Koalicija “Prvi mart”: Na današnji dan slavimo naše vrijednosti, a ne naše podjele!

tačno.net
Autor/ica 1.3.2016. u 14:40

Koalicija “Prvi mart”: Na današnji dan slavimo naše vrijednosti, a ne naše podjele!

Koalicija organizacija civilnog društva “Prvi mart” danas je zajedničkom izjavom pozdravila obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, te pozvala sve građanske inicijative, udruženja i političke stranke da se okupe oko temeljnih vrijednosti dijaloga, tolerancije i zaštite integriteta države BiH.

“Pozivamo vlast na nivou države, te onu u Federaciji BiH da svojim primjerom odnosa prema brojno manjinskim grupama, svojim tretmanom civilnih žrtava rata, svojim rješenjima za uklanjanje diskriminacije u obrazovanju, zdravstvu i zapošljavanju, pošalje poruku SNSD-u da ova borba nije etnička, već vrijednosna”, poručuju iz “Prvog marta”.

“Pozivamo lidere političkih stranaka na dijalog, kako se ne bi dogodilo da lične sujete prevagnu u provedbi zajedničkog plana “Srebrenica 2020”, da ne dozvolimo da se zastupnici “Domovine” nađu u situaciji gdje u NSRS moraju pristajati na ucjene vladajuće većine, te da osiguramo trajno programsko djelovanje na zaštiti Bošnjaka i Hrvata povratnika u RS od diskriminacije”, dodaju iz koalicije “Prvi mart”.

“Nakon teškog perioda iza nas, ponavljamo važnost činjenice da smo uspjeli podići izlaznost naše dijaspore za 50% u RS-u, te da smo osigurali zastupljenost u Parlamentu BiH i NSRS-u. Pred nama je da se ponovno okupljamo, te da pokušamo pronaći način kako poboljšati stanje u Prijedoru, Banjoj Luci, Doboju, Bijeljini, Zvorniku, Srebrenici, Bratuncu, Višegradu, Foči, Trebinju, radeći za dobrobit ne samo povratnika, već cijele zajednice. Na današnji dan slavimo naše vrijednosti, a ne naše podjele”, stoji na kraju pisma koalicije “Prvi mart”.

tačno.net
Autor/ica 1.3.2016. u 14:40