“Ko o čemu, kurva o moralu!“

Mr.sci. Edin Osmančević
Autor 23.2.2022. u 20:33

Izdvajamo

  • Tačno je da Dodik još nije osuđen ni za jedno krivično djelo i razlog je opće poznat. On neprikosnoveno kontroliše bh. pravosuđe na što je u svom obrazloženju ukazala i američka administracija. Čovjek sa „Crne liste“ koristi položaj neprikosnovenog autoriteta kako bi izbjegao vlastitu odgovornost za više puta počinjenu zloupotrebu položaja i višemilionski kriminal a građane uči kako zakon treba da se pooštri i poštuje???

Povezani članci

“Ko o čemu, kurva o moralu!“

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će od Ministarstva pravde Republike Srpske tražiti izmjenu Krivičnog zakona prema kojoj bi za povratnike u izvršenju krivičnog djela bila uvedena doživotna kazna zatvora. “Za one koji to urade treći put treba uvesti doživotni zatvor”, rekao je Dodik.

On je, na današnjoj konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu, rekao da je u ovakvim slučajevima riječ o nepopravljivim ljudima, te da takva zakonska rješenja postoje i u svijetu.

Naravno da ovaj prijedlog treba podržati kako bi se spriječilo ponavljanje krivičnih djela i pooštrila odgovornost te stvorila sigurnost i zaštita običnog građanina u društvu. Ono što je diskutabilno i sporno jeste od koga ovaj prijedlog dolazi i ko to tamo pjeva. Zašto bi povratnici u kriminal bili osuđeni kad njihov predsjednik to nije uprkos nizu tužbi?

Tačno je da Dodik još nije osuđen ni za jedno krivično djelo i razlog je opće poznat. On neprikosnoveno kontroliše bh. pravosuđe na što je u svom obrazloženju ukazala i američka administracija. Čovjek sa „Crne liste“ koristi položaj neprikosnovenog autoriteta kako bi izbjegao vlastitu odgovornost za više puta počinjenu zloupotrebu položaja i višemilionski kriminal a građane uči kako zakon treba da se pooštri i poštuje???

Iako znamo u kakvom je stanju bh. pravosuđe, građanima treba stalno ponavljati historiju Dodikovog kriminala. Treba donijeti zakon o doživotnom zatvoru ali i o nezastarjevanju zločina i kriminala. Dragan Čavić, predsjednik NDP, i nekad najoštriji kritičar Dodikovog režima, a danas njegov kupljeni „papak“ je 2016. godine  tvrdio kako je „tužba suspendovanog glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića, za održavanja referenduma, otvorene posljednjeg dana njegovog službovanja skrenula pažnju s kriminala u „Bobar banci“, „Pavlović banci“ i „Banci Srpske“. Pokojni Savo Ševaljović, koji je bio prinudni upravnik „Bobar banke“, a to je poslije potvrđeno u medijima više puta, čak i od predstavnika Vlade, je tvrdio da je deset miliona maraka gotovine izneseno iz trezora te banke. Papirno su postojale, fizički nisu.

„Pavlovića banka”, je  u međuvremenu (29.11.2019. godine), promijenila ime u “Naša banka”, čiji je suvlasnik postao Milorad Dodik?! Pokojni Pavlović  se u međuvremenu  svojim vozilom zaletio  pod kamion  u Americi i poginuo, tako da je Dodik danas njen neprikosnoveni vladar dok se pranje novca više nigdje ne spominje? Istina je Milorad Dodik i dalje je pod istragom zbog kriminalne kupovine vile na Dedinju, pranja novca, falsifikovanja i brojnih drugih malverzacija počinjenih tokom te beskrupulozne prevare. Istina je da se oteže sa ovim premetom kako bi se potisnuo u zaborav i pojelo ga vrijeme!

Goran Salihović je odigrao fantastičnu ulogu u Dodikovom spašavanju jer danas niko više i ne spominje te slučajeve. Tegeltija je samo nastavio tamo gdje je Salihović stao. Ko je odgovarao? Niko, premda se radi o šteti od pola milijarde maraka u dvije banke, više od 250 miliona uništenih depozita koji ne mogu da se vrate.

Dok predmet „Ikona“ još skuplja prašinu, dotle Dodik sa sunčanim naočalima poput Tom Cruisa iz „Top Gan-a“ šalje nam slike Baje pored vazduhoplova ne osvrćući se na činjenicu da je jedan od predsjednika najsiromašnije države u Europi. Njega ne interesuje kako žive građani u državi u kojoj Baja bahati a njegova porodica postaje sve bogatija. Važno je da se „srbuje“, pa makar narod ostao i na korici kruha.

Ukratko sve bi se moglo sažeti u onoj poznatoj: „Ko o čemu, kurva o moralu!“

Doživotna – Da – ali prvo s Dodikom iza rešetaka! Kao opomena povratnicima u izvršenju krivičnih djela!

Mr.sci. Edin Osmančević
Autor 23.2.2022. u 20:33