Kampanja protiv izgradnje hidroelektrana u zaštićenim područjima: Bitka za Sutjesku

tačno.net
Autor 30.7.2014. u 13:18

Kampanja protiv izgradnje hidroelektrana u zaštićenim područjima: Bitka za Sutjesku

Od ponedjeljka, 4. avgusta, u 20 gradova Republike Srpske počet će kampanja prikupljanja potpisa građana za izmjenu prijedloga prostornog plana nacionalnog parka Sutjeska, kojim bi se onemogućila izgradnja hidrocentrala na tom zaštićenom prirodnom području.

Neshvatljiva odluka

U jučerašnjem obraćanju novinarima u Banjoj Luci predstavnici više nevladinih organizacija koje vode kampanju “Bitka za Sutjesku” naveli su da je njihov cilj obustava plana izgradnje četiri mini hidrocentrale na rijekama Sutjeska i Hrčava i očuvanje područja divljine u srcu Evrope, koje uz ove dvije rijeke ima i prašumu Perućicu i u kojem živi dvije trećine svih biljnih i životinjskih geosistema u RS-u.

Akcija za borbu protiv izmjene regulacionog plana NP-a Sutjeska pokreće se godinu nakon što je Ministarstvo za građevinarstvo, urbanizam i ekologiju RS-a odobrilo studiju o utjecaju malih hidrocentrala na rijekama Hrčava i Sutjeska, poslije čega je Centar za životnu sredinu pokrenuo sudski spor protiv nadležnog ministarstva. Predsjednica Centra Nataša Crnković naglasila je da je studija utjecaja izrađena nestručno i da su u njoj svjesno zanemarene sve štetne posljedice koje bi ona imala po biljni i životinjski svijet ovog nacionalnog parka. Istakla je i da je nezabilježen apsurd koji se pojavio u RS-u da se hidroelektrane grade u okviru zaštićenih prirodnih područja.

Nenad Ikonić, član spasilačkog kluba Wolf iz Foče, naglasio je da je prostor NP-a Sutjeska jedinstven potencijal za razvoj avanturističkog turizma.

– Neshvatljivo je da se napadaju zaštićena područja koja su već ranije opravdano stavljena pod poseban režim zaštite, istakao je Ikonić.
Predstavnica WWF-a Mediteranski program Petra Remeta pojasnila je da bi razvoj hidroenergetskog projekta u samom srcu nacionalnog parka neupitno ugrozio izvornost prirode, pa time i opstanak parka.

– Već jedna hidroelektrana može imati negativne efekte na vodene ekosustave, te na biljni i životinjski svijet koji od njih ovisi, a ovdje je riječ o četiri hidroelektrane. Zato WWF smatra da nacionalni park treba zaštititi od ovakvih destruktivnih infrastrukturnih projekata, upozorila je Remeta.

Konvencije

Vlasti RS-a do sada su ostale gluhe za sva upozorenja i stručnjaka i NVO sektora, pa se javnost, zaključila je Crnković, s pravom pita kako se izgradnja privatnih hidroelektrana koje bi u punom kapacitetu proizvodile ukupno 10 megavata električne energije može proglasiti javnim interesom. Ali, ima li se u vidu činjenica da je zaštita prirode u BiH u nadležnosti entiteta, a da ti isti entiteti ne žele poštivati međunarodne konvencije o zaštiti životne sredine koje je BiH ratificirala, onda nikoga i ne treba čuditi da se uz blagoslov Vlade RS-a nastoji uništiti i NP Sutjeska.

oslobodjenje.ba

tačno.net
Autor 30.7.2014. u 13:18