“Domovina” ne služi foteljama, već za drugačiju politiku

tačno.net
Autor/ica 2.7.2014. u 10:50

Koalicija organizacija civilnog društva „Prvi mart“ smatra da okupljanje u vrijeme mjeseca Ramazana, koje je i ove godine ponovno organizovano od strane potpredsjednika Narodne skupštine RS-a Ramiza Salkića, uvredom za povratničku zajednicu u ovom bh. entitetu.

Naime, na jučerašnjem iftaru svečani gosti bili su Igor Radojičić, koji predvodi apelaciju pred Ustavnim sudom BiH za poništavanje novog federalnog zakona koji štiti stečena prava povratnika, te Željka Cvijanović, potpisnica odluke Vlade RS kojom se ciljano otežava registracija povratnika na prijeratnim adresama prebivališta.

Ponašati se kao da SNSD-ovi kadrovi ne vode politiku diskriminacije i kršenja ljudskih prava, te kako cijeli svoj predizborni marketing zasnivaju na dokazivanju i zastupanju nacionalističke i desničarske ideologije, znači djelovati nesavjesno i protivno interesima obespravljenih građana.

Misija i rad „Prvog marta“, kao i ciljevi oko kojih su se stranke platforme „Domovina“ okupile, te stavile po strani međusobne sukobe u svrhu ostvarenja većeg dobra, nisu posao na kojem radimo već dvije godine kako bi isti rezultirao sa još četiri godine mandata i vlasti za pojedince koji će djelovati otuđeno i podanički unutar struktura RS-a, na način na koji se to čini potezima kao što je ovaj.

Nemojte misliti da su poluge moći, koje se danas nalaze pod kontrolom šake dugogodišnjih političkih diletanata, trajne i čvrste onoliko koliko se doimaju u javnosti. Moramo poštovati političke stranke koje su ušle u platformu „Domovina“ te jasno se odrediti da nećemo raditi za one kandidate koji svojim primjerom do sada nisu pokazali spremnost na drugačiji pristup, snažniji odgovor i veću hrabrost od onoga što se nudi danas iz redova Narodne skupštine RS-a. Vrijeme je za drugačiju politiku.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 2.7.2014. u 10:50