Dan zagovaranja za slobodu izražavanja na internetu: POINT W dan u Banjaluci

tačno.net
Autor 23.5.2016. u 12:52

Dan zagovaranja za slobodu izražavanja na internetu: POINT W dan u Banjaluci

U sklopu ovogodišnje POINT 5.0 konferencije 25. maja 2016. godine u Muzičkom paviljonu u Parku Petra Kočića bb. u Banjaluci sa početkom u 10 sati, biće održan Dan zagovaranja za slobodu izražavanja na internetu – POINT W dan.

Point W će okupiti stručnjake iz područja slobode izražavanja, predstavnike i predstavnice institucija BiH, aktiviste i aktivistkinje te nevladine organizacije iz cijele BiH koji će govoriti o problematici zakona o javnom redu i miru u BiH i izazova glede prava na slobodu izražavanja i digitalne sigurnosti.

Na skupu će govoriti istaknuti međunarodni i domaći eksperti poput poput Jillian C. York iz Electronic Frontier Foundation-a, Iana Schullera iz Developement Seeda, Kate Coyer sa Centralnog europskog univerziteta, Aleksandra Trifunovića sa portala Buka i Anite Mitić iz YIHR-a.

Ovom prilikom biće predstavljene dvije kampanje digitalnog zagovaranja, finansirane u sklopu Internews-ovog Projekta W, koji se bavi sprečavanjem restrikcija na slobodu izražavanja u BiH.

Dan zagovaranja za slobodu izražavanja na internetu simbolično se organizuje u Banjaluci, s obzirom da smo u posljednje vrijeme bili svjedoci spornih zakonskih aktivnosti u Republici Srpskoj, a koje su se odnosile i na online svijet. Jedna od njih je i usvajanje novog Zakona o javnom redu i miru u RS koji je usvojen prošle godine i kojim se definicija pojma ‘javno mjesto’ proširuje i na društvene mreže, uz obrazloženje da se na društvenim mrežama vrše organiziranja određenih prekršaja javnog reda i mira. Pored toga, novim zakonom uvode se kazne zatvora za prekršaje za koje su ranije bile predviđene isključivo novčane kazne, što bi za posljedicu moglo imati kažnjavanje online aktivnosti kao kršenja javnog reda i mira i to čak i zatvorskim kaznama.

Ova jednodnevna konferencija koju organizuju Internews i U.G. “Zašto ne”, dešava se u sklopu POINT 5.0 konferencije koja se održava u Sarajevu od 26. do 28. maja 2016. godine.

Kroz brojne prezentacije, panel diskusije i radionice u kojima će učestvovati blizu 200 učesnika iz regije i cijelog svijeta, POINT 5.0 konferencija će se i ove godine baviti aktuelnim temama iz oblasti upotrebe novih tehnologija u zagovaranju odgovornog društva i transparentne vlasti.

Kompletan program i raspored sesija POINT 5.0 konferencije možete pogledati na zvaničnoj web stranici: http://point.zastone.ba/program/

POINT konferenciju organizuje ACTION SEE mreža organizacija civilnog društva iz Jugoistočne Evrope koju čine U.G. „Zašto ne“ iz Sarajeva, CRTA iz Srbije, Fondacija Metamorphosis iz Makedonije, Centar za demokratsku tranziciju (CDT) iz Crne Gore, Internews iz Sarajeva i Transparencee mreža u saradnji sa Nacionalnom zakladom za demokratiju (NED); Ambasadom USA u BiH; Heinrich Böll Fondacijom; Friedrich Ebert Fondacijom; Balkan Trust for Democracy i TechSoupom.

Tagovi:
tačno.net
Autor 23.5.2016. u 12:52

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija