Kandidati i kandidatkinje na izborima vrlo malo vode računa o životnoj sredini

tačno.net
Autor 1.10.2016. u 15:24

Kandidati i kandidatkinje na izborima vrlo malo vode računa o životnoj sredini

Centar za životnu sredinu je početkom predizborne kampanje dostavio svim političkim subjektima na lokalnim izborima u Banjaluci listu od 10 pitanja. Pitanja su se odnosila na teme o životnoj sredini sredini i održivom razvoju na području Banjaluke, a interesovalo nas je da li i na koji način kandidati i kandidatkinje planiraju da rade na ovim temama. Dostavili smo pitanja na adrese 21 političke stranke i koalicije, te dva nezavisna kandidata.

Ukupno smo primili 10 odgovora, od kojih je samo četiri subjekta odgovorilo na postavljena pitanja, dok su ostali dostavili različite odgovore ili izgovore zašto nisu konkretno odgovorili na postavljena pitanja. Imajući u vidu da većina stranaka i kandidata i kandidatkinja nisu odgovorili napostavljena pitanja, želimo istaknuti one koji su nam dostavili potpune odgovore, a to su Dragan Čavić (NDP), Slavko Župljanin (SPAS), Snježana Stanković (nezavisna kandidatinja) i Danijela Tarabić Reljić (SDS).

Ostali odgovori su bili uopšteni, bez konkretnih odgovora na postavljena pitanja (Igor Radojičić – SNSD, Željko Aleksić – SDS, Gordana Lazić – SDS i Branko Blanuša – SDS), sa obrazloženjem da iz različitih razloga ne mogu dostaviti odgovore (Aleksandar Čavić – SDS i Ekološka stranka RS), da imaju tehničkih problema (Socijalistička partija), a dobili smo i jedan odgovor bez informacije o kojem kandidatu i stranci se radi.

Odgovore nismo dobili od Partije ujedinjenih penzionera, Hrvatske koalicije Banjaluka, Stranke socijalne sigurnosti srpskih boraca – Snaga naroda, Liberalne stranke BiH, Demokratske fronte, Nove partije, Ujedinjene Srpske, Koalicije SDA-SBB-SBiH, Zavičajnih socijaldemokrata – Mile Marčeta, Prve stranke, Stranke demokratske aktivnosti, Demokratskog narodnog saveza, Povratka otpisanih, Partije demokratskog progresa i nezavisnog kandidata Bogdana Marjanovića.

Iz svega navedenog možemo zaključiti da je mali broj kandidata za gradonačelnike i odbornike i odbornice u Banjaluci spremno odgovoriti na konkretna pitanja u oblasti zaštite životne sredine i održivog lokalnog razvoja. Odgovori koje smo dobili u većini slučajeva su pozitivni u pogledu zaštite životne sredine i rješavanja urgentnih problema razvoja Banjaluke. Ovi odgovori će nam polužiti da pratimo da li će kandidati i kandidatkinje koji budu izabrani u institucije vlasti slijediti svoja obećanja.

Centar za životnu sredinu je poslao i 300 anketnih upitnika svim strankama koje izlaze na izbore u BiH koja su bila generalna, a djelimično su se odnosila na upravljanje rijekama. Dobili smo samo pet odgovora (Ejub Dizdarević – Zvornik, Mehmed Suljić – Lukavac, Milanka Jović – Zvornik, Gordana Lazić – Banjaluka i Savez Roma Republike Srpske – Gradiška), što govori da je održivo i ekološko upravljanje rijekama u BiH, kao strateški važnom resursu za budućnost, veoma nismo na listi prioriteta političkihasubjekata.

tačno.net
Autor 1.10.2016. u 15:24

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija