Koalicija “Prvi mart”: Isticanje zastava RBiH nije nelegalno u entitetu RS

tačno.net
Autor 25.3.2015. u 13:04

Koalicija “Prvi mart”: Isticanje zastava RBiH nije nelegalno u entitetu RS

Koalicija organizacija civilnog društva “Prvi mart” upozorava predstavnike Ministarstva unutrašnjih poslova RS da prekinu sa nezakonitom praksom zabrane isticanja zastave Republike BiH na privatnim objektima, kao i sankcionisanja lica zbog isticanja zastave u različitim prilikama, kao što je nedavni slučaj sa policajcima u Vlasenici.

“Prije svega, mediji navode da je riječ o “ratnoj zastavi” i “zastavi Armije BiH”, što nije tačno, riječ je o zastavi pod kojom je BiH primljena u Ujedinjene nacije. Druga stvar, svaki oblik disciplinskog kažnjavanja službenih lica zbog isticanja zastave RBiH izvan službe, biće oboren kao narušavanje slobode izražavanja građana i građanki BiH, te pozivamo svakoga koga po ovom osnovu sankcionišu ili pozovu na neku vrstu odgovornosti, da se nam se javi”, rekao je Almir Salihović.

“Pisanja Glasa Srpske i sličnih režimskih medija, u kojima se zlonamjerno i bez dokaza, prozivaju pripadnici policije bošnjačke etničke pripadnosti, te klevetom i bez dokaza optužuju za nekakve veze njih sa lancima droge, rezultat je tendencioznog i neprofesionalnog pristupa novinarstvu. S tim u vezi, već danas ćemo uputiti žalbu Vijeću za štampu, čiji je Glas Srpske član”, zaključio je Salihović.

tačno.net
Autor 25.3.2015. u 13:04