Holbrooke: Milošević je preklinjao da spriječimo pad Banjaluke

tačno.net
Autor 4.10.2013. u 16:34

Holbrooke: Milošević je preklinjao da spriječimo pad Banjaluke

Dopustili smo hrvatskim i bošnjačkim snagama da dođu do Banje Luke. Jedini razlog da ih zaustavimo bila je procjena da ćemo imati 200.000 izbjeglica, a Banja Luka će se opet vratiti Srbima.

Među dokumentima koji su objavljeni iz Clintonove arhive i CIA-ine dokumentacije su i razgovori s nekima od ključnih aktera razgovora u Daytonu, prije svih državnog tajnika Warrena Christophera i posebnog izaslanika Richarda Holbrookea koji svjedoče kako je zaustavljen napad na Banju Luku ili kako su se donosile najvažnije odluke na mirovnim pregovorima.

Prethodnica Daytonu

– Skoro svi u Washingtonu su tražili od nas da se ofanziva zaustavi što ranije, te da dođe do prekida vatre, kao i da se odredi žuta i crvena linija prema hrvatskom napredovanju na istok. Nismo se složili jer smo željeli da Hrvati i Bošnjaci naprave što je moguće veći vojni napredak. I, budući da nismo davali jasne instrukcije za obustavu, jedna opća ocjena u Washingtonu je bila da nam Washington prepušta konačnu odluku, a mi smo dopustili da se ofanziva nastavi – rekao je Holbrooke. Objasnio je da je zaustavio napredovanje prema Banjoj Luci kada je konačno srbijanski predsjednik Slobodan Milošević reagirao. 
- On nas je preklinjao da zaustavimo ofanzivu prije nego što snage stignu do Banje Luke. Mi smo to učinili, ne zato što je to Milošević tražio, nego zato što smo vjerovali da bi dopuštanje Hrvatima i Bošnjacima zauzimanje Banje Luke dovelo do 200.000 izbjeglica, a u bilo kojim pregovorima Banja Luka bi opet bila vraćena Srbima”, rekao je Holbrooke.

tačno.net
Autor 4.10.2013. u 16:34

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija