Istinu o stradanju odnio je sa sobom. Borbu za pravdu ostavio je sugrađanima!

Žana Gauk
Autor 12.7.2019. u 15:06

Istinu o stradanju odnio je sa sobom. Borbu za pravdu ostavio je sugrađanima!

Borba za istinu o smrti dvadesetjednogodišnjeg banjalučkog studenta Davida Dragičevića nastavlja se i van granica Bosne i Hercegovine.

Njegovi roditelji Suzana i Davor u Beču su osnovali udruženje “Pravda za Davida i svu djecu BiH”, a 12. septembra u glavnom austrijskom gradu biće održana međunarodna konferencija “Građanski aktivizam u službi promovisanja značaja i uspostavljanja stvarne vladavine prava u BiH”.

Cilj događaja je, ističu, insistiranje na krivičnoj odgovornosti svih koji su činjenjem, ali i nečinjenjem doveli do opstrukcije istrage u slučaju Davidovog ubistva.

“Ukoliko uzmemo u obzir da je BiH članica Savjeta Evrope još od 2002. godine, kada je ratifikovala i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, ovaj dokument je već 17 godina sastavni dio njenog pravnog poretka. Samim tim, konvencija se direktno primjenjuje i ima prioritet u odnosu na druge zakone. Svakako je najvažnije pitanje kakvu korist građani BiH imaju od garancija koje im ona pruža. Slučaj ‘Memić’ u pravosudnom sistemu Federacije BiH i slučaj ‘Dragičević’ u Republici Srpskoj pokazuju da je ona u BiH samo mrtvo slovo na papiru jer su brutalno pogažena osnovna prava, poput prava na život. Postavlja se pitanje zbog čega zemlje članice EU pasivno posmatraju ovu situaciju”, kažu u udruženju.

Na konferenciji će biti predstavljena hronologija slučaja “Dragičević”, a u fokusu će biti sporna konferencija za novinare Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske od 26. marta 2018. godine, informacije o Anketnom odboru Narodne skupštine RS, aktivnosti policije i Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, načini na koji su vođeni protesti u Banjaluci te način na koji su institucije reagovale.

 Takođe, biće riječi i o izvještavanjima državnih medija o navedenim događajima te načinima na koje su kršena i omalovažavana osnovna ljudska prava građana BiH. Neće izostati ni informacije o brutalno gušenim protestima 25. i 30. decembra prošle godine, ali i novim zakonskim regulativama koje je vlast u RS planirala da uvede poslije ovih događaja.

S obzirom na činjenicu da vlast u RS nije željela da pomogne u rasvjetljavanju ubistva, da su institucije slučaj zataškavale, a policija se na ulicama obračunavala sa građanima koji su tražili odgovor na pitanje ko je ubio Davida, novoosnovano udruženje djeluje iz Beča.

Davidovi roditelji, između ostalog, naglašavaju da im je cilj da se bore za stvaranje institucionalnog ambijenta za pravosnažno razrješenje ubistva i svih nerazjašnjenih zločina u BiH, promovisanje vladavine prava i zalaganje za usklađivanje zakona BiH sa zakonima Evropske unije, promovisanje građanskog aktivizma i edukaciju građana o njihovim pravima.

U GETU UBIJEN IZ GETA OTIŠAO

David Dragičević nestao je 18. marta prošle godine, a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije u Crkvenoj, potoku koji se ulijeva u Vrbas. MUP RS, kojim rukovodi Dragan Lukač, na skandaloznoj pres konferenciji saopštio je da se David utopio u kanalizaciji, nakon što je pojeo burek u pekari “Zmijanje” i opljačkao kuću porodice Rađen u naselju Lauš,

Očigledni propusti u istrazi, rane na Davidovom tijelu, bezočno kriminalizovanje žrtve i ad hoc riješen slučaj izazvali su gnjev javnosti.

Davidovi roditelj, prijatelji i građani Banjaluke izašli su na proteste koje je policija svirepo pokušavala da uguši. Uslijedio je progon grupe “Pravda za Davida”, a otac Davor, poslije protesta krajem prošle godine, optužen je za pokušaj državnog udara.

Nakon što je cijela porodica protjerana, a pitanje “ko je ubio Davida” zabranjeno, tijelo mladića ekshumirano je 12. marta ove godine. Dva dana kasnije zauvijek je napustio geto u kojem je brutalno ubijen. Po drugi put je sahranjen u Viner Nojštatu, u Austriji, gdje mu živi porodica.

Istinu o stradanju odnio je sa sobom. Borbu za pravdu ostavio je sugrađanima!

Žurnal.info

Žana Gauk
Autor 12.7.2019. u 15:06