Dani arhitekture 2016.

tačno.net
Autor 6.6.2016. u 09:22

Dani arhitekture 2016.

Manifestacija Dani arhitekture 2016. će se održati od 10. do 12. juna održati u Banjaluci u prostorima Gradskog pozorišta “Jazavac” i Doma omladine.

U ponedjeljak 6. juna u prostoru Doma omladine u 19.00 najavićemo Dane arhitekture 2016. tako što ćemo otvoriti izložbu Collegium Artisticum.

 

Dani arhitekture su jedan od najvećih događaja u oblasti arhitekture i urbanizma u Bosni i Hercegovini. Koncipirani su kao godišnji, višednevni događaj koji uključuje predavanja internacionalnih i domaćih arhitekata i drugih stručnjaka, izložbe, projekcije filmova, diskusije, radionice i dr.  Prvi dani arhitekture u organizaciji Istraživačkog centra za prostor i Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta su u maju 2014.  u Banjaluci.

Dane arhitekture 2016. Istraživački centar za prostor organizuje u saradnji s Arhitektonsko-građevinsko-geodetskim fakultetom Univerziteta u Banjoj luci i organizacijom “l-i-f-t prostorne inicijative”. Tema ovogodišnjih Dana arhitekture “Arhitektura ispred investicije” je definisana kao zajednička Danima arhitekture održanim u Sarajevu od 13. do 22. maja u organizaciji partnerske organizacije LIFT. U središte stavlja problem transformacije savremenog grada u odnosu na različite aspekte koji definišu arhitektonsku i urbanističku produkciju.

Izložba Collegium artisticum (Dom omladine, ponedjeljak 6.6.2016, 19:00) predstavlja presjek najznačajnijih bosnskoheercegovačkih ostvarenja u sferi likovnih umjetnosti, primijenjene umjetnosti, dizajna i arhitekture. Posjetioci će u Banjaluci imati priliku vidjeti  dio izložbe koji se odnosi na arhitekturu.

Izložbe O ARHITEKTURI – Obnoviti gradove obnovom arhitekture i SUOČAVANJE S BUDUĆNOŠĆU asocijacije STRAND (Asocijacija za razvoj održive urbane zajednice) ispred Asocijacije STRAND (otvoriće Pof. dr Ružica Bogdanović, koja će tom prilikom održati predavanje. (Gradsko pozorište Jazavac, petak 10.06.2016, 19:00)

Predavanja (Gradsko pozorište Jazavac, subota 11.06.2016, 09:30-21:30) će držati značajni domaći i međunarodni stvaraoci iz polja arhitekture i urbanizma: Prof.dr Ružica Bogdanović (Srbija), Adnan Harambašić (Norveška BiH), Maruša Zorec (Slovenija), Goran Rako (Hrvatska), Malina i Saša Čvoro (RS, BiH),  Brankica Stojnić (Crna Gora), Diana i Slobodan Stupar (RS, BiH), Pavle Stamenović i Dušan Stojanović (Srbija), Bojan Šipka (Austrija/BiH). Na kraju predavanja održaće se okrugli sto na ovogodišnju temu.

Nedjelju će obilježiti projekcije filmova o arhitekturi (Gradsko pozorište Jazavac, nedjelja 12.06.,  12:00-15:00)

U prilogu Vam dostavljamo plakat, program i više informacija o predavačima.

O temi:

Arhitektura predstavlja odraz kompleksnih socioloških procesa i kulturoloških kodova koji definišu naše životno okruženje i obrasce ponašanja u istom. Međutim, odnos arhitekture i pomenutih uslova nije jednostran. Arhitektura može i treba doprinijeti ne samo kvalitetu vizuelnog izražaja grada, već i kvalitetu svakodnevnog života u gradu. Aktuelni uslovi i društveno uređenje, te životni stil koji diktiraju, dovode u pitanje ulogu i stvarni doprinos arhitektonskog djela danas. Da li je arhitektura samo prostorna materijalizacija i fiksacija kapitala? Da li odnos između arhitekture i investicije, arhitekte i investitora kao inicijalnih aktera u procesu oblikovanja prostora, može biti drugačiji? Kroz događaje u okviru Dana će se razmatrati načini na koje arhitekte danas odgovaraju na zahtjeve investitora. Neophodno je i inspirativno razmotriti kako dva pomenuta aktera, često suprotstavljena i vođena suprotnim idejama, mogu kroz uzajamnu saradnju stvoriti izuzetna arhitektonska djela.

Arhitektura svakodnevno pokazuje da ima potencijal da koristi investicuju u cilju unapređenja našeg svakodnovnog životnog prostora i urbanog okruženja. Iz ove potrebe i težnje, proističe i ovogodišnja tema “Arhitektura ispred investicije”.

tačno.net
Autor 6.6.2016. u 09:22

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija