Građani grade Građevinu: Solidarno uz Dobre Kote

tačno.net
Autor/ica 18.6.2017. u 17:08

Građani grade Građevinu: Solidarno uz Dobre Kote

Centar za životnu sredinu zajedno sa udruženjima Zdravo da ste, Helsinški parlament građana Banjaluka i Nevid teatar ugostio je predstavnike sarajevskog pokreta Dobre Kote u banjalučkom naselju Centar. Zajedno su proveli akciju Građani grade Građevinu: Solidarno uz Dobre Kote koja ima za cilj kroz kreativne radionice i oslikavanje prostora Građevine da informiše i osnaži građane za aktivno učešće u procesu donošenja odluka, a posebno iz oblasti uređenja prostora i korišćenja javnih površina.

„Ovaj prostor je simbol građanske borbe za javni prostor, a poseban značaj te borbe jeste u tome što smo pokazali da nikada ne treba odustati, jer se zajedničkim radom i upornošću sve može postići. Kreativnim programom smo željeli da podsjetimo građane da borba još uvijek nije završena, te da ih pozovemo da podrže inicijativu za privremenu prenamjenu prostora u dječije igralište i da ne dopuste izgradnju dvosmjerne ulice kroz naše naselje u Ulici Sime Šolaje čime bi bio ugrožen život malih stanara“, istakao je Dejan Andrić, Nevid Teatar.

 Povod za akciju jeste početak pregovora sa gradskim vlastima da ovaj prostor do izmjene regulacionog plana dobije privremenu namjenu kao dječije igralište. Predstavnici udruženja i građana žele da Građevina bude uvrštena na listu lokacija koje Gradska uprava nudi društveno-odgovorinim kompanijama koje žele Banjaluci donirati dječija igrališta.

„Danas su sa nama i kolege iz sarajevskog pokreta Dobre Kote koji su željeli da podrže naše aktivnosti ali i da prošire svoje aktivnosti van Sarajeva. Naime, ova grupa entuzijasta je u proteklih godinu-dvije oživjela šest napuštenih i zapuštenih javnih prostora u Sarajevu“, izjavila je Jelena Brkić iz Centra za životnu sredinu.

Očekujemo da zajedno sa gradskim vlastima, ali i Savjetom mjesne zajednice Centar 1 do kraja ove godine uspijemo izvršiti privremenu prenamjenu ovog prostora i započnemo njegovo opremanje te da to sljedeće godine trajno potvrdimo regulacionim planom. Javni interes i potrebe građana nam svima moraju biti na prvom mjestu, poručuju organizatori.

 

tačno.net
Autor/ica 18.6.2017. u 17:08