Bodo Veber: Tvrdnje Dodikovih spin-doktora su smešne

tačno.net
Autor 26.1.2013. u 17:39

Bodo Veber: Tvrdnje Dodikovih spin-doktora su smešne

”Njegov autoritet isključivo počiva na tome da je ušao u sukob sa Zapadom, koji zbog odsustva političke volje i dalje odbija ulogu stranke u sukobu”.

 

Špekulacije, vjerovatno plasirane iz krugova bliskih predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, kako je potpuno slamanje tog bosanskohercegovačkog entiteta i neutraliziranje njenog prvog čovjeka dogovoreno u Minhenu, te da je ”svaka nevladina organizacija uključena u taj projekt dobila je zadatak šta treba da radi”, u Njemačkoj smatraju smiješnima, izvještava novinar agencije Anadolija (AA).

Zanimljivo, Dodik je i sam u posljednje vrijeme u više navrata iznio tvrdnje kako ga “Zapad želi srušiti”, te da za tu svrhu u Bosnu i Hercegovinu iz inostranstva stižu milionska sredstva. Špekuliralo se i o najmanje 10 miliona američkih dolara za te svrhe.

Međutim, ugledni njemački politički analitičar i ekspert za njemačku politiku na Balkanu Bodo Weber kaže za agenciju Anadolja (AA) kako sumnja da je moguće razotkriti pozadinu vijesti o pripremama rušenja Dodika u Minhenu. Ove vijesti, pojašnjava on, očigledno dolaze iz miljea koji predstavlja ostavštinu bezbjedonosno-propagandnih struktura iz 90-tih godine prošlog stoljeća, koje se djelomično još i dalje koriste za propagandne svrhe. ”Zato su i tvrdnje koje se redom iznose u članku smiješne i ne vrijedi ih demantirati. A kamoli da bi neko u Njemačkoj obraćao pažnju na njih.  Jedino je ovdje interesantan širi kontekst spinovanja iz Republike Srpske koji se može čuti zadnjih nekoliko sedmica, a po starom titoističkom receptu o “specijalnim ratom” međunarodne zajednice uz pomoć pete kolone protiv Dodika i, što je ovdje identično, RS-a”, kazao je Weber.

Prema njegovom mišljenju, Dodikova vladavina je, zapravo, proizvod nedjelovanja Evrope i Sjedinjenih Američkih Država, a ne izraz nekakve autohtone političke volje Srba u RS-u. ”Njegov autoritet isključivo počiva na tome da je ušao u sukob sa Zapadom, koji zbog odsustva političke volje i dalje odbija ulogu stranke u sukobu. Istovremeno, ni na unutrašnjem bosanskohercegovačkom planu do sada se nije pojavio ravan suparnik-branioc države i demokratije. Ono što me zabrinjava jeste pitanje koje se meni u tom kontekstu nameće. Naime, šta se sve može desiti ako se trend propadanja tog autoriteta, koji je počeo na lanjskim lokalnim izborima, nastavi do Općih izbora 2014. godine, a da međunarodna zajednica i dalje istrajava u svojoj trenutačnoj poziciji i s pristupom za koji je potpuno svjesna da ne funkcionira bez političke snage za preokret”, ocijenio je Weber u razgovoru za agenciju Anadolija.

AA

tačno.net
Autor 26.1.2013. u 17:39