Dodik saslušan u Tužilaštvu BiH zbog slučaja ‘Ikona’

RSE
Autor 4.2.2021. u 15:03

Dodik saslušan u Tužilaštvu BiH zbog slučaja ‘Ikona’

Foto: Emmanuel Dunand (AFP)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH), Milorad Dodik saslušan je u četvrtak 4. februara u Tužilaštvu BiH.

Iz tog Tužilaštva su saopštili da se radi o predmetu u javnosti poznatom kao ˝Ikona˝, ali nisu otkrili više informacija ili detalja o ovom saslušanju.

Iz Tužilaštva BiH su 20. januara saopštili kako postupajući tužilac u predmetu poznatom kao „Ikona“, intenzivno poduzima aktivnosti na prikupljanju dokaza i saslušanju svjedoka.

Tada su rekli kako je saslušan određeni broj svjedoka, među kojima i ambasador BiH u Rusiji, te je nadležnim institucijama upućena Molba za pružanje međunarodne pravne pomoći.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik je 14. decembra 2020. godine ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, tokom posjete BiH, poklonio ikonu Svetog Nikole. Za tu ikonu su mediji iz Republike Srpske pod kontrolom vlasti, naveli da je iz Luganska i da je stara 300 godina.

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine je za Radio Slobodna Evropa (RSE) 15. januara potvrdilo da je Ured glavnog tužioca Ukrajine pokrenuo postupak u vezi “ilegalnog izvoza” ikone.

U izjavi se navodi kako je neosporna činjenica da ikona potiče sa teritorije Ukrajine.

Milorad Dodik, u intervjuu agenciji Srna 14. januara, je rekao da iz Ukrajine nikada nije dobio odgovor da li traže ikonu, niti su dostavljeni bilo kakvi podaci u vezi sa njom.

Nakon što je ikona uručena ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu, ambasada Ukrajine u BiH uputila je notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH u kojoj su ih zamolili za “detaljne informacije o porijeklu ovog predmeta ukrajinske kulturne baštine”.

Rusija je 23. decembra vratila Ambasadi BiH u Moskvi ikonu, nakon što je izražena sumnja da se radi o ukrajinskom nacionalnom blagu.

Ikonu je iz Moskve nazad do kabineta Milorada Dodika donio ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje kazali su da nije prijavljen ni izvoz ni uvoz ikone, te da se diplomatska pošta ne pregleda osim u izuzetnim situacijama, uz prisustvo diplomatskog kora.

Nepoznato je kako je ambasador unio ikonu u BiH – kao ličnu prtljagu ili diplomatsku poštu.

RSE

RSE
Autor 4.2.2021. u 15:03