Demobilisani borci RS-a sutra ponovo izlaze na ulice Banje Luke

tačno.net
Autor 22.3.2014. u 11:20

Demobilisani borci RS-a sutra ponovo izlaze na ulice Banje Luke

U Banjoj Luci sutra će se održati još jedno protestno okupljanje bivših boraca Vojske Republike Srpske (RS), potvrdio je u izjavi za Anadoliju komadant štaba ratnih veterana RS Duško Vukotić.

“Od Centra javne bezbjednosti Banja Luka dobili smo saglasnost za održavanje protestnog skupa. Iako je teško prognozirati koliko će se naših bivših saboraca i članova njihovih porodica odazvati na naš poziv na proteste vjerujem da ih neće biti manje nego 28. februara kada je svoj glas nezadovoljstva diglo preko dvije  hiljade ljudi”, kazao je Vukotić.

Istakao je da je Udruženje ratnih veterana formiralo i opštinske štabove u više gradova RS (Trebinje, Istočno Sarajevo, Brčko, Bijeljina, Prijedor…) ,ali da zbog izuzetno lošeg materijalnog stanja bivši borci nisu u stanju platiti autobuse kako bi došli na proteste u Banja Luku.

“Na to ova vlast i računa i onda sve to i nastoji marginalizovati uz tvrdnju da ne postoji šire nezadovoljstvo postojećim stanjem u RS”, ustvrdio je Vukotić.

Na protestu održanom u Banjoj Luci 28. februara bivši borci, uz zahtjev upućen rukovodstvu Boračke organizacije RS i njenom predsjedniku Panteliji Ćurguzu za njegovu ostavku ili smjenu s te pozicije, utvrdili su i listu zahtjeva za poboljšanje njihovog socijalnog položaja koji su dostavili Vladi i Narodnoj skupštini RS-a.

Vukotić, uz isticanje da Vlada i entitetski parlament nisu borcima odgovorili ni na jedan od upućenih zahtjeva, odbacio je navode premijerke RS Željke Cvijanović da su protesti demobilisanih boraca i njihovi zahtjevi političkog karaktera.

“Zahtjev upućen ministarstvu invalidsko boračke zaštite da objavi na svojoj web-stranici registar  svih učesnika proteklog rata i podatke po osnovu kojih primaju materijalnu naknadu, te spisak zaposlenih u tom ministarstvu nije političkog karaktera . I ti su se naši zahtjevi, da je postojala volja vlasti, mogli ispuniti za dan dva”, naglasio je Vukotić.

Dodao je da i dugoročni zahtjevi kojima bi se pronašla sistemska rješenja za poboljšanje ekonomsko socijalnog položaja boračke populacije nisu politički.

“Ali od sistemskih rješanje dok ovaj sistem vlada u Republici Srpskoj neće biti ništa”, podvukao je Vukotić.

Podsjećamo, javno protivljenje protestnim okupljanjima  demobilisanih boraca izrazilo je rukovodstvo BORS-a, ali i  rukovodstva vladi bliskih  nevladinih organizacija poput Udruženja porodica poginulih i nestalih, te Udruženja logoraša RS.

Njihov stav dijeli i predsjednik RS Milorad Dodik koji je u više navrata optužio  štab nezadovoljnih bivših boraca RS da su  instrumentalizovani, a njihova okupljanja politički motivisana, te pozvao  građane da  ne nasjedaju na njihove pozive i ne podrže ih.

oslobodjenje.ba

tačno.net
Autor 22.3.2014. u 11:20