Gojer: Ne igrajte se sa budućnošću naše djece!

Gradimir Gojer
Autor 23.11.2018. u 10:45

Izdvajamo

  • Politička realnost u kojoj i izvana i iznutra jačaju antibosanskohercegovačke snage koje rade na procesu razgradnje države, obavezuju vas, zbog građana koji su vam dali povjerenje, da u procesu pravljenja buduće vlasti imate na umu da se naši susjedi i sa istoka i sa zapada naoružavaju i da opća politička klima podsjeća na devedesete godine prošlog stoljeća, koje se vraćaju u naše živote, što ukazuje na jačanje snažnog vala klerofašizma.

Povezani članci

Gojer: Ne igrajte se sa budućnošću naše djece!

Foto: šg

OTVORENO PISMO POLITIČKIM STRANKAMA PROBOSANSKOHERCEGOVAČKE ORJENTACIJE

Danas nam je potreban snažan probosanskohercegovački front u kojem će participirati politička misaonost naših stranačkih vođstava, ali i misaonost i dalekosežna promišljanja akademskih krugova u BiH. Potrebno nam je jedinstvo u obrani nerijetko izravno ugrožavane bh. državnosti!!!

Poštovana gospodo, cijenjeni prijatelji,

kako se nalazimo pred konstituiranjem vlasti na svim razinama u Bosni i Hercegovini osjećam potrebu i građansku dužnost da vam se na ovaj način obratim. Posebno se, naravno, obraćam vođama i vođstvima stranaka koje po svojim ostvarenim izbornim rezultatima imaju realnu mogućnost da čine strukturu buduće vlasti. Činim to u osvit dana bosanskohercegovačke državnosti, sa jednom jedinom željom da naša zajednička domovina, Bosna i Hercegovina konačno profunkcionira kao sve druge europske države. Da zajedničkim naporima otklonimo one limite koji ovu zemlju godinama koče na putu prosperiteta i euroatlantskih integrativnih procesa.

Politička realnost u kojoj i izvana i iznutra jačaju antibosanskohercegovačke snage koje rade na procesu razgradnje države, obavezuju vas, zbog građana koji su vam dali povjerenje, da u procesu pravljenja buduće vlasti imate na umu da se naši susjedi i sa istoka i sa zapada naoružavaju i da opća politička klima podsjeća na devedesete godine prošlog stoljeća, koje se vraćaju u naše živote, što ukazuje na jačanje snažnog vala klerofašizma.

U takvoj situaciji apeliram na vas da potpuno prevaziđete ideologijske i stranačke barijere i limite, da izbrišete stranačke ekskluzivitete u promišljanju.

Razmislite kuda nas sve zajedno mogu odvesti politička uskoća, inati, animoziteti i stranački ekskluziviteti. Danas nam je potreban snažan probosanskohercegovački front u kojem će participirati politička misaonost naših stranačkih vođstava, ali i misaonost i dalekosežna promišljanja akademskih krugova u BiH. Potrebno nam je jedinstvo u obrani nerijetko izravno ugrožavane bh. državnosti!!!

Smatram povijesnom odgovornošću pravljenje programskih, a ne matematskih koalicija, koje će štiti prije i iznad svega DRŽAVU BOSNU I HERCEGOVINU, a time i sve njene građane, štiteći njen teritorijalni integritet i suverenitet. Potreban nam je BOSANSKOHERCEGOVAČKI KONSENZUS, kao brana od udara unutarnjih kleronacionalističkih težnji i spoljnih i dalje prisutnih apetita da se BiH raskomada  i ostvare u ratu nerealizovani ciljevi onih koji BiH ne žele vidjeti cjelovitom i suverenom nego dijelom susjednih nam država.

Evropa tone u fašizam i neonacizam i već sama prepoznaje da se vraća u tridesete godine prošlog stoljeća, a sva je prilika da to ne ume da zaustavi. Budite bar sada pametniji od evropskih lidera, ujedinite se i pokažite da umete sprečiti da se nama ponovo dogode naše devedesete.

Gospodo, cijena nedogovaranja i nestvaranja bh. bloka je prevelika. Ne igrajte se sa budućnošću naše djece! Budite patriote i zaštitnici naše državnosti, a ne zarobljenici uskih stranačkih interesa.

Povjest vam neće oprostiti ne konstituirate li snažan probosanskohercegovački blok.

Akademik Akademije Balkanike Europeane,

književnik i redatelj Gradimir Gojer

Gradimir Gojer
Autor 23.11.2018. u 10:45