Formiran Savez za promjene: Vlast na čelu s Miloradom Dodikom nije put za RS

tačno.net
Autor 30.4.2014. u 10:46

Formiran Savez za promjene: Vlast na čelu s Miloradom Dodikom nije put za RS

Savez za promjene, čiju okosnicu čine SDS, PDP i NDP, nastupat će na opštim izborima ove godine kao jedinstven politički blok, sa zajedničkim kandidatima za predsjednika RS-a i člana Predsjedništva BiH s ciljem formiranja zakonodavne i izvršne vlasti na svim nivoima u RS i BiH

U Banjoj Luci je danas jedanaest srpskih opozicionih  parlamentarnih i vanparlamentarnih stranaka, veći broj nevladinih organizacija i pojedinaca iz javnog života potpisalo Deklaraciju o osnivanju saveza za promjene sa osnovama budućeg političkog djelovanja.

Savez za promjene, čiju okosnicu čine SDS, PDP i NDP, nastupat će na opštim izborima ove godine kao jedinstven politički blok, sa zajedničkim kandidatima za predsjednika RS-a i člana Predsjedništva BiH s ciljem formiranja zakonodavne i izvršne vlasti na svim nivoima u RS i BiH.

U Deklaraciji se navodi da je osnovni cilj Saveza razvoj i napredak RS kao ravnopravnog entiteta unutar BiH, opredjeljenje za članstvo BiH u Evropskoj uniji, te jačanje specijalnih veza sa Republikom Srbijom.

Potpisnici Deklaracije su se obavezali da će, ukoliko preuzmu vlast nakon oktobarskih izbora, pristupiti suštinskim reformama u svim oblastima društva, te raditi na poboljšanju ekonomsko-socijalnog položaja građana RS.

“Dolaskom na vlast Savez za promjene će insistirati na sankcionisanju društvenih deformacija i nepravdi, te će odmah procesuirati nosioce kriminala i korupcije u RS i oduzeti nezakonito stečenu imovinu. Javno ćemo objaviti sve afere, tajne ugovore i njihove aktere, koji su prouzrokovali štetu od više milijardi KM RS–u  i njenim građanima”, navedeno je u Deklaraciji.

U Proglasu koji je pročitan prije potpisivanja Deklaracije naglašava se “da ko tvrdi da voli i štiti RS ne smije da je potkrada, ne smije da njenom narodu čini nepravdu i ne smije da ga gura u sukobe”.

Potpisnici Deklaracije u Proglasu naglašavaju da su RS potrebne promjene, jer “narod traži pravdu, borbu protiv korupcije, traži pokretanje privrede i radna mjesta”.

“Politika je mogućnost izbora, a u toj mogućnosti moguće je podržati Dodikovu vlast i nadati se da će popraviti stanje. Mi ne vjerujemo u takvu mogućnost, jer su oni odgovorni za postojeće stanje pošto je ono posljedica njihovog rada. Druga je mogućnost, jedini pravi izbor, a to su sveobuhvatne promjene u RS-u koje nudi Savez za promjene”, navodi se u Proglasu Saveza za promjene upućenom građanima Republike Srpske.

Anadolija

tačno.net
Autor 30.4.2014. u 10:46