Dosljednost srbijanske politike

tačno.net
Autor 3.10.2017. u 12:35

Dosljednost srbijanske politike

Nakon što je vlada Srbije izdala garanciju za privremeno puštanje na slobodu Ratka Mladića, za kojeg će MKSJ izreći prvostepenu presudu u novembru 2017. godine. Postavlja se pitanje zašto vlada Srbije izdaje garanciju, ima li vlada Srbije uopšte kompetencije, koji su motivi vlade Srbije i kojim povodom to radi s obzirom da će presuda Mladiću biti izrečena za nešto više od mjesec dana, dakle, za provođenje procedure i donošenje bilo kakve odluke na osnovu zahtjeva Srbije jednostavno ne postoji dovoljno vremena.

Potpuno je jasno da će zahtjev Srbije biti odbačen. Naime, sud se već očitovao u maju mjesecu 2017.god., kada je Rusija dala garancije za privremeno puštanje Mladića na slobodu, i vrlo jasno je obrazložio razloge zbog kojih Mladić ne može biti pušten od toga da se više od decenije krio po, prije svega, Srbiji pa do toga da je u MKSJ došao sa jako narušenim zdravljem i da je zahvaljujući ljekarima u pritvorskoj jedinici ali i ljekarima iz Holandije njegovo zdravstveno stanje stabilno.

Srbija sa ovim samo još jednom potvrđuje svoju ulogu skrivanja i štićenja optuženih ali i osuđenih ratni zločinaca, potvrđuje svoju opredjeljenost da je ostala pri svom stavu negiranja počinjenih zločina, i sa tim potvrđuje vlastito učešće u počinjenim zločinima.

Zemlja koja krije na hiljade optuženih za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, zemlja koja krije osuđene ratne zločince od Stankovića do Đukića, zemlja čija Vojno Medicinska Akademija, kao na traci, izdaje razna uvjerenja optuženim i osuđenim ratnim zločincima sa kojima ih proglašava u većini slućajeva psihološki poremećenim osobama, nemože da da garanciju da će ispuniti dogovor te da će optuženi ratni zločinac izaći pred lice pravde pri izricanju presude.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida

Udruženja Pokret Majke enklava Srebreneca i Žepa

 

tačno.net
Autor 3.10.2017. u 12:35