Bokser Marko Čolić uhapšen zbog pokušaja ubistva Kovačevića

zurnal.info
Autor/ica 10.9.2018. u 20:33

Izdvajamo

  • ovačević, koji se i dalje oporavlja od teških povreda, kazao je za Žurnal da je čuo za hapšenje, ali i napomenuo da je sada mnogo važnije da se otkrije pozadina ovog događaja, odnosno da policija uhapsi one koji su naredili brutalno premlaćivanje. Predstavnici banjalučkog Kluba novinara jutros su održali sastanak kako bi rezimirali rezultate istrage, MUP-RS poručuju da će istragu pratiti do kraja. „Tražimo odgovore na pitanja ko su nalogodavci i drugi napadač, kao i šta je motiv napada. Nastavićemo da pratimo slučaj dok se ne okonča pravosnažnom presudom i za nalogodavce i za napadače“, istakao je predsjednik Kluba Siniša Vukelić.

Povezani članci

Bokser Marko Čolić uhapšen zbog pokušaja ubistva Kovačevića

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske uhapsili su prekjuče Marka Čolića, banjalučkog boksera, zbog brutalnog premlaćivanja i pokušaja ubistva novinara Vladimira Kovačevića 26. avgusta u Banjaluci. Drugi napadač i nalogodavci i dalje su nepoznati.

Čolića je prepoznao napadnuti novinar, a bokser se, prema informacijama iz policije, brani ćutanjem.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač na današnjoj vanrednoj konferenciji za novinare kazao je da je policija intenzivno tragala za počiniocima, ali da su istragu pratile i „teorije zavjere“.

„Nema političke pozadine. Nikome nije palo na pamet da napada novinare. Tužilaštvo je napad okvalifikovalo kao pokušaj ubistva i sada je na pravosuđu da završi svoj dio posla. Dakle, napad nema nikakve veze sa bilo kim iz vlasti niti da je napad naručen od bilo koga ko je dio vlasti. Svako svoje pravo može da traži tužbama, ali nećemo tolerisati ni verbalne ni fizičke napade na novinare. U narednom periodu treba se razmišljati o tome da li postoji zakonska mogućnost da se ovaj posao tretira kao službeni posao, odnosno da budete zaštićeni kao službena lica. Bez obzira na to kako izvještavali, uvijek možete računati na zaštitu MUP-a“, poručio je Lukač.

Na pitanje da li je poznat motiv napada, istakao je da istraga još traje i da se „određene stvari moraju zadržati u tajnosti“.

Direktor Policije RS Darko Ćulum zahvalio je Kovačeviću na saradnji, dok je Željko Spasojević načelnik Policijske uprave Banjaluka istakao da slijedi identifikacija drugog napadača.

„M.Č. je zajedno sa jednim ili više nepoznatih lica napao novinara i teško ga povrijedili. Pretreseno je šest lokacija. Slijedi dalji rad, odnosno identifikacija drugog napadača i svih drugoh okolnosti“, istakao je Spasojević, koji nije želio da otkrije identitet napadača.

Kovačević, koji se i dalje oporavlja od teških povreda, kazao je za Žurnal da je čuo za hapšenje, ali i napomenuo da je sada mnogo važnije da se otkrije pozadina ovog događaja, odnosno da policija uhapsi one koji su naredili brutalno premlaćivanje.

Predstavnici banjalučkog Kluba novinara jutros su održali sastanak kako bi rezimirali rezultate istrage, MUP-RS poručuju da će istragu pratiti do kraja.

„Tražimo odgovore na pitanja ko su nalogodavci i drugi napadač, kao i šta je motiv napada. Nastavićemo da pratimo slučaj dok se ne okonča pravosnažnom presudom i za nalogodavce i za napadače“, istakao je predsjednik Kluba Siniša Vukelić.

Napad na neistomišljenike režima

Novinar BN televizije i portala Gerila.info Vladimir Kovačević brutalno je pretučen 26. avgusta ispred stana u kojem živi u banjalučkom naselju Obilićevo. Napad se dogodio kada se vraćao s posla, a iz mraka su, kako je naveo, istrčala dvojica muškaraca sa kapuljačama na glavama i počela da ga tuku.

„Prije 20 minuta su me, dok sam se vraćao s posla, dva momka zaskočila i namlatila šipkama na razvlačenje”, objavio je Kovačević na svom twitter profilu te večeri oko 21 čas.

Kovačević je teško pretučen samo 15 dana nakon što je simpatizer SNSD-a iz Šekovića Darko Zekić pretukao aktivistu „Restarta“ Stefana Blagića.

„Je*** te ‘Pravda za Davida’… Ti i tvoj Restart… Dovedi kamere da te pred njima prebijem…“, tako je ostvario prijetnje od prije dva mjeseca javno upućene na društvenoj mreži Facebook.

Blagić je završio sa povredama glave i ruke, policija obavila uviđaj, ali Zekić nije priveden. Po svemu sudeći, slijedi mu samo prekršajni nalog. U Policijskoj stanici Šekovići za Žurnal je tada potvrđeno da je Blagić napadnut te da čekaju nalaz ljekara tamošnjeg Doma zdravlja. Međutim, naveli su i da batinaš nije priveden, jer „nije bilo zakonskog osnova“.

zurnal.info

zurnal.info
Autor/ica 10.9.2018. u 20:33