku dala i gradu Mostaru, koji se danas davi u smeću?  Nakon progona nesrpskog stanovništva, ubistva Davida Dragičevića, biznismena Slaviše Krunića, napada na nezavisne novinare pa do premlaćivanja Brune Batinića s pravom se pitamo što još treba da se desi da Evropa kao i oni koji podržavaju ovu vlast progledaju u magli iz koje se ne nazire izlaz? Ili se i sama Evropa zarazila od istih onih pošasti koje vladaju u bh. entitetu RS-u? Kako će se odluka o Evropskoj prestonici kulture donijeti u drugoj polovini 2019. godine, izbor Banjaluke, kao i Mostara bio bi katastrofalan za čitav demokratski svijet. Da li je i Europa izgubila kompas nudeći nam poremećene stavove i vrijednosti u kojima nema granice između dobrog i lošeg? Ne, hvala sa moje strane.

Policijsko nasilje ne treba nikoga iznenađivati. Bazirano je na strahu gradskih i entitetskih vlasti da će onog dana kada izgube vlast, biti izvedeni pred lice pravde i odgovarati za korupciju i kriminal. Ne žure u Evropsku uniju jer tamo vlada pravo i nema korumpiranog pravosuđa. Već duže od 13 godina manjim bh. entitetom vlada Milorad Dodik i takozana Alijansa nezavisnih socijaldemokrata koja nema ama baš nikakve veze sa temeljnim vijednostima socijaldemokratije. Vlast koristi svoju poziciju radi vlastitog bogaćenja i svojih najbližih te kako bi utišala svaki kritički glas. Oni nas ”uče” kako treba birati između rata ili Vladimira Putina koji je već pripremio fitilje. Naravno kako bi se abolirala koruptivna vlast i izbrisao svaki trag pljačke o kojoj će se tek kasnije pisati.

U ovo vrijeme ljetnih odmora Banjaluku će posjetiti njena dijaspora iz cijelog svijeta. Naš  grad se treba posjećivati i ne treba ga zaboravljati jer nas treba možda više nego ikada. Ova vlast će prije ili kasnije otići onog trenutka kada prevareni i svijesni građani Banjaluke kažu ”Dosta više!” U njemu će ostati oni koji vole krajiški dragulj. Kako će se u Banjaluci održati i tradicionalni Dani banjalučke dijaspore pozivam sve građane i relevantne predstavnike Banjalučana da bojkotuju vlasti grada Banjaluke. Licemjerno je da sa nama sjede oni koji zagovaraju torturu, nasilje, progon i netoleranciju. Svoj novac trošimo racionalno ne puneći kasu onima koji nad nama provode nasilje!

1992. smo mogli bojkotovati rat ali nismo. Sada nam je prilika da dokažemo da smo nešto naučili. Bruno Batinić je pušten iz zatvora i na putu je za Švedsku, zemlju u kojoj je zagarantovana vladavina ljudskih prava. Na potezu je Ministarsvo inostranih poslova Švedske koje će zasigurno oštro osuditi nasilje policijskih organa nad švedskim državljaninom. Bruno je dokazao da je svoju životnu lekciju naučio ljubeći iskreno i strastveno pravdu i dobro kod ljudi. Želim mu brz oporavak!

Edin Osmančević
Autor 21.6.2019. u 18:59

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija