Iz BiH udaljeno 60 stranih državljana

RSE
Autor 10.9.2020. u 12:48

Iz BiH udaljeno 60 stranih državljana

Deportacija migranata – FOTO: SLUŽBA ZA POSLOVE SA STRANCIMA

Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine (BiH) udaljila je 60 stranih državljana u zemlje porijekla ili u zemlju koja ih prihvata.

„Na temelju Sporazuma o readmisiji, Služba za poslove sa strancima je s teritorije Bosne i Hercegovine udaljila 33 strana državljana. Naime, radi se o strancima koja su bili pod nadzorom u Imigracionom centru Službe i kojima je izrečena mjera protjerivanja s teritorije Bosne i Hercegovine zbog ilegalnog boravka“, saopćeno je iz Službe.

Od ovog broja utvrđeno je da su osobe prije dolaska u BiH boravile u Republici Srbiji i Crnoj Gori, te je 29 osoba vraćeno u Srbiju i četiri u Crnu Goru.

Radi se o 18 državljana Pakistana, pet državljana Bangladeša, pet državljana Afganistana, dva državljana Alžira, jedan državljanin Turske, jedan Iraka i jedan Albanije, naveli su iz Službe za poslove sa strancima.

U okviru mjera i aktivnosti suprotstavljanja nezakonitim migracijama, u suradnji Službe za poslove sa strancima i Međunarodne organizacije za migracije, kroz Program potpomognutog dobrovoljnog povratka, s teritorije Bosne i Hercegovine udaljeno je 14 osoba u njihove zemlje porijekla, od kojih su osam državljani Iraka, četiri državljanina Tunisa i dva Pakistana.

„Služba za poslove sa strancima je predmetnim licima izrekla mjeru protjerivanja zbog ilegalnog boravka na teritoriji Bosne i Hercegovine sa zabranom ulaska i boravka u periodu od jedne godine“, saopćeno je.

Služba za poslove sa strancima je samostalno realizirala dobrovoljni povratak za 13 državljana Turske, koji su nakon provedenih procedura vraćeni u zemlju porijekla.

Od početka godine Ministarstvo sigurnosti BiH registriralo je oko 10.000 migranata, te zabilježilo svakodnevne nove dolaske.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM), trenutno se u BiH nalazi više od 5.700 migranata smještenih u sedam prihvatnih centara pod ingerencijom ove organizacije.

U BiH ima ukupno osam migrantskih centara (“Bira”, “Miral”, “Sedra”, “Lipa”, Đački dom u Bihaću – na području Unsko-sanskog kantona, na zapadu BiH), “Ušivak”, “Blažuj” – na području Kantona Sarajevo i “Salakovac”, u okolini Mostara, na jugu BiH).

 

 

RSE

RSE
Autor 10.9.2020. u 12:48