Institut za urbanizam i kriminal odlazi u stečaj

Dejan Tovilović
Autor 16.3.2020. u 10:06

Institut za urbanizam i kriminal odlazi u stečaj

– Srpska četvrti put ostaje bez Instituta za urbanizam i građevinarstvo

– Direktor ugovarao „na riječ“ milionske poslove, druge nije naplaćivao, a unosne poslove prepuštao Slobodanu Stankoviću, te poslovao sa sinovom firmom

– Direktor za CAPITAL priznaje sva krivična djela i u tome ne vidi ništa čudno jer je „radio u opštem interesu“

Četvrti put Republika Srpska je uspjela uništiti isto strateško preduzeće. Četvrti život Urbanističkog zavoda biće ugašen zbog kriminala, korupcije i loših poteza vlasti, vlasnika i nesposobnih direktora. Urbanistički zavod Banjaluka prvo je propao kao državno vlasništvo i potpuno neshvatljivo ušao u program privatizacije, gdje propada pod vlasništvom banjalučkog biznismena Jove Vidovića. Odlazi u stečaj, država osniva Novi Urbanistički zavod, ali to nije dugo potrajalo. Spajanje sa drugom institucijom i formiranje Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju (IUGE) RS nije urodilo plodom. Naprotiv, i ova zajednička strateška institucija odlazi na doboš, a iza svega, prema istraživanju portala CAPITAL, ponovo stoji loše upravljanje, kriminalni poslovi, nesavjesno poslovanje i propuštanje nadzora njima nadređenih institucija sistema.

Direktor spreman za zatvor

Institut za urbanizamUprava krim policije MUP-a Republike Srpske izuzela je obimnu dokumentaciju iz IUGE Republike Srpske, u sklopu istrage koju Republičko javno tužilaštvo vodi protiv sad već bivšeg direktora ove ustanove Stevana Jovanovića i Upravnog odbora, zbog zloupotrebe službenog položaja, potvrđeno je CAPITAL-u iz ovih institucija.

Oni postupaju po prijavi koju su podnijeli radnici Instituta, a koji smatraju kako je Jovanović uz podršku UO namjerno upropastio preduzeće i doveo ga na korak do stečaja i tako otvorio prostor na tržištu za sebi bliska preduzeća.

Za njegovog mandata institut je upao u brojne finansijske probleme dok su istovremeno firme njegovih prijatelja koje su sarađivale sa ovom institucijom jačale i kadrovski i finansijski, a posla je bilo i za njegovog sina i njegovo preduzeće.

Javna ustanova je 2018. godinu, zvanično, završila u plusu od skoro 230.000 maraka,  da bi poslije samo šest mjeseci sve računi preduzeća zbog nagomilanih dugova bili blokirani. Direktor je prikazivanjem „dobrog“ poslovnog rezultat a stvorio lažnu sliku da stvari funkcionišu u najboljem redu, a što je daleko od istine.

Zaprepašćujuće, Jovanović u razgovoru sa novinarom CAPITAL-a ne spori da je  donosio odluke koje nisu u skladu sa zakonom, pravdajuću se da je to „učinio zbog opšteg interesa“, ali tvrdi da mu namjera nije bila gašenje ove institucije od strateškog značaja.

Institut radio, drugi uzimali novac

U krivičnoj prijavi, koja je već nekoliko mjeseci na stolu tužioca, se navodi kako je bivši direktor u samo dva posla oštetio institut za višemilionski iznos, dok je sa druge strane, poslove koje je mogao raditi institut namještao sebi bliskim preduzećima.

Na prijedlog Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Institut je trebao da izvrši tehnički pregled dionice autoputa “Banjaluka-Doboj” za ukupnu cijenu od 1,2 miliona KM. Tehnički pregled je izvršen, a sudbina novca koji je trebao biti naplaćen, je nepoznata.

Drugi primjer nesavjesnog poslovanja zabilježen u poslovanju sa Univerzitetsko-kliničkim centrom Banjaluka, gdje je IUGE RS izradio tehničku dokumentaciju i tehnički pregled za ovu zdravstvenu ustanovu.

Oko 600.000 KM kojih su trebali dobiti po ovom osnovu nikada nije naplaćeno jer ugovor o ovom poslu nikada nije ni sklopljen.

Direktor Instituta često ne zaključuje ugovore ni sa institucijama koje se finansiraju iz budžeta Republike Srpske ni sa drugim pravnim i fizičkim licima. Zbog toga se usluge ne fakturišu, sa značajnim zakašnjenjima ili djelimično, tako da je nepoznato ko, kada i na koji način naplaćuje usluge”, navodi se u prijavi.

Međutim, kako su nam ispričali ogorčeni radnici to je samo dio nezakonitosti koje je Jovanović učinio na štetu javne ustanove.

Naime, kako tvrde, za pojedine poslove angažovane su privatne firme iako je institut  kadrovski i materijalno bio sposoban da to uradi.

Poslovao sa sinom i prijateljima

Po tom sistemu, za vrijeme Jovanovićevog mandata sa institutom su usko sarađivala preduzeća “Plan” i “Gim-test” te preduzeće “Sigma”, iza koje kako portal CAPITAL saznaje stoji Dušan Jovanović, Stevanov sin.

Preduzeće “Plan” je bilo u vlasništvu instituta, ali ga je Jovanović uz saglasnost Upravnog odbora 2014. godine za 2.000 maraka prodaje svojim prijateljicama, uz obrazloženje da u institutu ne postoji dovoljno volje i inicijative da se sa njim upravlja.

Ovo preduzeće danas ima prihode koji se mjere u stotinama hiljada maraka.  Firmu “Gim-test” takođe su osnovali bivši radnici instituta.

Naš direktor je bio dobar svima osim nama, a opet je sebi bio najbolji. Imao je tri firme i sve su pare preko instituta išle njemu. On je svjesno uništavao institut”, priča nam jedan od radnika.

Jovanović: Nisam jedini krivac

Stavan Jovanović u razgovoru za CAPITAL pravda se da je 1,2 miliona maraka vrijedan posao u vezi autoputa “9. januar” propao kada se iz partnerstva sa institutom povukao strani konsultant koji je trebao da finansira troškove.

A onda, kako „autoput ne bi ostao bez upotrebne dozvole“, većinu posla oko tehničkog prijema daju privatnom preduzeću “Institut za građevinarstvo” kontroverznog Slobodana Stankovića, koji je je i gradio autoput „9. januar“.

Državni Institut prebacuje izvođaču radova milion maraka da bi on preko svoje firme izvršio tehnički prijem autoputa.

Institutu od cijelog posla na projektu ostaje samo oko 200.000.

Što se tiče drugog posla, Jovanović i tu nema problema da otvoreno prizna da su tačne optužbe iz krivične prijave da je Institut bez ugovora izradio tehničku dokumentaciju i tehnički pregled za “UKC” Banjaluka, ali to je uradio zbog „opšteg interesa“.

Klinički centar nam se obraćao za parcijalne tehničke prijeme a mi smo ih radili bez ugovora i dokumentacije. Mislio sam da će doći vrijeme da se taj dug jednom poravna. Smatrao sam da je to posao iznad interesa Instituta i opet bih postupio isto, bez obzira na sve ono što me čeka u krivičnom postupku jer je nedopustivo da takva institucija bude zatvorena”, kaže Jovanović.

Priznaje i da je poslovao sa sinom.

Ne krije da je preduzeće “Sigma” sa kojom je institut sarađivao u vlasništvu njegovog sina, ali i ocjenjuje kako je obim posla sa njom bio zanemariv.

““Sigma“ je poslovala sa institutom na način da je odvezla tri-četiri rashodovana auta na otpad i neke pohabane mašine. Ukupan obim posla za sedam godina je bio par hiljada maraka. Svi poslovi sa privatnim firmama su transparentni i u skladu sa našim udjelom u zajedničkim poslovima bilo nam je sve plaćeno”, tvrdi Jovanović.

I pored svega, smatra da nije jedini odgovoran za urušavanje institucije koja je jedina u RS imala sve licence iz oblasti urbanizma, građevinarstva i geoloških ispitivanja.

Krivicu prebacuje na radnike, jer su se usudili tražiti svoje zarađene plate.

Prema njegovoj ocjeni glavni uzrok zbog kojih je institut upao u probleme su bile ogromne obaveze prema bankama i Poreskoj upravi koje su se izmirivale sve do trenutka kad su radnici počeli blokirati račune na osnovu pravosnažnih sudskih presuda po osnovu neizmirenih potraživanja.

Iskreno mi je žao što se institut urušio ali ako sam ja kriv trebalo me je davno skloniti. Neko ko je sedam godina uložio sebe u to preduzeće i kome treba nekoliko godina do penzije bi bio idiot kada bi ga namjerno urušavao umjesto da uživa u dobroj plati i uhodanom sistemu rada”, zaključio je on.

Ministarstvo: Pomogli smo im i previše

U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske iznenađeni su naglim krahom institucije s obzirom da su 2018. godinu završili u plusu i sa prihodima znatno iznad očekivanih.

“To su bili odlični rezultati poslovanja i bilo je za očekivati da su iz tolikih prihoda isplaćene i sve zaostale plate iz ranijeg perioda, a zašto to nije urađeno i gdje su završile pare od takvih prihoda, treba pitati direktora, Upravni odbor, nezavisnog revizora pa i same zaposlene koji tek sada upućuju na njihov nezakoniti rad”, kazali su u ministarstvu.

Prema njihovim riječima, očigledno je da su Vlada RS i Ministarstvo učinili mnogo toga da se spasi ova javna ustanova, ali da su  se isto tako, direktor i zaposleni nedomaćinski i neodgovorno ponašali jer je u predstečajnim postupcima utvrđeno da postoji veliki broj poslova koji su urađeni, a nisu nikada ugovoreni, fakturisani pa samim tim ni naplaćeni. Radi se, dodaju oni o cifri preko milion maraka.

Poručuju kako je institut godinama imao njihovu podršku kroz direktnu finansijsku pomoći i usmjeravanju poslova na njihovu adresu, onda kada je to bilo moguće i u skladu sa zakonom.

Dodaju kako su u kriznim periodima održavani sastanci sa rukovodstvom ove ustanove na kojima su redovno prisustovali predstavnici sindikata te da su činili sve da se situacija koja je zadesila Institut uspješno riješi.

Ipak i pored nadzora, očigledno je da su u jednom momentu izgubili stvarnu sliku o stanju u Institutu.

Sindikat: Institut urušavan sistematski i s namjerom

Radnici sa druge strane poručuju kako nije normalno da se od njih očekuje da utjeruju dugove te kontrolišu direktora jer bi to bilo zakonski neprovodivo.

Taj oblik samoupravljanja je umro. Ne može radnik u svojoj firmi da vrši nadzor direktora i poslovanja jer je njegova obaveza da ispunjava radne zadatke. Nije uredu da nas okrivljuju za propast preduzeća”, kažu u sindikalnoj organizaciji.

Institut za urbanizam

Radnici uputili na desetine dopisa nadležnim institucijama u kojima su upućivali na kriminal u ovoj ustanovi

U razgovoru za CAPITAL kažu kako je Institut urušavan sistematski te da su nadležne institucije svjesno pustile Jovanovića i Upravni odbor da unište preduzeće.

Ovo je jedna mutna zakulisna priča, a mi radnici smo kolateralna šteta. Direktor je uz podršku Upravnog odbora svakim danom činio brojna zlodjela u smislu pljačke, pranja novca, nefakturisanja, obaranja cijena, prepuštanje poslova i slično a za sve je imao podršku resornog ministarstva.  Nešto se veliko iza svega krije jer mu se to sve ne bi tolerisalo”, smatraju oni.

Čeka se odluka o stečaju

Okružni privredni sud u Banjaluci krajem januara je otvorio predstečajni postupaku Institutu za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, a za privremenog upravnika imenovao Dijanu Ostojić.

Ona je odbila da razgovara za naš portal ali kako nezvanično saznajemo na narednom ročištu će uputiti prijedlog za otvaranje stečaja.

Vlada je svojim Zaključkom iz decembra prošle godine predložila Okružnom privrednom sudu u Banjaluci da se razmotri mogućnost provođenja postupka stečajne reorganizacije a kako bi institut ponovo profunkcionisao.

Prema podacima do kojih je portal CAPITAL došao, IUGE RS ima potraživanja od oko 1,8 miliona maraka dok povjerioci od njega traže 1,6 miliona KM od kojih su najveći radnici sa potraživanjima za plate. Zahtjev za stečaj podnijela je Poreska uprava Republike Srpske koja potražuje 446.202 KM po osnovu neizmirenih poreskih obaveza.

Javna ustanova Institut za Urbanizam, ekologiju i građevinarstvo Republike Srpske osnovana je 2015. godine spajanjem republičkog Instituta za ispitivanje materijala i konstrukcija i Novog urbanističkog zavoda Banja Luka. Ta nova zajednička ustanova preuzela je sve dotadašnje radnike, imovinu, ali i obaveze iz ova dva preduzeća. Iz resornog ministarstva je tada poručeno kako je razlog za spajanje nastojanje Vlade da napravi naučno-stručnu instituciju od izuzetnog značaja za RS.

capital.ba

Dejan Tovilović
Autor 16.3.2020. u 10:06